RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
APM 2.5
kole_niš:
Danas konačno odrađeni i finalni testovi, RTL radi i više nego dobro, autolanding i misija sa 4 tačke odrađeni bez greške, quad je čitav :), FailSafe radi bez greške, ugasio sam stanicu i automatski se diže na 15m i vraća se na mesto odakle je poleteo (RTL),
U prilogu je fajl, koji se otvara preko aplikacije Google Earth, sa podacima iz datalogging-a, a koji prikazuje parametre leta. Roze su waypoints (nije bilo vetra, pa je putanja skoro pravolinijska), sa Return to Home, žuto je stabilize mod leta, sa max visinom od 31-32m, crveno je Guided mode (desnim klikom na Fly to here preko laptopa), itd. U okolini se vide lokalne zgrade u 3D (studenski dom, tehnički fakulteti, u pozadini sam grad Niš i okolna topografija (dobra fora!).
Radio veza 433Mhz 3DR bila je stabilna tokom celog leta, doduše pade nam laptop sa torbe, zatvori se i ode u Hibernate (photograf) (___) pa smo morali da se rekonektujemo, ništa strašno ...
Sledi testiranje sa gimbalom, Yaw override (ROI), u toku misije od 4-5 tačaka stavićemo tačku na koju quad mora da se fokusira tokom celog leta, i da je snimi iz svih uglova, tokom celog leta. Takođe, u planu je i da testiramo FollowMe funkciju, ali za to mora neki Android 4+, sa GPSom, pa će biti i jurnjave ...
https://docs.google.com/file/d/0B0aV9PQ160lITFFNSDJxSWdCaHM/edit
kole_niš:
Izvinjavam se, izgleda da treba i ovaj fajl da se učita preko GoogleErath...
https://docs.google.com/file/d/0B0aV9PQ160lIMzFNc0UyOTFBaEU/edit
rolex:
Pa taj kontroler je izgleda pun pogodak, po sasvim pristojnoj ceni.
kole_niš:
Mi smo se oduševili, kada smo gledali kojom lakoćom i preciznišću se odvija letenje, potpuno automatizovano. Doduše, nije taj osećaj, kada leti kompjuter za tebe, ali je dosta interesantno. Snimiću ovih dana, kad vreme dozvoli i neki klip, a nadam se samo da nisam zeznuo nešto sa ovim GoogleEarth fajlovima, vidim da neki traže dozvolu za download, a stavio sam fajlove za javno deljenje. Ovde na serveru nije predviđen upload za .KML fajlove, pa eto, apel i poštovanim moderatorima. THX!
kole_niš:
Testirali smo juče mašinu na veoma jakom vetru, prema Netu bilo je 8m/s, ali je sigurno bilo, da ne preteram, ali u naletima i do 10m/s. Loiter i alt_hold drže veoma dobro, čak i bez dodatnih softverskih filtera za vibracije. Interesantno je da ima limit za brzinu od 5m/s za Waypointse, ali izgleda da taj limit koristi i za brzinu u okviru letenja pod stabilize mod, tako da kad ide niz vetar, kao da se koči, a kad se okrene uz vetar, treba mu nekoliko sekundi da se zaustavi i da krene uz vetar, ponašajući se veoma stabilno, bez ispadanja sa putanje kojom se leti.
Međutim, pojavio se jedan deo za koji već polemišu, a to je da se uključio RTL na visini možda od 50ak metara. Antena risivera mi je okrenuta na gore, antena sa stanice bila je takođe okrenuta na gore, pa su u jednom trenutku obe antene bile "u vertikalnoj liniji". Problem kod uključivanja autopilota u ovom softwareu je što se na Thr_Failsafe aktivira RTL čak i na najmanjem smanjenju PWM-a sa stanice ispod limita, što APM smatra gubitkom signala, i aktivira RTL. U narednom razvoju predlaže se da se ovde uključi vreme od bar 0.5sec bez signala, kada će se kativirati RTL, a ne odmah po čak i najmanjem gubitku signala.
Popodne kačim i snimke, Baky je snimao sa zemlje, a ima i snimak "odozgo", sa novim gimbal-sistemom, ultra high-tech Zenmuse Ei Niš u kooperaciji sa MIN Niš lol (homemade sa Knauf ugaonicima ...)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version