RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
APM 2.5
mdarko:
Uhvati on u kuci 5 satelita. Bojim se poletjeti i pasti :)
Letac:
Dok ga drzic u ruci, nikad ti nije pod pravim uglom na osnovu zemlje, mozda te zato buni razliciti obrtaji motora.
Ako ga nagnes naprijed, onda ce prednji motori ubrzati kako bi izravljali letjelicu.
Drugi uzrok moze biti da ti predajnik nije podesen za multirotor. Ja koristim 9X i kada sam se igrao sa njim, slican odziv letjelice sam dobio kao ti ako mi je predajnik bio podesen na helicopter. Kada je u helicopter modu, na primjer lijevo-desno radi kako bi trebalo, ali kada hoces naprijed onda povecava vrijednosti na kanalima i za gas i za naprijed-nazad.
Pokusaj napolju poletjeti, slobodno.. lagano dodaji gas pa ces vidjeti da li polece ili bjezi u neku stranu.
Prije toga naravno kalibrisi akcelerometar i magnetometar. Srecno (<--)
caffetin:
--- Quote from: Letac on January 24, 2015, 12:29:37 AM ---Pozdrav kolege, imao sam pad quadcoptera sa nekih 1.5m visine. Skupio sam sve dijelove, propeleri popucali i probijena celija baterije.
Posto pisem u ovoj temi, naravno na njemu je APM2.6, sa najnovijim firmware-om. Prije ovog pada sam letio bez ovakvih problema.
Ispod imate link log-a pa bih volio cuti i vasa misljenja ako je moguce odgonetnuti zbog cega je pao.
Evo zapravo sta se desilo: stavio drugu bateriju (letio sa prvom bez problema), arm-ovao apm i poletio u Loiter modu (tako mi stojalo na da upravljacu), nakon sto sam se digao na nekih 1.5m, prebacio sam u Acro mod. Polako sam gurnuo palicu do kraja da quad krene naprijed, cim se quad nageo na prednju stranu i krenuo ka naprijed, odmah se prevrnuo preko prednjeg lijevog motora i eto ga na zemlji.
Na logu kada se otvori u google earth se vidi duga prava linija gdje jedan kraj se nastavlja na putanju poletanja i tacno kada se desio pad, drugi kraj te linije veze se sa kordinatama gdje sam letio dan prije. Otkud da poveze sa tom tackom leta od dan ranije, iako sam izmedju imao vise letova i arm-ovanja.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/78640323/quadcopter/Pad%20-%20prelaz%20u%20ACRO%20mod.rar
Veliki pozdrav za ekipu!
--- End quote ---
Stara je tema ali ovde je 99 posto losa konekcija izmedju esc i motora. Ja sam imao isti problem prosle nedelje i problem je bio u bullet konektoru. Od sada sve lemim. Evo snimak mog pada
mdarko:
Je li ko uspio spojiti gimbal sa APM-om. Imam Martinez gimbal sa dvije ose. I želio bih da dobijem komande na daljincu za Pitch ali ne znam kako. Pa ako je neko to već radio, dobro bi mi došla pomoć :-)
kole_niš:
Pozdrav @mdarko!
Možeš da spojiš preko portova 10 i 11 na apm-u, samo nisam siguran šta je roll šta pitch. SPoji samo signalnu žicu (žuta ili bela), nikako sve 3 sa brushless motora, jer ćeš izgoreti karticu. U martinezu ili alex-u te žice idu u FC pinove, a u samom Mission Planeru moraš da check-iraš stabilize pitch and roll tamo negde u settingsima za gimbal.
Jednom sam ko poslednji kreten spalio apm spajajući sve 3 žice direktno iz gimbal controllera u apm, jer sam loše prespojio napone.
uf, sad videh šta si pitao, proveriću pa pustam post, a ti okači koju verziju ploče imaš, pa ćemo tako da ti kažemo gde šta treba.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version