ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Koliko dugo Vam stoje LiPo bat.full napunjene?

(1/3) > >>

An-2 colt:
Cesto napunim nekoliko bat. za let i vetar mi osujeti planove.Onda sledi praznjenje istih jer znam da nije dobro da stoje pune.Posto u Vrscu vetar cesto duva i retko kad je mirno, a i kad je mirno dok napunim bat.krene opet neki povetarac i tako u krug.
Zanima me koliko LiPo mogu ostati max.pune, a da to ne pocne da se odrazava na njih?Sta radite u ovakvim slucajevima?

mikula:
Znam da to nije preporucljivo, ali drzim baterije sve vreme pune. Punim ih po povratku sa letenja.
Ne volim da planiram letenje unapred jer mi se tada po pravilu nesto ispreci. Sve drzim u pripravnosti i cim mi se ucini zgodno, grabim samoupravljac i pravac livada.
Ipak ne mogu da odgovorim na gornje pitanje, jer mislim da je ovih desetak baterija koje koristim, kao i broj izlazaka na livadu ili jezero (50 - 100 godisnje) suvise mali uzorak.
Dve od cetiri Dymond baterije kuplenih 2009. su jos uvek u odlicnoj formi, dok mi jedna Zippy kupljena ove godine vec otkazuje.
Od nekih petnaestak baterija koliko sam kupio u zadnjih par godina, cetiri su u medjuvremenu skartirane. Kvar mi se u tri slucaja manifestovao prilikom punjenja, kad punjac prijavljuje prekid konekcije (los kontakt izmedju pojedinih celija baterije). Cetvrta je stradala pri padu (jednom od padova) BF109.
Vecina baterija mi se pri vecim opterecenjima blago naduva, ali kad se dobro ohlade ponovo splasnu.
Nisam dakle odgovorio na pitanje, ovo je samo moje iskustvo. Ako vise nas da svoj komentar, mozda dodjemo do nekog zakljucka.

tibeteagle:
LiPo baterijama ne smeta ako stoje napunjene, ali donekle ipak doprinosi povećanju starenja. Starenje znači da se godišnje gubi oko 5% kapaciteta u stajanju. Ovaj prirodni hemijski procej može da bude i do 10% zbog prepunjenosti iznad nazivnog napona ćelje.
Preporučljivo je akumulatore držati na što nižoj tempraturi, što doprinosi usporenju starenja. Leti je najbolje držati u normalnom frižideru, ako za to ima mogućnosti. Kako stojimo sa standardom, sve više i više ima za to mesta.   :)
Ja svoje akumulatore držim u podrumu, a zimi, kada sigurno ne idem leteti 1-2 meseci, stavljam ih na Storage napon.
Tip za brzo pražnjenje.
Pošto je vreme pražnjenja do 3.85V napona ćelije dosta dugačak zbod ograničenosti punjača za tu funkciju, praznim ih preko jedne deblje cekas žice sa oko 5C. Tako za nekoliko minuta padne napon blizu te vrednosti. Posle stavim na punjač sa Storage funkcijom i za čas se fiksira i izbalansira ta preporučljiva vrednost.
 ;namig

magic:
Baterije punim vece pred voznju. Ako mi se desi da ih ne ispraznim na livadi i ako nekim slucajem to ne uradim i u narednih 7 dana onda ih obavezno praznim na punjacu do 3,85-3,9V po celiji. Ne drzim ih u frizideru.

poz

An-2 colt:
Znaci ne smeta im 2-3 dana da stoje napunjene.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version