ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Gde bacate baterije i akumulatore?

<< < (3/3)

donkihote:
uu j.b..te,mogu da zamislim šta je dobio vlasnik auta od žene kad je došao kući...  (kush)
šalu na stranu,ove vreće su izgleda stvarno zakon

petar:
Nego, kad je vec sve krenulo u tom smeru....

Da vam ispricam nesto sto je vrlo vazno.

Posto sam kupio daljinsko merenje baterija od jednog clana foruma (planirao sam to da kupim vec odavno iz HK...) probao sam da vidim koliko moze da radi na svoje baterije i kad je proslo 14 sati daljinskog merenja, a prijemnicka baterija se nije ispraznila do kraja tu sam prekinuo test.

Posto predajnik od tog daljinskog merenja trosi struju sa prve dve baterije, a stavio sam da daljinski merim bateriju od 3S onda su se prve dve celije podosta za tih 14 sati ispraznile vise od trece, sad se nesecam tacno, ali jedno 200 mV recimo.

Posto imam nekoliko punjaca za lipo, a punim ih i preko laboratoriskih napajanja (uz spoljnji balanser) znam sigurno da nemaju svi punjaci mod "bezbednog punjenja".

Kad je veliki debalans napunjenosti izmedju celija punjac, ako nece da izazove pozar, mora da spusti struju punjenja na nivo sa kojim balanser moze da u potpunosti prestane da puni neku od celija.

Pouzdano znam da nemaju svi punjaci ovu funkciju.

To moze i rucno da se namesti, tako sto se punjac namesti na minimalnu struju punjenja.

pozzz

petar:
Znaci, nadam se da su svi razumeli.

Ako iz bilo kog razloga dodje do velikog debalansa u napunjenjosti baterija (tolikog da balanser nema dovoljno slobode da u potpunosti prekine punjenje svake pojedinacne celije onda moze doci do prepunjavanja i pozara.

Scenario bi bio ovakav:

Neki covek (koji nije bas odgovoran) recimo se bahato ponasa prema baterijama... cepa ih ko sumanut... nema obzira... onda dodje do ostecenja recimo jedne celije (racimo izgubi 10 % kapaciteta u odnosu na druge celije...).

Stavi tu bateriju na punjac i stavi da se puni sa 1C i ceka jedan sat da se napune.

Posto se puni sa 1C, a balanser ima recimo samo mogucnost da za +/- 0.05C menja jacinu punjenja na pojedinoj celiji, onda ako su jako debalansirane ne stigne da ih iznivelise, a jedna celija dosegne preko 4.2V onda, ako punjac nema funkciju bezbednog punjenja, a ima punjaca koji to nemaju, onda moze doci do pozara.

Onda taj doticni neodgovorni covek kaze "Eto lipo baterije su jako opasne, punio sam ih sa punjacem za njih i zapalile su se".

To je mogao izuzetno lako da predupredi gledajuci napon na svim celijama posle par minuta punjenja (recimo 10 minuta) i ako vidi da je jako veliki debalans u naponu da, ako punjac nema tu funkciju da sam smanji struju punjenja (rucno) i time produzi vreme punjenja i da dovoljno vremena balanseru da ovaj sa tom svojom minimalnom razlikom uspe da izbalansira baterije.

Svega toga naravno nebi bilo da doticni covek pazi o svojim baterijama, da ih ne forsira sa mnogo C... ne udara, ne prazni do kraja... i tako dalje, jednom recju da sto bi rekao Magic, mazi i pazi svoje baterije.

Ali posto bahatost ide sa neodgovornoscu onda se takav covek ponasa kao kreten prema baterijama, a drugi mu je kriv sto "mu nije pozajmio pamet" da svi uredjaji budu pametniji od njega ("idiot proof"), a on da moze da nastavi ko muva bez glave...., a i da drugi treba da odgovara u mesto njega, jer avaj on nije znao...., a da je znao on nebi nikad....

pozzz

LazarStan:

--- Quote from: petar on March 29, 2013, 07:11:06 PM ---Znaci, nadam se da su svi razumeli.

Ako iz bilo kog razloga dodje do velikog debalansa u napunjenjosti baterija (tolikog da balanser nema dovoljno slobode da u potpunosti prekine punjenje svake pojedinacne celije onda moze doci do prepunjavanja i pozara.

Scenario bi bio ovakav:

Neki covek (koji nije bas odgovoran) recimo se bahato ponasa prema baterijama... cepa ih ko sumanut... nema obzira... onda dodje do ostecenja recimo jedne celije (racimo izgubi 10 % kapaciteta u odnosu na druge celije...).

Stavi tu bateriju na punjac i stavi da se puni sa 1C i ceka jedan sat da se napune.

Posto se puni sa 1C, a balanser ima recimo samo mogucnost da za +/- 0.05C menja jacinu punjenja na pojedinoj celiji, onda ako su jako debalansirane ne stigne da ih iznivelise, a jedna celija dosegne preko 4.2V onda, ako punjac nema funkciju bezbednog punjenja, a ima punjaca koji to nemaju, onda moze doci do pozara.

Onda taj doticni neodgovorni covek kaze "Eto lipo baterije su jako opasne, punio sam ih sa punjacem za njih i zapalile su se".

To je mogao izuzetno lako da predupredi gledajuci napon na svim celijama posle par minuta punjenja (recimo 10 minuta) i ako vidi da je jako veliki debalans u naponu da, ako punjac nema tu funkciju da sam smanji struju punjenja (rucno) i time produzi vreme punjenja i da dovoljno vremena balanseru da ovaj sa tom svojom minimalnom razlikom uspe da izbalansira baterije.

Svega toga naravno nebi bilo da doticni covek pazi o svojim baterijama, da ih ne forsira sa mnogo C... ne udara, ne prazni do kraja... i tako dalje, jednom recju da sto bi rekao Magic, mazi i pazi svoje baterije.

Ali posto bahatost ide sa neodgovornoscu onda se takav covek ponasa kao kreten prema baterijama, a drugi mu je kriv sto "mu nije pozajmio pamet" da svi uredjaji budu pametniji od njega ("idiot proof"), a on da moze da nastavi ko muva bez glave...., a i da drugi treba da odgovara u mesto njega, jer avaj on nije znao...., a da je znao on nebi nikad....

pozzz

--- End quote ---

:)aplauz posto prvi put baratam sa baterijama vise sam na njih usmerio paznju,kad sam cuo da mogu da eksplodiraju usao je neki strah u kosti.Imam dve,jedan je 2200mAh 3S 15C  druga je 1300mAh 3S 15C,obe su u STORAGE jer cu tek sutra jednu koristiti,nijedna nije bila ipsraznjena do kraja,posto mi avioni nisu leteli vise od 15s  :_D,tako da se prazne samo kada testiram servoe.Izvinjavam se za mali offtopic posto pitam da li su one u nekoj opasnosti jer imam obicaj da ih koristim na minut kada proveravam servoe u izgradnji i tako to,citao sam da je opasno da razlika napona po celiji bude 0.1V jer moze doci do pozara.Uvek punim na BALANCE naravno na 1C nikako vise.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version