RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

J-22 Orao - ideja o zajednickom projektu

<< < (2/2)

mirce:
Nada mora da postoji...

Ako se neko ipak želi upustiti u avanturu izrade modela "od nule", pa pri tome želi praviti nešto od naše avijacije, može raditi neki klipni avion.
E sad koji, to je pitanje na koje ja nemam odgovor, zavisi od toga šta vam se svidja, ukusa, želja, mogućnosti...

Po meni, ako se već upuštate u ovu priču, model ne sme biti manji od 2,5 metra, mora biti koncipiran tako da stoji na svojim točkovima i da ga možete sami opslužiti.
iz iskustva znam da je manipulacija sa Hellcat-om daleko lakša od one koju imam sa Meisterovim P 47. Hellcat ima centroplan i lepo se kotrlja na svojim točkovima, lako se transportuje, skladišti, jednom rečju nije komplikovan za "upotrebu".
Sa Thunderboltom je skroz druga priča, ogroman je, uvek vam treba još neko da "pripomogne" u svim fazama od iznošenja iz radionice, utovara u prikoljic, istovara, pridržavanja da se postave krila... Potom sve to opet, ali obrnuto...

Veliki model mnogo lepše leti od malog, ako se odabere neki dobar, recimo IK 2, ne trebaju vam trapovi na uvlačenje, pneumatika, motor od 80 ccm je možda i previše, servoi Hitec HS 645 MG sasvim zadovoljavaju potrebu, nema power boxova, itd...
Samim tim sve mnogo manje košta.

Odlazak na letenje je daleko opušteniji, jer iako nešto oštetite ili polomite, uvek taj deo možete napraviti ponovo.

Crtanje i izrada su isti i za mali i za veliki model, ali krajnji proizvod je različit. Zato svoj glas dajem uvek za veliki model...

Treba možda razmisliti u tom pravcu i ako neko želi da se upusti u izradu ovakvog modela, može lepo da se zanima, a da ga zabava daleko manje košta od pravljenja Orla...

I na kraju, kad se sve ovo napravi kako treba, model se može ponuditi kao kit, isto kao što svoje modele prodaju Ziroli, Meister, Top Flite...
Podrazumeva se da sve mora biti mnogo dobro odradjeno. 

Pozrav

Mirče

dovlasmith:
Moja ideja je bila da to bude avion "nase" (SFRJ) proizvodnje i da modelari sa ovog foruma ucestvuju, pa bi to bila jedna jedinstvena i lepa prica u kojoj bi mnogi ucestvovali, a verujem da tako nesto je retko gde bilo u svetu (ispravite me ako gresim).
Mozda je bilo sebicno sa moje strane sto sam ja odmah predlozio model koji treba da se pravi, kao da sam ja neko i nesto, te se ovom prilikom izvinjavam. Sudeci po svim problemima koje ste u startu naveli kao iskusan i vrhunski modelar, zao mi je sto tako stoje stvari sa Orlom.
Ja ostavljam ovu temu da ljudi navedu model koji bi se mogao praviti pa neka se izabere od strane foruma.
Sve naj!!! :)

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version