AERIAL PHOTGRAPHY > OPREMA
Alex Mos brushless gimbal - sve na jednom mestu
tibeteagle:
Neko je prepravio Alu gimbal za GoPro sa servoima koji se može kupiti za 10$
Neko se setio da se do cilja moža i na način ručne izrade sa malo alata i Al trake. Svako može sebi da dimenzioniše za svoju kameru, od GoPro pa naviče. Ma koji CAD-CAM-CNC-Water Jet i ostalo (fiu)
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1832271
darko:
--- Quote from: danko on April 14, 2013, 12:49:01 PM ---Otkrio sam šta je bio uzrok onom wobbleu na snimku dok sam danas šetao šumom i razmišljao :)
Problem je u dizajnu alexmos senzora koji se pričvršćuje samo sa dve rupe od napred, i sa njega visi prilično debeo i krut kabal (za tu namenu). Uglavnom, kada je vetar zaduvao on je zaljuljao taj flat kabl, koji je svoje pokrete preneo na senzor i on se taman toliko zaljuljao da napravi mali wobble na snimku:
Pošto nema mesta za još jednu ili dve rupe sa kontra strane, rešenje je da fizički zalepim jedan plastični distancer sa kontra strane (tamo gde je kablić), i da fiksiram i tu stranu, a ne bi škodilo ni da postojeći kablić zamenim sa nekim tanjim i fleksibilnijim.
--- End quote ---
Mislim da ces se morati jos malo prosetati kroz sumu i razmisliti o stelovanju pid jer ono vjerovatno nije razlog ljuljanju kamere.
Pozz
danko:
Rekoh već, PID verovatno nije uzrok već ovaj kablić koji je isuviše krut, i to što je senzor board pričvršćen sa samo dve rupe napred, a pozadi može da se klati zajedno sa kablom.
darko:
Zaljepi sa dvostranim ljepilo senzor za nosac, ne moras ga uopste pricvrstiti sa sarafima.
Ja sam ti rekao da je do pid jer se meni isto to desavalo na vjetru dok nisam podesio pid.
Uzmi nosac kada je ukljucena stabilizacija i drmni prstom roll osu ( pa onda tilt ) lagano i ako je pid dobar roll osa mora da se odmah smiri i da lagano vraca u nulu tj da klizi, ali to vracanje ne smije biti presporo.
Ako smanjes I onda ce to vracanje u nulu da bude sporije a ako ga povecavas brze, kada nadjes odgovarajucu brzinu onda sa D regulises sami dolazak u nulu kada ga I vec vrati do samoga kraja. Sto vise povecavas D to ce veci biti efekat ublazavanja trzaja od I koji ga vraca ( znaci zamisli da je D amortizer i sto je veci D to vise amortizuje sami kraj dolaska ose u nulu ).
Ukoliko je D prevelik doci ce do vibracija
P stavi oko 15 a snagu motora po potrebi.
Na grafikonu gdje ti idu linije roll i tilt treba da se poklope jedna preko druge i ne smije da bude izbocina na linijama vec treba da budu ravne.
I kada palis stabilizaciju ne smije da bude trzanja i klackanja dok kamera ne dodje u nulu na obe ose.
Eto nadam se da ce ovo nekome pomoci
darko:
I jos jedan razlog zbog kojeg mislim da vjetar koji ljulja kablić nije uzrok smetnji je taj sto, sto ne moze vjetar ni da zaljulja taj kablic ni deseti dio koliko ga ljulja vazduh od potiska elisa a ti kazes da trzaje kamere imas samo kada je vjetar, a drugi razlog je taj sto sam ja imao isti problem kao i ti dok nisam dobro podesio pid
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version