RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
APM 2.5
milos.p:
--- Quote from: kole_niš on November 27, 2013, 03:53:26 PM ---
--- Quote from: milos.p on November 27, 2013, 02:28:05 PM ---Hvala Kole! Šta da radim sa napajanjem za rig servo motore? Da li mi treba novi UBEC?
--- End quote ---
Moze i na postojeći, ako ga već imaš, ako se uklapa po naponu i potrošnji.
--- End quote ---
Da li to znači da mogu iskoristiti napajanje sa jednog od ESC-ova? Ukoliko je tako, na koji način da uvežem dva servo-a? Da li je potrebno da samo signal iz ESC-ova ide na APM ploču ili moram uključiti i zemlju (-)?
kole_niš:
--- Quote from: milos.p on November 27, 2013, 04:33:08 PM ---
--- Quote from: kole_niš on November 27, 2013, 03:53:26 PM ---
--- Quote from: milos.p on November 27, 2013, 02:28:05 PM ---Hvala Kole! Šta da radim sa napajanjem za rig servo motore? Da li mi treba novi UBEC?
--- End quote ---
Moze i na postojeći, ako ga već imaš, ako se uklapa po naponu i potrošnji.
--- End quote ---
Da li to znači da mogu iskoristiti napajanje sa jednog od ESC-ova? Ukoliko je tako, na koji način da uvežem dva servo-a? Da li je potrebno da samo signal iz ESC-ova ide na APM ploču ili moram uključiti i zemlju (-)?
--- End quote ---
Miloše,
trebalo bi da možeš da iskoristiš struju iz ESC-ova, sem ako nisu Opto. U FC ide samo signal, a isto tako i izlaze signali, osim u slučaju ako iz APM-a ne napajaš risiver, pa idu sva 3. Međutim, kako UBEC nije skup, nije loše da se ipak ide preko njega, da bude namenjeno za te stvari. U slučaju da se nešto nepredviđeno desi, znaćeš gde je uzrok.
milos.p:
Hvala, javljam kada uvežem sve.
cakra:
Uh covece, bezveze komplikujete...rekoh ranije- skini sve crvene zice sa esc konektora. APM napajas sa tim power modulom, a sve ostalo
preko UBEC-a, koji kosta smesno u odnosu na celu letilicu a obezbedjuje ti stabilno napajanje za periferije...
I jos jedan savet-da, ostavi te crne zice (-) na esc konektorima pored zice za signal...jeste da imas (-) vec spojen na onoj debeloj crnoj zici od esc-a koja ga napaja direktno sa baterije, ali tamo ti prolaze ogromne struje reda 10-30A...pa taj power ground zna da "pliva" u zavisnosti od struje koja prolazi kroz ceo esc...
I da, radi to i sa jednom zicom sa esc-a ;)...ali signal groud i power ground, ipak ne treba mesati...
(<--)
zbabic:
--- Quote from: cakra on November 28, 2013, 02:36:42 PM ---Uh covece, bezveze komplikujete...
--- End quote ---
Po meni, a sto neko vec rece, APM je magicna sprava, svasta moze, ali i svakako moze. Zahteva vremena, citanja trazenja na netu, isprobavanja, ali lepo radi.
Ono sto je ok, a mozda i "problem" je sto nesto moze na nekoliko nacina, recimo napajanje: moze sa Power module- om, a moze i bez, moze sa ESC- om, moze sa UBEC- om (sa jamperom- JP2 ili bez). U principu sve zavisi od toga sta imas i sta hoces.
Po meni PM za napajanje APM- a- input deo (http://copter.ardupilot.com/wiki/apm25board_overview i http://code.google.com/p/ardupilot-mega/wiki/Voltage) i uklonjen JP2, a UBEC ili ESC za ostatak (output- APM, servoi i sl.)
Ako sam dobro shvatio: "...a u slučaju da se koriste ESC-ovi za napajanje, slobodno svi mogu biti uključeni, bez skidanja crvene + žice sa ESC-a, provereno radi..." na multirotoru mogu biti ustekani svi ESC- ovi sa sve tri zice i radi, ako dobro shvatam to je i bezbednija opcija.
Kako god, mozda neko postavi fotke kako je povezivao ili pretraga po netu.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version