AERIAL PHOTGRAPHY > OPREMA
Brushless gimbali uskoro
mihajlo:
Ja sam pitao kod hrvata.
--- Quote ---Korisnik jazavac vam je poslao privatnu poruku sa Flyfreak forum.\n\nNAPOMENA: Ovo je samo obavijest. Nemojte odgovarati na ovu poruku.\n\nPoruka glasi:\n\npozdrav,
gimbal kompletan ce biti oko 1600-1700kn. u to je uključeno sve. moraš spojiti bateriju i izbalasirati gimbal na cameru i to je to. pričekaj još malo, bit će dodatne specifikacije oko podešavanja i svega ostalog.
--- End quote ---
Ko zna,mozda bude i jeftinije.
http://www.flyfreak.net/multirotor/zenmuse-od-50-dolara-!!!!/240/
dandi:
Neka naprave jedan za vece aparate za 500usd i rasturice svu konkurenciju totalno.. ali slab je nesto HK sa takvim stvarima, evo posle tolike multirotor expanzije u zadnje 2 godine oni jos uvek nemaju frejm vredan paznje ili camera mount...
gizmo:
Poenta sa tim direct drive nosacima je da moraju da budu izuzetno dobro izbalansirani tj. da kamera koja se koristi ne preteze ni na jednu stranu.
Jedino tako motori mogu brzo i precizno da rade i zbog toga ne moze da se napravi neki univerzalan na koji moze da ide bilo koji dslr sa bilo kojim objektivom.
danko:
Poenta je da kvalitet košta.
Eno i onaj Rus, alexmos koji je do sada ostvario najbolji rezultat među amaterima je prvo počeo sa cifrom od 50 dolara, pa 100, pa 200 i evo vidim sada je na 500 dolara za pan/tilt gimbal koji može da ponese jedino GoPro... Da se to uveća za neku malo veću kameru od 400-500 grama, to je već cifra bar 2-3 puta veća. Dakle nimalo naivno. Plus oni novi sexy snimci koje alexmos kači, kao npr su urađeni tako što je on nabavio motore rađene po porudžbini specijalno za njega i za tu namenu. Dakle sigurno nije nešto što se kupuje za 20 dolara na hobbyking-u.
A ovi što misle da za 50 dolara mogu da dobiju zenmuse kvalitet, samo neka pogledaju koji je okačio onaj Hrvat koji je spominjan u nekoj od par poruka iznad, i na šta to liči... I najjeftiniji servo je svetlosnim godinama bolji nego ovakvi BLDC motori.
Dakle, sigurno je moguće dobiti 90-95% kvaliteta Zenmusea za neku 2-3x manju kameru za nekih 20-30% negove cene ne računajući vreme i znanje koje je neophodno za razvoj toga, ali ne može se dobiti something for nothing što bi rekli englezi.
Najveći tehnički izazov nije softver, to je relativno trivijalan problem, najveći problem su upravo BLDC motori koji nisu namenjeni da rade to što mi želimo da oni rade u gimbalu. Dakle BLDC motori nisu napravljeni sa nekom posebnom brigom o inicijalnoj inerciji, kočenju i sl. već su napravljeni da nakon uključenja stignu do svog optimalnog broja obrtaja koji se kreće u hiljadama/sekundi, i da pri toem ostvare neki koristan rad. Moguće je i običan BLDC motor naterati da radi u tom modu kom mi želimo premotavanjem namotaja kako bi oni bili u stanju da disipiraju nastalu toplotu a da ne pregore, ali je nagradno pitanje da li će motor raditi trzavo ili glatko kao zenmuse...
djbojan:
Samo polako danko, ovo je arduino, svaki dan se vidi zestok napredak,
a za mesec dana mi se cini da ce odraditi u kvalitetu zenmuse-a :big smile
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version