RC MODELI HELIKOPTERA > ELEKTRO HELIKOPTERI
Hteo da letim FPV, ali...
ak:
Konkretno ovaj 5.8ghz 200mw.
Ima ga svuda (goodluckbuy.com, foxtechfpv ..). Trenutni rekord 20km.
Definitivno neki "stiroporac" da ne bi vise vremena potrosio na krpljenje nego na letenje.
ak:
--- Quote from: sman on January 09, 2013, 04:33:13 PM ---evo ovako, ja imam ovog "stiroporca" http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16568__Floater_Jet_EPO_with_Motor_ARF_.html
ak, sta bi ti od opreme kacio na ovo cudo!? domet da recimo bude oko 1 km a moze i vise, visine letenja osrednje!?
nije lose da potoji poseban deo na forumu u vezi ove oblasti,pa da korisnici lakse podele svoja iskustva...
--- End quote ---
Odlican model za FPV, prilicno stabilan. Jedina mana je sto ima malo prostora u trupu za opremu.
Posto ces da letis sa 2.4ghz RC, moras da pazis na orijentaciju antena, ako slucajno blokiras signal telom izgubices kontrolu nad modelom.
Kad vec imas tgy 9x probaj OpenLRS (Orange LRS). Nov jeste ali obecava.
Ako ides na 2.4ghz RC prakticno moras 5.8ghz video. Sa 433mhz RC-om mozes da biras, 1.2-1.3ghz video link uzmes od 400mw sa bevrc.com recimo (nikako sa HobbyKing-a) i sa stock antenama imas domet od 3-4 km video bez problema. Ako se poigras sa antenama imaces i vise desetina kilometara video signala.
Zasto pitam za visinu letenja? Pa zato sto na nesto vecim visinama (da nisi pri zemlji) ces imati manje problema sa multipath-ingom i fresnel zonom. Svakako bolji signal ces dobiti sa antenama sa kruznom polarizacijom zbog refleksije ali to sve otom potom.
Postici 1km video linka nije problem, problem je ne izgubiti RC kontrolu na toj daljini a sa spektrumom 2.4ghz ja se iskreno ne bih igrao.
sman:
ak, sad si mi dosta toga razjasnio, ako krenem da nesto radim oko ovog bice jos pitanja... :big smile (pijemo)
jos jedno pitanje, koje stanice i resiveri se najcesce koriste za vece daljine!? mmmm
ak:
--- Quote from: sman on January 10, 2013, 10:55:16 AM ---ak, sad si mi dosta toga razjasnio, ako krenem da nesto radim oko ovog bice jos pitanja... :big smile (pijemo)
jos jedno pitanje, koje stanice i resiveri se najcesce koriste za vece daljine!? mmmm
--- End quote ---
Za vece daljine, neki od LRS-a (RangeLink, TLRS, DragonLink, EZUHF) , nebitno koja je stanica.
Postizane su ozbiljne daljine i sa Frsky na 2.4ghz ali sa dodatkom booster-a i usmerenih antena.
dzoni:
Ispostavilo se da su oni HK Orange LRS sistemi kopija vec postojeceg sistema, cak i isti firmware koriste...
http://www.flytron.com
Risiveri su poprilicno jeftiniji na HK-u, 20$ u poredjenju sa 60$ na ovom sajtu. Samo sto HK prodaje samo module koji se leme, dok mi se cini da ovde postoje i neki koji se kace na simulator port.
Cak i booster im je poprilicno jeftin, u odnosu na ezUHF, 100$ kosta
http://www.flytron.com/openlrs/108-7w-booster-for-uhf.html
Ako se napaja sa 9v pise da moze da bustuje nekih 10W. Pretpostavljam da bi s time moglo da se leti mnogo dalje nego sto ce ikome od nas baterije/gorivo dozvoliti :)
Kada bih narucio ovaj buster od 7W, sta bi se desilo na carini? Iscimali bi ratel?
Ako bih narucio onaj OrangeTx modul za 433mhz, da li bih i tad morao da vadim onu potvrdu da zaista radi na toj frekvenciji itd, iako nije samostalni sistem vec samo modul? Jel uvozio neko nekad ove module?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version