RC DRUŽENJE > SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA

Modelarska sezona 2013 u Novom Sadu

<< < (16/45) > >>

mirce:
Kao što vidite, rani jutarnji sati su...
Do malopre sam postavljao staklenu tkaninu na donju stranu krila i onih "sithih" delova, a pošto je to trajalo skoro tri sata imao sam vremena da razmislim o narednom tekstu.

Da se razumemo odma' u startu, niti sam ja neko ko je odgovoran za modelarska dešavanja na Čenejskom aerodromu, niti to želim da budem.
Ovaj tekst je namenjen "novajlijama", modelarima koji od skoro dolaze na aerodrom, ali nije "hrdjavo" da ga pročitaju i stare modelarske "kuke"...

Moja malenkost na aerodrom odlazi bez malčicko 25 godina, neki modelari imaju i staž letenja na Čeneju duži od pola veka!!!
Shodno tome, postoje neka nepisana pravila koja se moraju poštovati.
Verovatno se većina ovih stvari može primeniti i za svaki drugi aerodrom gde se skupljaju modelari.

Dakle, što se tiče Čeneja, svi znaju gde je modelarska pista.
Da bi stigli do nje, kad prodjete glavnu aerodromsku kapiju, skrenite na prvi put sa leve strane, prodjite pored Amidžinog hangara, pa preko mostića i tu ste na pisti...
Na aerodromu mnogo ne vole da se ide od kapije pravo, pa preko glavne piste da se dolazi do našeg letilišta.
Zato ubuduće koristite prilaz pored Amidžinog hangara...

Kad dodjete na modelarski deo, parkirate se do kanala pored modelarske piste. Svi ste videli slike ovde u ovom topiku kako to izgleda.

Ako ste kojm slučajem došli prvi, pre nego što izvadite modele i počnete sa letenjem, prošetajte se do Momčila ili dežurnog za letenje za taj dan na aerodromu.
Pitajte kakve su aktivnosti i ako ih ima, vodite računa da kada letite ne ugozite "veliku" avijaciju, padobrance, jedriličare.
Obično nema nikakvih dešavanja, ali mora da se pita pre letenja kakva je situacija na aerodromu.

Ako leti Amidža sa Galebom - NEMA LETENJA DOK ON NE SLETI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tu nema zajebancije i ovo mora da se poštuje. Često leti nisko, pun gas, na desetak metara iznad piste, tako da se mora sačekati da Galeb sleti...
Isto važi ako se sprema da ide na poletanje. Kad "kresne" motor, a vi odmah lepo slećite i gledajte aero miting...

Što se tiče našeg letenja sa modelim, svi znate kako stoji modelarska pista.
Stanete na ivicu piste i letite ISKLJUČIVO ISPRED SEBE!!!!!!!!!!!!!
Znači, NE IZNAD SEBE ILI IZA SEBE, samo ispred.
Ceo prostor levo - desno od Novog Sada do Siriga i tamo ispred vas do Temerina je vaš. Ako to nije dovoljno onda mislim stvarno...

Nemojte se "kurčiti", s oproštenjem, blizu kola, drugih modela, ljudi koji su tu, a pogotovo iznad parkiranih velikih aviona i hangara...
Ako se nekom napravi šteta, biće neprijatnih situacija i MOLIM VAS da vodite računa o svom letenju i da se takve stvari maximalno poštuju.

Za sve ove godine nije bilo nikakvih incidenata i moramo se truditi da ih i ne bude. Šteta se napravi ne zato što neko hoće da je napravi, nego što se desi iz niza neplaniranih situacija. Zato moramo svi voditi računa da se takve stvari nipošto ne dogode...

Kad ima više modelara, nemojte da "koljete", pa da letite 20 minuta, jer i drugi hoće da lete. Znači, pet - deset minuta, pa sletanje.
Mi modelari na Čeneju letimo jedan po jedan, sem ako se piloti medjusobno ne dogovore drugačije, pa onda vode računa jedan o drugom, tj o svojim modelima koji su u vazduhu.

Kad letite stanite na ivicu piste, tu do kola, da ne smetate drugim modelarima.
Nemojte stajati na pisti, betonskom krugu i slično.

Sve u svemu to je sve.
Još jednom apelujem da se leti isključivo ispred sebe na prostoru prema Temerinu.

I na kraju, ko ne zna, da bi sve to tamo izgledalo tako kako izgleda, da bi pista bila redovno košena, mi modelari koji redovno dolazimo skupljamo pare i plaćamo čoveka da nam kosi.
U ovo doba godine kosiće se svakih desetak dana, tako da će trava biti konstantno kao što je ovih dana.

Bio je predlog da se skuplja 4000,00 dinara po sezoni, ali pošto se pista neće valjati (a to je najskuplja stavka u "budžetu") za sada svi dajemo po 20 evrića ili taj iznos u dinarskoj protiv vrednosti.
Ne mora se dati odmah sve, ali treba da se ispoštuje ova cifra tokom sezone.
Ako zafali love, onda idemo "drugi krug" skupljanja, iako mislim da se to neće desiti.

Zato pošto je cifra stvarno mala i smešna, molim sve koji redovno dolaze da ovo ispoštuju...
Ovo važi i za modelare sa strane, ali pod uslovom da dolaze često na letenje. Ako će doći dva - tri puta u sezoni, onda nema potreba da se "izdaju" "tom nevidjenom trošku", sem ako ne žele da budu pravi drugari i da pomognu da nam modelarska pista na Čeneju izgleda kao što je trenutno...

Eto toliko...
Kao što se vidi, sve je stvar lepih manira i dobrog vaspitanja.

Molim još jednom koji dolaze na letenja da se drže gore pomenutih napomena, da bi mogli još dugo da dolazimo da letimo na aerodromu.
Bojim se da će nas, ako se ne daj Bože desi neko "sra..e" odmah najuriti, ne pitajući da li je to napravio Mirče, Pera, Djura, Mika ili Žika...
Dobićemo "pedalu", a alternative baš i nemamo...

Ajd sad laku noć i vidimo se popodne na letenju...

Pozdrav

Mirče 

sesa.milos:
Evo video sa Ceneja i naseg proslog okupljanja

Gabor:
Mirče,  (res) za tekst!!!
Pozdrav i vidimo se danas  :mhm

Gabor:
Da, letelo se danas na Čenejskom aerodromu... Prvi smo stigli mi, Bečejci, Tamaš, Ištvan i ja

Kao i prošle subote, i danas je duvao vetar, nekad poprečno iz pravca hangara, nekad se malo promeni ps iz pravca Novog Sada...

Kasnije nam se pridružio Sale sa helijem i quadrocopterom

Došao je i Miloš sa svojom lepšom polovinom

sesa.milos:
da sa lepsom polovinom koja mislim da je bila prvi a i pslednji put :D ali..ja se radujem nasim susretima i jedva cekam sledeci put!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version