ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Kokam, Xcell, Polyquest, A123
boca55:
Iz LiPo celije idu 2 aluminijumske trake na koje se pertluje bakarna ili kalajisana traka koja se posle recimo kod Kokama i vecine paketa lemi za stampanu plocu na koju se lemi konektor za punjenje. Moze da se jednostavno desi da pertlovani spoj bakar aluminijum negde na nekoj celiji popustu usled nekog pada baterije ili udarca, moze da se desi da je spoj los i da je doslo do neke oksidacije. To moze da se desi na bilo kojoj celiji Li Po baterije. Posto su one vezane na red a struja koja protice preko ovih spojeva ide i do 50 Ampera jasno je da cela baterija na tom ostecenom spoju dobija pad napona. Treba znati da za trajno opterecenje za struju od 50A treba imati presek od 4mm2. Na srecu kod nas opterecenja sa ovom strujom traju kratko. Ovaj presek sigurno nemas u bateriji pa su svi spojevi jako optereceni. Ovo je jako velika mana ovih baterija, ali tu se nista ne moze, elektrode su im aluminijumske a aluminijum se ne lemi nego jedino moze da se pertluje. Ti u toj rednoj vezi baterija u jednom momentu kad povuces veliku struju imas veliki otpor i normalno je da ceo redni spoj celija dobije pad napona. U tom slucaju napon moze da padne i vise od te jedne celije od 4,2 V nego moze skoro u potpunosti da model izgubi napajanje. Moras pronaci koja ti celija nevalja pod opterecenjem, da je razlemis i izvadis ili da od 3s baterija napravis recimo 2s bateriju. Ja sam imao vec jedno takvo iskustvo.
petar:
Boco, vidim ja da ti nisi procitao sve sto sam napisao i sto pisem inace nebi vise insistirao na jednoj celiji.
U svakom slucaju cu isprobati (meriti sa tri instrumenta istovremeno) napon celija pod opterecenjem jer ne zelim da slomim model ili nedaj Boze nekog udarim zbog gubitka kontrole.
Tu bateriju sam i sastavio od dve baterije sa po dve celije, tako da imam jednu rezervnu celiju (ali posto se ne slazem sa tobom mislim da me ta rezervna nece usreciti). Znaci imao sam dva paka 2S, od njih sam sastavio jedan pak 3S i ostala mi je jedna celija viska.
E da si citao moje predjasnje postove primetio bi da sam napisao da imam jednu celiju (istu takvu kakva je u tom paku) viska.
Ne znam, mozda ja preterujem sa zahtevima prema ljudima.....
Ja mislim da kad ubedjujes nekog u nesto treba da procitas sta taj drugi ima da kaze.....
Ja mislim da kad si u kontaktu sa nekim treba da imas iste arsine i za sebe i za njega ili nemoj biti u kontaktu...
Ali vidim da su ljudi na ovom forumu i u ovom hobiju previse opusteni.
Mera uvek mora da postoji pa i u opustanju inace opustanje ce da zaboli i izgubice svoju ulogu.
boca55:
Petre, moja je namera bila da ti pomognem.
I malo opustenije gledaj na sve ovo.
pozdrav Boca
boca55:
Petre imam firmu za ispitivanje elektroinstalacija i tako?e sam elektro struke. Ako mislis da ono sto sam pisao nema veze sa strukom, u redu onda je to tvoje misljenje. Ali kada budes ispitao svoju bateriju videces da sam ti napisao sve sto treba.
Boca
petar:
Ja se slazem da ono sto si napisao sve stoji, nema greske, tako je. I sve bi to bilo tacno da je jedna celija u pitanju.
Ali covece mi kao da se igramo gluvih telefona, ja ti kazem nesto sto opovrgava to da je jedna celija crkla, a ti i dalje pricas istu pricu, ili ne vidis sta pisem ili je nesto drugo u pitanju (procitaj ponovo od reci do reci u svim postovima sta sam napisao pa ces videti o cemi ti pricam).
Slag na tortu je bio kad si mi predlozio da tu jednu celiju izbacim iz paka i da sastavim 2S od te baterije od 3S, posto sam ti par postova pre toga rekao da imam jednu celiju viska (istu takvu kakva se nalazi u tom paku) shvatio sam da ne citas sta pisem, da si citao rekao bi mi da zamenim tu celiju sto je crkla sa onom koju imam viska.
Pozdrav, Petar
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version