ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Kokam, Xcell, Polyquest, A123
petar:
Vec neko vreme se spominju baterije A123 (novo cudo na tehniku).
Elem kad su se pojavile trebale su biti do "dzadza", kao jeste imaju manji napon (citaj kolicinu energije koju skladiste doduse nije strasno nekih 16%), ali zato izdrzavaju 1000 punjenja sa 4C uz praznjenje od 10C pri 100%DOD (pune se i prazne do kraja).
Unutrasnji otpor za celije 2.3Ah je oko 8 m ohms.
Elem gledam, pojavile se u Madjarskoj (RCPanda), relativno jeftine....., doduse treba i novi punjac za njih.....
Elem ohladio sam se kad sam naleteo na link:
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=de&u=http://www.elektromodellflug.de/&prev=/search%3Fq%3Dgerd%2Bgiese%26hl%3Den%26hs%3Doc9%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:en-GB:official_s%26sa%3DG
(idite na database naslov na ovom linku)
Tamo su mucili baterije i dali rezultate, imate za sve gore navedene baterije.
Kokam H5 4000 mAh su "zakon u Los Angelosu" za sve ostale baterije, tako da necu da ih menjam dok su najbolje.
Pozdrav, Petar
petar:
Ko o cemu baba o ustipcima....
Kad vec niko nece da napise komentar (izgleda da ova informacija koju sam dao ili nikog ne zanima ili je mnoge sramota da se jave jer nemaju pijima....).
Elem imam jos jedan link koji ce 100% biti od koristi, a jedini je koji sam uspeo da pronadjem (zbog sebe naravno, ne zbog ostalih clanova foruma, a kad sam ga vec nasao rado cu ga podeliti sa ostalima) da govori o starenju Lipo baterija i navodi konkretne cifre.
http://www.fastelectricsuk.co.uk/lipos.php
Pozdrav, Petar
magic:
Super clanak! Ovo baca malo vise svetla na LiPo tehnologiju. No, ja sam i dalje pri stavu da se posle 2 godine one barem izjednacavaju sa nitro gorivom po trosku, sve preko toga je cist bonus, da ne pominjem mnoge druge prednosti!
Pozdrav
petar:
Slazem se sa Magic_om, naravno kako velicina baterija raste ta pocetna cena (i jedina) je tolika da odvraca od baterija....
A sada evo jednog prakticnog iskustva sa dobrim baterijama - KOKAM H5.
Elem posto nisam bio informisan onako kako treba (zato sto proizvodjaci ne zele da nas obaveste pa onda neki amater napravi clanak kao onaj koji ste imali da vidite u mom proslom postu), drzao sam uvek 100% pune baterije H5 od 4000Ah. Kupio sam ih pre tacno 6 meseci, a pre par dana sam kupio jos dve takve. Elem merio sam ih (nove i stare) i stare su izgubile skoro 5% u odnosu na nove. Znaci nije strasno koliko je napisano u clanku (bar ne u slucaju H5 baterija od KOKAM_a) jer bi po clanku za 6 meseci na sobnoj temperaturi trebale izgubiti 10% (20% na 23 stepena celzijusa za godinu dana za prosecne lipo po clanku sa interneta).
Cak i u najgorem slucaju (a to je da su i u prodavnici stajale istih 6 meseci, inace duze nisu mogle jer je H5 novotarija) po clanku bi izgubile 4 puta manje od mojih (jer su ih cuvali na 50% napunjenosti, a ja na 100%) ispalo bi da su te nove izgubile nesto jace od 1%, a da su moje "stare" ukupno izgubile oko 6%.
Znaci treba posle letenja napuniti baterije na 50%, a recimo dan pre letenja ih dopuniti do 100% i time bi se produzio radni vek (sto se tice starenja baterija) za cetiri puta. Naravno ako bi neko koristio baterije uzastopno (odmah trosio i punio bez pauze, a ne kao ja koji letim samo vikendom) onda on prakticno nebi nista ustedeo jer bi mu baterije pre igubile kapacitet od broja ciklusa punjenja nego sto su ostarile (nebi stigle da ostare, a bile bi izrabljenje).
Pozdrav, Petar
magic:
E vidis Petre i ja sam razmisljao sta sa baterijama kada se vratim sa letenja ???. Dok sam koristio NiMh odmah uvece bi ih malo dopunio jer NiMh gube oko 10% nedeljno, da ne bi usao u kriticnu zonu od 0.9V po celiji, i onda ih maltene neposredno pre upotrebe punio do kraja.
Sa LiPo, sam mislio da je aposlutno dovoljno da ih uvece napunim kada dodjem sa letenja i tako drzim do sledece upotrebe. Medjutim, ova stvar sa starenjem malo menja situaciju. Pored toga jos sam primetio da iako po Kokamu baterija se isprazni samo 5% za 6 meseci, baterije koje sam napunio 2 nedelje ranije ne deluju sveze kao one koje su napunjene prethodno vece. Narocito kada se da pun gas (vece opterecenje) ne reaguju isto.
Kako sam podesio regler dosta visoko tj. na 3,2V po celiji da vec iskljucuje to u praksi znaci da celije uvece kada ih proverim imaju po 3,5V neopterecene. Kako je krticna voltaza tek 2,7V mislim da cak i posle mesec dana ne koriscenja ne bi stigle na tu voltazu. Stoga sam odlucio da baterije ne punim po povratku vec tek vece pre upotrebe! Mislim da cu ovako imati sigurno svezije baterije! Sto se tice starenja mislim ??? da se tu nista ne menja jer u onom clanku pise da baterije stare prakticno od trenutka od kojeg su napravljene bez obzira na napunjenot :(. Koliko je to sada tacno saznacemo za par godina. Ili ako nekoga bas ne mrzi neka jednu bateriju stalno drzi punu pa proverava a drugu prakticno samo malo punu pa da se posle 6 meseci npr. proveri!
No kako god, dan kada sam se oslobodio NiMh sam zabelezio crvenim slovom u kalendaru :D.
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version