AERIAL PHOTGRAPHY > OPREMA
Brushless gimbali uskoro
mihajlo:
Bojane cestitke.
Imam pitanje u vezi motora.Ja imam viska motora Turnigy 2217 (12 polova 14 magneta) hteo bi njih da upotrebim za gimbal.Zanima me kako da izracunam koliko treba namotaja zice odredjene debljine.Ti si premotao (na Pitch osi je 130 namotaja 0,20mm zice po kalemu, a na Roll je 160 namotaja iste zice).Zasto su razlicita motanja?
djbojan:
Po nekom mom razmisljanju je roll osa teza dosta od pitch ose jer pomeras ili drzis mnogo vise stvari na odredjenoj poziciji tim motorom, a bilo je mesta pa sam motao, mada se snaga motora regulise i softverski pri podesavanju pidova.
mihajlo:
A kako si dosao da ti treba 130 namotaja 0,20mm zice
fenix:
(res) (pijemo) Bojane svaka cast.Prvi brushless "Alexmos" gimbal u Srbija a sto je najbitnije prvi si koji je postavio težu kameru,svak cast.Koji je ovo aparat koji si koristio?Prilikom izbora motora na šta treba obratiti pažnju? Vjerovatno ce i ostale interesovati podaci za kameru težine kao što je GH2.Znači servoima je definitivno odzvonilo a ti si nam ovom prilikom to dokazao.Jos jednom svaka cast (pijemo)
tibeteagle:
--- Quote ---A kako si dosao da ti treba 130 namotaja 0,20mm zice
--- End quote ---
Da pomognem Bojanu.
Ukratko. Radi se o tome da premotavanje treba radi postizanja jačeg magnetnog polja, odnosno radi jačeg momenta držanja, pomeranja. Jačina magnetnog polja po teoriji na kalemu zavisi od jačine struje i dužine provodnika, odnosno broja namotaja. Dakle što duži provodnik i struja, utoliko veći momenat na osovini motora. Sa strujom se ne može ići na velike vrednosti (1-2A za ovako male motore) zbog zagrevanja motora i nemogućnosti aktivnog hlađenja sa strujanjem vazduha.
Treba znati da su BL motori za elise motani tako, da se sa njime može postoći veliki obtraj ali sa manjim momentom. To je sada promenjeno u veći momenat sa mnogo manjim obrtajem, jer je promenom unutrašnjeg otpora kalema smanjema Kv vrednost. Pošto kod nosača kamere nema nikakve potrebe za obrtajima ali jeste za što većim mometom držanja. Dakle što više namotaja treba da se stavi. Tu se pordezumeva i tanja bakarna žica a čije dimenzije zavise od veličine struje. Za to ima preporuka iz elektro struke za vitlovanje motora, pa treba da se proveri do koje mere se može sići.
;namig
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version