RC MULTIKOPTERI > PITANJA POČETNIKA O MULTIKOPTERIMA
droidworx
danko:
I zaboravih da napomenem. Mnogo je jeftinije da uzmeš okto u kitu nego da tako pojedinačno kupuješ komponente, jer to pojedinačno je namenjeno za prodaju kao rezervni deo a ne da sam sklapaš.
Ako ti frame nije toliko bitan, onda ti je najbolje da uzmeš sve na mikrokopter.de, a ako hoćeš baš Droidworkx + mikrokopter elektronika onda ti treba ovo:
Oktokopter:
Frame Droidworx AD-8 (€760)
8 x motora MK3638 ili ekvivalent (€560)
4 x Parova propelera carbon 12x45 (€320)
Okto XL powerboard (€750)
Flight-Ctrl V2,1 ME (€360)
Navi-Ctrl V2,0 (€200)
MK GPS V2,1 (€80)
GPS-Shield 1,1 (€15)
4 x Baterije 6600mAh (€800)
Neophodne dodatne stvari:
Daljinac Graupner MX-20 (€470)
Receiver Graupner GR-16 (€78)
Punjač baterija B6 Ultimate 800W (€190)
Opciono (ali u ovom tvom slučaju faktički neophodno jer uzimaš takav kopter):
Kaiševi i pult za prijemnik (€190)
Video predajnik/prijemnik (€150)
Mali 7" LCD ekran za video prijem (€80)
Daljinska komunikacija MK Bluetooth (€150)
Nosač kamere AV200 Pro DSLR Mount (€888)
Dakle da bi samo poleteo sa Droidworx Okto frameom treba ti oko 4600 evra. A ako hoćeš da ga iskoristiš za ono što se droidworx koristi (snimanje iz vazduha), treba ti još 1500 evra dodatne opreme. Dakle da bi dobio nešto upotrebljivo treba ti nekih 6100 evra, pa ti sad vidi koliko se ta cifra uklapa u tvoje ideje.
A ako bi se odlučio na Mikrokopter verziju framea, prošao bi u startu 1200 evra jeftinije na samom okto kitu, plus za njega ti verovatno ne treba 2x6600mAh baterije da bi izvukao neko pristojno vreme leta već bi mogao da prođeš i sa samo jednom baterijom, pa ti u startu treba 400 evra manje i za baterije. Ostalo ti je manje više isto.
A sad mi je palo na pamet da Gizmo prodaje svoj Okto za prilično razumnu lovu, jesi li razmišljao o toj varijanti?
cakra:
Hm,uplasiste coveka... ;)
mislim da je i pitanje i mesto gde je postavljeno sasvim korektno...gde da covek pita o multirotor sistemima-sta i kako-nego ovde?
Svi smo mi nekako pocinjali...neko sa lemilicom i budzenjem neko sa rtf sistemom.
Uvek sam se divio- (mozda i malo zavideo ;) ) Danku kad se iskesio i kupio MK hexu u kitu (res)...
jbg, neko moze tako...a neko ne.
Kao sto sami rekao u zadnjem postu...ja bi za pocetak-uzeo DJI F450 kit komplet , bice ga u rc srbija...
Tu imas sve, sem flight kontrolera...kao FC uzmes NAZU ili neku multiwii (crius aio pro) pa se lepo navozas i vidis kako to ide...
Simulator je dobra stvar za start...ali je ga bas i ne volim...jer je SIMULATOR!...jednostavno ja nemam takav odnos prema letenju kad letim u similatoru ili kad letim uzivo.
Da se vratim na temu, kupovinom http://www.kopterworx.com/Power-boards/Okto-XL-Power-board-RTF dobijes i te ESC (MK Bl ctrl) osam komada zalemljeno i spremno za montazu na ram ;)
kad kupis FC 2.1 ME, navi ctrl i MK GPS...trebalo bi da dobijes sve kablove da bi ih i spojio? i to je to...sto se tice elektronike...
Naravno na sve to dolazi i rc upravljac, prijemnik...baterije...punjac baterija...kao sto ti je vec neko napomenuo.
Ako hoces da stavis i kameru na letilicu -onda ti treba i kamera holder...itd
Ako bas nemas pojma o svemu i sav si zagubljen... :o...mislim da ce ti u kopterworx-u pomoci da sve to kompletiras...ili se jednostavno nekom obrati na ovom forumu da ti pomogne (sto i jesi...)
i zajednoda sastavis tu zverku...
Pogledaj i http://www.kopterworx.com/CX-Series/CX-4-kit
mali quad ali opasan...sa (skoro)svim sto ti treba za let i snimanje...
Ja i dalje ne znam sta bi ti sa letilicom...verovatno neko ozbilno snimanje...ili? (<--)
miloš:
Tu sam, tu sam, niste me uplašili, samo nisam još pokupio žargone koje koristite, pa dok pohvatam sve: RC, MRC, TRC, FRC, FC haha . Imam i goste.
Tako sam i ja razumeo da su ESC-i zalemljeni za ploču, ali nisam siguran, isto i za FC 2.1 ME, navi ctrl i MK GPS, da tako mora da se ukompletira. Naravni da dalje ide rc upravljač i prijemnik.
Takođe, a ovo mi je najviše i stvaralo nedoumice, uzimam u obzir da su to proverene stvari po vašim savetima, a to je dosta važnije od cene.
Danko me već vodi u neke vode koje tek dolaze hvala.
Tek dolazi "USB", lapatopa i sto čuda na upravljaču, šta je šta.
Čujemo se, skinu sam ovaj simulator. I upravu ste. Lako je, kad gledaš, hajde spusti se ako znaš. 2min. samo
milan_vranic:
Koji simulator si skinuo?
Ovi dobri koji bi tebi trebali ne rade bez donglea i ne postoje krekovani koliko ja znam... a i nije ti simulator nesto koristan ukoliko ne posedujes stanicu kojom sec kasnije upravljati i pravom masinom...
miloš:
aerosim simulator. Upravu si, treba imati konzolu sa kojom ćeš kasnije upravljati, ali vrede i ovih 2 min.
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version