RAZNO > PREDSTAVITE SEBE I VAŠ  HANGAR

Pozdrav iz Požarevca

<< < (3/3)

trijanglafly:
Pozdrav za Kobilje,

Jasno je meni (bar mislim da sam naučio sve ) oko LIPO bat. Punjač imam RC Panda B6 smart/profi/kako god. Ali nikako da dođem doneke LIPO baterije makar i polovne za početak, samo da pokrenem više ove aždaje od gore.

A ESC niam suguran. U uputstvima za ova dva LRP ESC ne stoji u podešavanju da imaju setovanje za lipo, dok na nekim koje sam nanknadno nabavio ima NI-MH, LIPO 2s, LIPO 3. E sad niam suguran da li bi ovi LRP radili kad bih zakačio LIPO ili bi izašao beli dim.

Pozdrav i  ()-()

magic:

--- Quote from: ID012 on December 30, 2012, 12:29:58 AM ---Pozdrav iz Pozarevca.Neznam koliko je ovo aktuelno ali cu ipak odgovoriti.
Ukoliko odlucite da predjete na LiPo baterije,nemorate da menjate ESC.Potrebno je da imate odgovarajuci Punjac za LiPo i LiFe Baterije.
Posto za razliku od NiCD i NiMH,LiPo nemogu da se pune serijski nego paralelno.Znaci svaka celija za sebe.Osim toga su LiPo Baterije jako nestabilne
i teze ka eksploziji prilikom punjenja.
Pozdrav iz Kobilja

--- End quote ---

ID012 kao prvo dobrodosao na forum, ali moram da kazem da sve ovo sto si napisao je APSOLUTNO NETACNO! Ako kontroler moze i da pokrene 3 fazni brushless motor (ima 3 zice)  to ne znaci da je on bezbedan za rad i sa LiPo baterijama. Za razliku od NiXX koje nisu toliko osetljive, tj. ne kvare se kada napon padne i na 0,7V po celiji za LiPo baterije se moze smatrati da su trajno ostecene ako napon padne ispod 2,7V po celiji, idealno ne ispod 3,2V. Posto kontroleri koji nemaju LiPo mod nemaju i cut off da sacuvaju LiPo bateriju oni su samim tim i nebezbedni za upotrebu sa LiPo baterijama! Kontroler MORATE na neki nacin programirati, tj. reci mu, koji tip baterije se koristi. Ono sto moze da se uradi ako kontroler nema LiPo mod je da se nabavi naka vrsta alarma zvucno vizuelnog koji ce se oglasiti kada padne napon na bateriji, ali on NECE prekinuti napajanje motora.

LiPo baterije i te kako mogu da se pune serijski. Ne znam koje je tvoje iskustvo ali bih te zamolio da ubuduce ne dajes apsolutno netacne informacije, i sve to u tvom prvom postu. Znam da je u pitanju najbolja namera ali bih te zamolio da se pre davanja saveta ipak malo vise edukujes, da li ovde na forumu posto je mnogo toga napisano ili na nekom drugom mestu.

Ja koristim LiPo baterije velike snage vec dobrih 5 godina i nisam do sada imao nijedan pa i najmanji problem sa njima zato sto ih koristim na ispravan nacin. Trenutno sam van Beograda na odmoru a sve baterije su spakovane u bezbednosne vrecice i stavljene u rernu od sporeta, za svaki slucaj.

poz

Daky:
Pozdrav druze, ja sam u tvojoj okolini.. :) Jedva nadjoh nekoga da je blizu mene.. :)

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version