RC MODELI HELIKOPTERA > ELEKTRO HELIKOPTERI

Hteo da letim FPV, ali...

<< < (10/12) > >>

kole_niš:

--- Quote from: ak on January 30, 2013, 10:23:14 PM ---

Kakva su iskustva sa HK vTx? Vidim da je Danko u jednoj temi pisao kako sa 200mW na 5.8Ghz ima domet od jedva 50 metara.

--- End quote ---

HK 5.8ghz 200mW Rx radi bez problema do 1km, na dalje nisam testirao, mada po forumima kažu idu i do 3-4km. Trenutno sam na quadu stavio 400mW, u poređenju sa 200mW manje šumova i stabilnija slika.

dzoni:
Da li si to dobio sa stock antenama ili nekim drugim?

Takodje, sto se tice harmonika sa 1.2Ghz... Posto vecina vTx ima podesavanje za vise kanala, i vecina njih moze da radi na 1080Mhz, da li bi to resilo problem?

kole_niš:
Stock antene su ok, ali su se mnogo bolje pokazale cloverleaf, ja sam sam pravio neke i mogu da kažem da je mnogo bolji efekat sa njima, nego sa stock, pošto se ne javljaju povremene smetnje u toku leta na manjim rastojanjima (do 1km). Ujedno, to je i najoptimalnije rešenje.

dzoni:
Kako ste vi resili problem napajanja vRx-a na polju? Imam 4 nezavisna potrosaca koja traze 12 volti, vTx i avion imaju nezavisno napajanje, stanica, i vRx. Deluje mi previse da koristim 4 razlicite 3S baterije za sve to, a ne znam kako bih drugacije. Jedino drugo resenje koje mi deluje ok je konverter sa 12v na 220v za kola pa da imam i (suvisno) napajanje za laptop i mogucnost kacenja opicnog adaptera, ali onda sam vezan za automobil i ne mogu mnogo dalje da odem od njega. Video prijem gledam sa lap topa preko USB inputa za AV.

mtesa:
Nisam citao od pocetka, i izvinjavam se unaprijed ako ponovim nesto....

Moji savjet je:
kod bilo koje vrste radio linka, u ovom slucaju FPV-a, prvo odredi gdje letis, zatim se potrudi da na bilo koji nacin steknes uvid u zagadjenost radio spektra na tom podrucju.
900MHz koristi GSM telefonija, na 2.4GHz imas, skoro bukvalno, hiljade kucnih WiFi aparata i Bluetooth uredjaja, na 5.8GHz radi vecina WiF internet provajdera..... Domet tih linkova je takodje faktor, pa ako hoces da vozis na "duge pruge" osudjen si na nize frekvencije zbog prirode prostiranja takvih talasa.
Najbolja varijanta bi bila neki 433MHz frequency hopping sistem, a oni su poprilicno skupi za pocetnika, mada na HK imaju 433MHz modul za T9X stanicu.....

Poenta cijele ove price je da bi trebao razmotriti mnogo stvari i napraviti neke kompromise da bi odabrao pravu stvar

nadam se da nisam odmogao

Miso

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version