RC MODELI HELIKOPTERA > ELEKTRO HELIKOPTERI

Blade 450-Dx6i RTF (pocetak ili kraj)

<< < (5/7) > >>

Vaci:

--- Quote from: djbojan on February 07, 2013, 12:01:24 AM ---
Verujem da je naza H isto dobra kao sto je i NAZA M, jer sve sto sam probao na multirotorima je sve smesno i glupo uradjeno osim DJI.

--- End quote ---

Moram da se nadovezem na ovo jer jednostavno nije tacno, deo koji kaze da sve sto nije DJI je glupo. Sada bi ljudi trebalo da steknu utisak da uopste ne moraju da lete, najbolje je da autopilot leti. Te neki GPS te rute letenja te koordinate, samo isprogramiras... Slazem se da to moze pomoci pocetniku, i spasiti mu nesto novca ponekad, kada greske nisu katastrofalne. Ali ako je to vestina letenja onda sam se ja nesto zaj.... Leteo sam moj quad nekoliko puta sa KK2 i fantasticno je stabilan kad mi treba, i vec radim flipove kad hocu, i 10 puta je jeftiniji od NAZE. Problem je sto su ljudi nestrpljivi i ne podese stelovanja prema svom nivou znanja, bogom danih refleksa, i mogucnostima letelice. Vec svi brze bolje da krenu da voze. I ja sam bio takav i slupao sam sve sto sam imao, pa sam se opametio (uglavnom). Mozda i ja i dosta ljudi vozimo glupe masine, ali lete dobro i mi napredujemo kao piloti boreci se i sa vetrom i ko zna cime...
Svako vece simulator, a svaki dan (najbolje kad si ispavan i odmoran) vezbaj sa svojom letelicom u malim koracima, i bice sve u redu. Padovi su neminovni kad tad. Niko nece postati pilot tako sto neko drugi vozi umesto njega, u ovom slucaju sama letelica. Toliko od mene (pijemo)

djbojan:
Ne bih da izlazim iz okvira teme, ali ocigledno da nisi leteo nijedan bolji flight controller, nisam ja bas zapeo za nazu, Wookong je tek izmislio toplu vodu za letenje,  ali pitaces recimo kolegu R-XX na forumu, koji ima mnogo vise iskustva oko tih flight controlera, a i masa drugih koji ce ti potvrditi.

Problem je sto je naza malo poskupa, a to da je jeftino dobro, to mozes pricati nekom drugom, tih plocica sam imao sve redom sto su se mogle kupiti na HK, sve to moze da se natera da leti, ali jednostavno ti se smuci to "TERANJE DA LETI", jer ti ne ostaje lufta za uzivanje...

Pogotovo sto su klasicni heli teski za letenje, znaci ko zna da ih dobro leti je stvarno majstor, jos ti samo fali da ne mozes da ga zadrsis u mestu ako si pocetnik a vec ti je poceo sa padovima, e tu nema kraja igrarijama, i kad mi je jedan kolega sa foruma, poznat kao SOVA, " dok se svi izlete kad odemo napolje, ja stalno nesto stelujem i cackam, a oni svi lete, a kad stavim na papir, ja sam dao cak i vise para na moja lupanja i popravke umesto da sam kupio dobru stvar i mogao ici korak dalje i usavrsavati se."

izvinite ako je off topic

()-()

sova:

--- Quote from: djbojan on February 07, 2013, 11:39:55 AM ---Ne bih da izlazim iz okvira teme, ali ocigledno da nisi leteo nijedan bolji flight controller, nisam ja bas zapeo za nazu, Wookong je tek izmislio toplu vodu za letenje,  ali pitaces recimo kolegu R-XX na forumu, koji ima mnogo vise iskustva oko tih flight controlera, a i masa drugih koji ce ti potvrditi.

Problem je sto je naza malo poskupa, a to da je jeftino dobro, to mozes pricati nekom drugom, tih plocica sam imao sve redom sto su se mogle kupiti na HK, sve to moze da se natera da leti, ali jednostavno ti se smuci to "TERANJE DA LETI", jer ti ne ostaje lufta za uzivanje...

Pogotovo sto su klasicni heli teski za letenje, znaci ko zna da ih dobro leti je stvarno majstor, jos ti samo fali da ne mozes da ga zadrsis u mestu ako si pocetnik a vec ti je poceo sa padovima, e tu nema kraja igrarijama, i kad mi je jedan kolega sa foruma, poznat kao SOVA, " dok se svi izlete kad odemo napolje, ja stalno nesto stelujem i cackam, a oni svi lete, a kad stavim na papir, ja sam dao cak i vise para na moja lupanja i popravke umesto da sam kupio dobru stvar i mogao ici korak dalje i usavrsavati se."

izvinite ako je off topic

ovde si sigurno hteo da me citiras ,kad sam na pocetku  kupovao "jeftino a dobro" a izostavio si rec  "rekao"
 ()-()

--- End quote ---

JLZ:

--- Quote from: bata bane on February 03, 2013, 05:03:41 PM ---...
1) da helikopter neci videti svetlo dana bar do juna  mmmm
...

--- End quote ---

Za pocetnika od pocetnika!

Ja cu da nabrojim stvari gde sam gresio, pa imaj i to na umu kad odlucis da poletis.

Prva dve baterije i ljubio se trex oba puta sa zemljom :) Covek koji je trebao da mi pomogne nije mogao da se snadje sa vremenom.
(1) Sacekati nekog ko leti heli da ima vremena da ti pomogne i najbolje da on proveri i setovanja, trimovanja i sl.

Problem kod prvog poljupca je bio neravan travnati teren kod sletanja. Rezultat: ocesljan zupcanik ka repnom kaisu.
(2) Poletati i sletati sa ravnog. Zemlja, beton, trava - sta god samo da je ravno.

Razlozi za drugi poljubac je kombinacija faktora.
Simulator ne daje realnu sliku gasa. U stvarnosti, pravi gas ima mali lag i rotorima treba vremena da dosegnu krajnju brzinu.
(3) Dodati gas do pred poletanje i sacekati rotore da postignu brzinu.
Inace, rizikujes da katapultiras heli vertikalno. Onda je to malo frka :D Ne panici. Oduzmi gas, ali ne previse da heli podje nekontrolisano da propada. Znaci oduzimati gas lagano. Bolje jos malo gore, nego naglo dole. Nije bas jednostavno i jede zivce, ali sacuvaj hladnu glavu i sacuvaces i heli :)

Ziroskop se nije dobro inicijalizovao. Proveris tako sto prebacis na Yaw Rate i vidis da li se repni rotor centrirao. Ako nije, iskopcaj-ukopcaj bateriju i neka prodje inicijalizacija ponovo. Ako jeste, vrati na Head Holding
(4) Proveriti da li je ziroskop inicijalizovan. Ako previdis ovaj korak i podjes da poletis a on rotira levo ili desno. Sleti i pobrini se da se inicijalizacija odradi kako treba
(Naime, na mom rudderu postoji subtrim. Ako ziro zakasni sa inicijalizacijom (ti je prekines sa komandom), on taj subtrim smatra kao komandu i konstantno te rotira)
Iskrivljena glavna osovina je bio rezultat!

E kad je pravi pilot probao heli i poleteo ga bez problema uz neki minimalni trim onda i ti dobijes moral da probas.

Posle toga ukupno 8 baterija bez krsenja. Ponekad heli pobegne zbog vetra, zbog toga sto ti nesto drugo odvuce paznju, ali osecaj sa simulatora ostaje u prstima i brzo se vratis.
Meni je danas odleteo na 10m u visinu i to u momentu kada je isteklo 8min baterije. Podigao ga udar vetra. Totalno neobicna perspektiva, ali sam se snasao i spustio ga dok je stanica pistala, i to na par metara od nekog pametnog tate koji je glumio cuvara za svoju cerkicu koja je od ~30x100m povrsine odabrala da se spusta sa rolerima bas u cosak gde sam ja bio .
(5) Skloniti se od ljudi i svakoga (a bice ih mnoooogo) ko podje da se priblizava upozoriti da stane iza tebe, a ne ispred helikoptera ili ispred tebe i helikoptera

duke:

--- Quote from: djbojan on February 07, 2013, 12:01:24 AM ---Ja sam pre 2 godine, kad sam poceo sa ovim hobijem kupio utrimovan (koliko je to bilo mogucce)  kopiju trex 450, patio sam se sa njim i nakon nekoliko uspesnih hoverovanja polupao ga jednom, pa 2 nedelje popravljao i cekao delove, pa opet polupao.

Ali sam posle drugog puta odustao(trajalo je jedno 3 meseca patnji ukupno) i bacio skoro sve u kantu, osim glavnih komponenata.

Najbitnije da se dobro vezba simulator, a i ne mora  :_D

Kupis neki jeftin heli, kupis dooobar repni servo, nastelujes, i kupis NAZA H   :big smile

I naletis se kao pravi covek, sta god da ne valja failsafe ga vrati nazad, gps drzi poziciju i mirna ti glava,

kad se taj razdrnda, onda kupis malo bolju masinu i prebasis NAZA H.

Verujem da je naza H isto dobra kao sto je i NAZA M, jer sve sto sam probao na multirotorima je sve smesno i glupo uradjeno osim DJI.

Cak i po mraku sam leti i drzi poziciju  :)aplauz

--- End quote ---
da, ja sam to uradio a na simulatoru sam vezbao heli mozda dve veceri :)) verujte mi letim svako popodne bez imalo straha i stresa ,(naravno da ga ima ali neznatno)  Naza H je odlicna stvar , ima malo peripetija oko podesavanja stanice ER9x , ali tu su drugari sa foruma  PericaMitic  i Nebeski koji su mi pomogli i sada verujte mi da uzivam vozeci 450 pro sa flightbarom ...fail safe te cupa iz situacije u hoverovanje  svaka preporuka prezadovoljan sam  isplati se svaki dinar ...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version