ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Pomoc?

<< < (3/5) > >>

tibeteagle:

--- Quote ---Imam konektore ali neznam kako da ih zamenim?  ???
--- End quote ---
Na video snimku se vidi kako da se lemi konektor i šta je potrebno za lemljenje. Ko duže planira da se bavi nekim hobijem gde ima električnih žica i konektora, poželjno je da ima sve ovo.

Off topic.
@Lj.K. drugom prilikom tačno naslovi topik koji otvaraš. Recimo: Pomoć oko zamene većeg akumulatora i lemljenja konektora.
 ;namig

danko:
Samo što ovaj na snimku ima neku lemilicu od 2W izgleda pošto mora da drži 5 minuta na kontaktu da bi rastopio kalaj. Mislim da je ovde ključno imati dovoljno jaku lemilicu, plus da se zadrži par sekundi nakon što se rastopi kalaj da bi bilo sigurno da je rastopljen svuda.

JLZ:
Ja imam lemilicu od 20W i ove xt je bas tesko zagrejati. Unakazio sam plastike od 2 konektora prvi put (aligator se usekao)
Sada:
- Spustim lemilicu na xt kontakt koju sekundu
- Odmaknem lemilicu da se malo povrati
- Vratim je na xt kontakt i tu, gde drzim lemilicu, jako blizu prinesem kalaj i on predje na konektor. Ne stedim. Dakle, konektor nakalajisan.
- Zicu nakalajisem
- Stavim zicu u otvor i on normalno ne moze da stane. Pustim lemilicu na zicu. Kalaj se i na zici i na konektoru otopi, gurnem zicu. Kalaj se stegne.

mad_mangod:

--- Quote from: JLZ on January 07, 2013, 05:17:56 PM ---Ja imam lemilicu od 20W i ove xt je bas tesko zagrejati. Unakazio sam plastike od 2 konektora prvi put (aligator se usekao)
Sada:
- Spustim lemilicu na xt kontakt koju sekundu
- Odmaknem lemilicu da se malo povrati
- Vratim je na xt kontakt i tu, gde drzim lemilicu, jako blizu prinesem kalaj i on predje na konektor. Ne stedim. Dakle, konektor nakalajisan.
- Zicu nakalajisem
- Stavim zicu u otvor i on normalno ne moze da stane. Pustim lemilicu na zicu. Kalaj se i na zici i na konektoru otopi, gurnem zicu. Kalaj se stegne.

--- End quote ---

Ovo je najbolje uputstvo. Ja koristim lemilicu od 30W koja radi na 12V i lemljenje konektora ne traje vise od 2 minuta uz predhodnu pripremu konektora i kabla(zice). Kod ovakvih delova treba "odmarati" plastiku tj. pustiti da se ohladi znaci kad zalemis jedan kabal pustis da se ohladi sve pa onda lemis drugi.

ivanmagd:
O lemljenju je bilo dosta price na ovom forumu i jedini zakljucak koji sam ja iz sve price a i iz prakse izvukao je da je za lemljenje najvaznije da imas dobar kalaj. Inace koristim lemilicu koja je 90 ih godina kupljena kod rumuna za jednu chrvenu i dok nisam nabavio dobar kalaj namucio sam se da bilo sta zalemim. Nazalost kalaj koji koristim sam kupio slucajno i nema na sebi nikakvu oznaku debeo je oko 1.5mm i ima paste u sredini. Imam jos nekoliko koturova kalaja sa kojima bukvalno ne mogu nista da zalemim jer se lemilica ponasa kao da je hladna a o lemljenju kablova od na primer 4mm nema ni govora. Ovaj kalaj kao da ima nizu tacku topljenja i sa njim ide sve kao podmazano...
Nazalost ostalo mi je jos oko pola metra i nemam pojma kako da sledeci put kupim dobar kalaj.
Pozz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version