RC MODELI HELIKOPTERA > ELEKTRO HELIKOPTERI
Hteo da letim FPV, ali...
zajko:
Dear Dzoni...
Nisam imao nameru nikog da zezam, samo sam danas nesto lepo raspolozen za smesna kuckanaja... Ti si nov u svemu ovome, ako se ne varam i previse ambiciozan, a malo upoznat...
Covece, svi ti klasisni heliji su pravljeni za obicno ili 3D letenje i to im je osnovna funkcija... Lepo ti rece ovde covek da je to gubljenje vremena i bacanje para... Ja ne letim heli i ne interesuje me, samo sam ti napisao iz iskustva da ne letis previsoko u mislima... nego da se uhvatis nekog helija, ako to volis, pa da prvo poletis, letis, letis, na 5-10-50-100m od sebe u krug ... pa kad steknes kontrolu nad njim i kad ti to podje kako treba, a verujm ni nece biti lako, onda pusti masti na volju... Prvo skoci pa kazi Hooop !! a ti od svega toga nista i vec letis oko planete sa 450 snimas i sta vec ne... razvio si teoriju koja je takoreci nemoguca ili vrlo tesko ostvarljiva...
YouTube je cudo kao i ceo internet, ima svega i svacega... ajd polako ... prvo nabavi neko sokocalo, malo leti u krug savladaj to... pohvali se nekim snimcima... pa ces posle u Galaxy na 1.5 km itd... itd...
Nema ljutis... zima je obicne RC aktivnosti su utihnule ili stale... ali bdimo realni...
Ja danas podjoh do Nebojsine kule da probam neke avione, duvalo je i u gradu, a tamo cunami.... Jedva nekako spustih avion da ga cunami ne odnese u Zemun....
Imao sam i ja daleke 97 razne ideje u vezi helikoptera, svi muski valjda prvo mastaju o heliju... Imao sam uslova kupih velikog HIROBA, Futabu itd... 3 noci i 3 dana ga sklapao, tada nije bilo ko danas sklopili mali zuti... vec knjiga/uputstvo ko Rat i Mir i 300 kesica u kutiji, pa posebno glow motor i svasta nesto... Kad sam sklopio i kad sam skapirao da je to velika muka i zajebancija, da ce mi trebati dugo da ga poletim, a u medjuvremenu cu samo da ga krsim... digo sam ruke... Nije bilo tada, bar ja neznam simulatora, trening nogice sam pravio od ping-pong loptica...
i inicijalno je kosta 3.500 USD (:sok:).... danas kupis 10 kom RTF u kvalitetnom brendu !!!
Nista licno... ja bar imam iskustvo... svi koji traze da kupe helikopter imaju pitanja skoro ista... uzmem ja taj jostick poletecu ja to sokocalo, nego da mu uvezem kameru, mozeli da digne kilo... da snimam da uzmem lovu neku, da ga isplatim iz 3 tezge... i jel moze da leti bar pola sata i da ode do Zagreba .....
Evo Vam ga Gizmo on je najpozvaniji da prica o heli tezgama...
Malo pocnete probate, skapirate da nije bas mrdanje palicama... a kad se prvi put zakuca... vidis da je bar 50 evrica otislo... a jos nisi posteno ni poleteo... a o FPV na 450 heliju ...... ne ih ulazio u te vode... mozda gresim...
Ima ovde ljudi koji odlicno lete sve te klasicne helije, ne sto lete.. nego poznaju materiju... pa neka ti pojasne... ako ima smisla... voleo bih da nisam u pravu
Pozdrav Z.
dzoni:
Hvala na savetima :)
Sa FPV opremom i jacom baterijom, morao bih te 2 stvari da izbalansiram, a/v predajnik bih verovatno stavio pozadi, a baterija bi standardno bila napred :) verujem da bi se taman otprilike napravio balans.
Imao sam i ja slicna pitanja pre nego sto sam ista radio i ikakvog iskustva imao pre mesec/dva dana, sada posle 30-35 sati simulatora i par baterija sa 450 i 250, imam nekog malenog iskustva, bar da znam sta i kako ide. Sebi da se zanimam do tad sam uzeo koaksijalni heli, duzine 50ak cm, leteo i po kuci i napolju nekih 100 puta do sad, iako mi je odavno prevazisao potrebe. Skapirao sam malo sta i kako, kako vetar utice na sve, napon baterije itd, leteo po Savskom nasipu i ispred zgrade, na jos nekim mestima, isto sam mu malo pomerao teziste kaceci neke stvari, menjajuci lager koji mu se nalazi u kupolici, pratio ponasanje itd. Danas htedoh malo da ga provozam po danu, ali je bas duvao vetar, ~40kmh. Ali opet, mnogo je drugacije leteti koaksijalni i neki sa jednim rotorom.
Taj koaksijalni sam i uzeo s tom namerom, da prvo osetim kako zaista heli leti, pa i ako padne, necu imati elise na sve strane, linkove i ostalo ako padne. A opet, moras priznati, od te `97 se promenilo dosta stvari do danas :)
Nemam ja nameru odjednom sve to da radim, naravno... treba vremena da se nabavi ta celokupna oprema o kojoj pricam... Ali zato sam se i javio ovde da vidim misljenje ostalih, prvoshodno oko stanice na 2.4ghz. Ne shvatam ovo sve kao nikakvu raspravu, vec normalnu diskusiju, gde moze neko iskusniji da me posavetuje, naravno. Glavna ideja je prvo da vidim sta mi je zaista potrebno od opreme, da ne uzimam nesto sto mi nece raditi posao u startu, i sto cu odmah morati da zamenim, tacnije za pocetak stanicu. Svima nama su finansije glavno i jedino ogranicenje, da nije tako, imali bismo po 50 modela i 20 razlicitih stanica, prazno skladiste da imamo za igru zimi itd, ali sa stvarima kakve jesu, mora se razgraniciti sta je potrebno a sta ne. Znaci, ne planiram ja odmah da letim FPV naravno, vec da postavim u pocetku dobru osnovu za to, koju bih kasnije mogao da iskoristim, a ne da zamenim 50 stvari kako bi to funkcionisalo.
Nemam nikakve nadrealne ideje da mi HK 450 postane prevozno sredstvo, da leti 24h bez zamene baterija, usput ponese i automobil... samo nesto sto sam video da ljudi vec rade, dakle ako nesto tako vec postoji, nije nemoguce.
Klasa 500/600 jeste primetno veca, stabilnija, teza, i verovatno bi izdrzala veci teret sa manje problema, ali i sami znate koja je razlika u ceni cim se predje 450. Posto trenutno nemam ni helikopter, ni kameru, ni stanicu koju bih koristio za njega, zelim prvo da pocnem od stanice, zato sam i postavio pitanje, sta koristiti za FPV. Da li 35/40/70mhz, ili 2.4ghz. Gde i koju MHZ stanicu. Dakle, kad problem postoji, idemo redom, za sad je stanica problem, jer ako mi 2.4ghz ne radi posao, onda nema potrebe ni da gledam dalje od toga i uzimam DX6i ili cak DX10 s kojim bih imao isti domet, cak i da vezem satelite za risiver.
zajko:
Odlicno... evo ja imam zelju da pomognem sve ovo, ako mogu ikako, samo mi reci kako na PM !! ()-()
Gatti.Gatozza:
--- Quote from: dzoni on January 04, 2013, 07:23:04 PM --- Svima nama su finansije glavno i jedino ogranicenje, da nije tako, imali bismo po 50 modela i 20 razlicitih stanica
--- End quote ---
samo jedna mala ispravka, imali bi smo 50 modela i jednu jedinu stanicu ;)
nebeski:
Jedini scenario u kojem makar malo ima smisla razmišljati o HK450 za FPV je da ga već imas (i to nekoliko komada po mogućnosti) i zeliš brzo da kompletiraš neku platformu za FPV i još pride imaš puuuunooo sati leta na njemu, ali čak i u tom slučaju je to veoma upitno jer HK450 nije pogodna platforma za te stvari iz puno razloga. Ako kreneš tim putem energija koju ćes utrošiti će biti neproporcionalna rezultatima tako da ćeš se na kraju neminovno razočarati.
Ako već pitaš ljude koji su iskusniji za savet budi spreman i da ti saveti budu drugačiji od onoga što si ti zamislio.
Sto se tiče samih stanica i upravljanja za FPV pokušaću da ti u kratkim crtama razjasnim neke stvari.
Generalno za FPV mogu da se koriste i standardne 2.4Ghz stanice. Ako ti to nije dovoljno i hoćeš da napraviš iskorak ka mid range i long range FPVu imaš opciju da koristiš neki booster za 2.4GHZ npr. nešto kao http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=62&products_id=245 ili LRS modul. Ovi boosteri su u stvari pojačavači snage sa njima stanica umesto da zrači 100mW zrači npr. 1000mW. Da bi sa stanicom duplirao domet potrebna ti je 4 puta veća snaga. Osim metoda grube sile (povećanja snage) domet se može povećati koristeći osetljivije prijemnike i usmerene predajne antene. Svaka od tih tema je veoma opširna i ovde ću ih samo nabrojati.
Sto se tice LRS (Long Range Sytem) sistema postoje razni i oni obično rade pretežno na 433Mhz pošto je to slobodan opseg za korištenje.
Većini LRS modula se u principu dovodi PPM signal (npr sa trainer porta) i napajanje i oni emituju signal na 433Mhz opsegu dok je ugrađeni predajnik u stanici iskljucen (kao kada koristite simulator). Tako da oni mogu da se povežu na bilo koju stanicu sa trainer portom.
Najpoznatiji LRS moduli su:
* TSLRS http://cdn2.bigcommerce.com/server1100/8a9b1/products/702/images/2076/Thomas_Scherrer_UHF_433Mhz_Long_Range_FPV_System_TSLRS_TX_RC_Transmitter_V6_PRO__65635.1345169180.600.371.jpg
* RangeLink http://i43.tinypic.com/2587ckz.jpg
* DragonLink http://www.urbandrones.com/assets/images/Dragon-Link-Version-2-on-Radio.jpg
* EZ UHF LRS http://www.immersionrc.com/images/ezuhf_transmitter_002.jpgKada malo pogledaš cene ovih sistema videćes da koštaju kao dobra stanica pa i više od toga jer nisu proizvodi koji se masovno proizvode i prodaju kao ostale RC komponente.
Svaki LRS sistem ima svoje prijemnike, koji opet mogu biti i diversity (vise prijemnika sa posebnim antenama u jednom kucistu) koji se obicno koriste za long range FPV.
Najjeftiniji LRS koji je meni poznat a koji bi ti omogucio npr. 5km domet je:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__27095__OrangeRx_Open_LRS_433MHz_TX_Module_JR_Turnigy_compatible_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__27096__OrangeRx_Open_LRS_433MHz_9Ch_Receiver.html
i neka modularna stanica koja moze da primi JR tip modula npr. :
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31544__Turnigy_9XR_Transmitter_Mode_2_No_Module_.html
--- Quote from: dzoni on January 04, 2013, 07:23:04 PM ---Nemam nikakve nadrealne ideje da mi HK 450 postane prevozno sredstvo, da leti 24h bez zamene baterija, usput ponese i automobil... samo nesto sto sam video da ljudi vec rade, dakle ako nesto tako vec postoji, nije nemoguce.
Klasa 500/600 jeste primetno veca, stabilnija, teza, i verovatno bi izdrzala veci teret sa manje problema, ali i sami znate koja je razlika u ceni cim se predje 450. Posto trenutno nemam ni helikopter, ni kameru, ni stanicu koju bih koristio za njega, zelim prvo da pocnem od stanice, zato sam i postavio pitanje, sta koristiti za FPV. Da li 35/40/70mhz, ili 2.4ghz. Gde i koju MHZ stanicu. Dakle, kad problem postoji, idemo redom, za sad je stanica problem, jer ako mi 2.4ghz ne radi posao, onda nema potrebe ni da gledam dalje od toga i uzimam DX6i ili cak DX10 s kojim bih imao isti domet, cak i da vezem satelite za risiver.
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version