ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Objasnjenje oko kapaciteta 1S baterije
dzoni:
Pozdrav,
Nabavio sam jedan mali heli za pocetak koji koristi 1S Li-Po baterije (3.7v). Gledajuci po netu, nalazim na razlicite cene raznih kapaciteta, i pitam se, da li proizvodjaci lazu sto se tice kapaciteta istih. Max sto uspevam da nadjem, a da je neka originalna marka, je 500mA, po ceni od nekih 15 eur. E sad, je l' moze neko da mi pojasni ovo.
http://www.rcsrbija.rs/index.php?route=product/category&path=75_86_204
Dakle, ova gore baterija ima kapacitet od 150mA i kosta nekih 9eur po komadu. Ova ispod ima navodno 1300mA i kosta 7 eura. Moze li objasnjenje o tome, da li 1S Li-Po baterija uopste moze da ima kapacitet od 1300mA, i kako je ovolika razlika u kapacitetu?
Pozdrav
nedbojsa:
Naravno da može da ima toliki kapacitet pa i veći, razlika u veličini i težini između te dve baterije je drastična, algin ima mislim oko 5gr dok ova druga ima 40gr.
dzoni:
Ok, izvinjavam se za laicko pitanje :) Ono sto me je zbunjivalo je sto modeli veoma slicnih velicina i tezina koriste baterije kapaciteta razlicitih i do 10 puta, a imaju isto vreme leta.
Dok ne skupim pare za nesto malo ozbiljnije, uzeo sam nesto cime bih mogao da se igram i steknem bar neko manje iskustvo. To je LS-208.
E sad, ima ga u domacoj prodaji, i kod nas se dobijaju baterije od 1100mA 3.7v (iako meni na bateriji pise 1000mA). Na ovom sajtu:
http://www.symacanada.com/ls-208-avanced-model.html
je identican model sa citiram "7.4V 150mAh Li-Ion Rechargeable Battery (Included)". Otkud tolika razlika u tipu baterije i kapacitetu?
Edit:
Ovde http://yifantoys.en.alibaba.com/product/511813679-212979510/New_LS_208_3_5CH_Alloy_Frame_IR_RC_helicopter.html je sa 7.4v 1100mah.
Mozda svi koriste razlicitu elektroniku, iako je isti model u pitanju? Mislio sam da se ovaj helikopter sklapa samo na jednom mestu u kini i da ga prodaju sa identicnim specifikacijama svuda.
Vaci:
Pozdrav dzoni,
Sto se tice ove dve baterije, caka je u tome da ove skupe nisu nista posebno, cak i ispod proseka, ali da ih proizvodjac koristi za svoj helikoptercic i imaju "poseban" konektor. Helikopter moze da primi samo taj konektor pa onda kada hoces da kupis bateriju za njega, prinudjen si da uzmes bas tu (ili da muljas i prepravljas konektor). A kad si na nesto prinudjen, to je mnogo skupo. Cene baterija se razlikuju kao i cene paradajza na pijaci, tako da kako se snadjes.
A za helikoptercic, ne znam brate, ili kinezi nesto mute, ili neko pravi gresku u kucanju. Ne znam gde si nasao kod nas LS208, ali ima drugih syma helikoptera. Poslacu ti link u slucaju da ti je sajt na koji mislim promakao. Savetujem ti da pogledas topic "kineski helikopteri".
pozz
tataBulik:
Pozdrav Dzoni,
Kao što reče Vaci, cijene variraju kao kod paradajza na pijaci, ali ponekad postoje i valjani razlozi za to:
1. Maksimalna struja pražnjenja (15C, 20C, 30C,... 70C). Konkretno kod Turnigy baterija 45C je skuplja od 20C i do dva puta (ali i teža).
2. Proizvođač baterije. Kod boljih proizvođača baterija, baterije istog kapaciteta i struje pražnjenja su lakše tj. pogodnije za leteće modele.
Inače, što se tiče tvog helija, kupi konektore (one male JST konektore) pa fino zalemi muški i ženski dio i Bog da te vidi, pa nek se j...u sa njihovim konektorima.
:)aplauz (pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version