ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Lemljenje aluminijuma ?

(1/2) > >>

Bigneda:
Mogu li se zalemiti nekako pokidane alu veze kod lipo baterija ?

nedbojsa:
Aluminium se veoma teško lemi, ali se lako vari, argonski... svojevremeno sam iz amerike poručivao neke paste koje služe za lemljenje aluminijuma http://www.solder-it.com/shop/item.aspx?itemid=89 ali nisam bio baš zadovoljan rezultatima.

Problem kod aluminijuma je taj što se istog monmenta kada dođe u dodir sa vazduhom (bukvalno trenutno) stvara sloj aluminijum oksida, i on sprečava lemljenje. Moguće je zalemiti po nekad neki alu ali tako što se deo koji se lemi potopi u ulje i šmirgla tako u ulju ali da ne dođe nikako u dodir sa vazduhom, zatim se isti deo lemi ispod površine ulja. Vrlo lako je kada se napioše ali u praksi je to gotovo nemoguća misija.

miša2002:
Ne bih ti nikako savetovao da lemiš kontakte LiPo baterije.
Kao prvo, struje su jako velike, a Al lem nije tako lako pouzdano odraditi.
Nedbojša je delimično objasnio postupak, ali ima još par uslova, a "najgori" je što mora i Al da se zagreje preko 150stepeni, pre lemljenja... a LiPo je malo prgav na toj temperaturi!..

Bigneda:
Problematika mi je jasna do detalja ;) ali sam pomislio da mozda te reklamirane americko-nemacke cudotvorne paste sa jakim kiselinama 'mozda' rade posao u praksi :(

Znaci za bacanje, hvala na pomoci u svakom slucaju...  ()-()

raddde:
ako ima dovoljno mesta ,mozes da probas sa punktovanjem...spoj je slab i nije za velike stuje...imam jednu spasenu i koristim je za Tx.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version