ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Pogorelić
Sava:
Samo puka sreća je htela da sve prođe bez velike štete. Do sada sam punio baterije negde u šupi, daleko od zapaljivih stvari, ali sinoć đavo mi ne dade mira i ja ih stavim na punjenje u prostoriji gde radim. Da ne pričam da je cela prostorija u drvetu, odnosno celo potkrovlje. Ko je bio kod mene, zna kako sve izgleda. Stavio sam dve baterije da se pune i negde do ponoći nisu bile ni upola i ja krenem na spavanje računajući da ću tokom noći obići punjače. Jest vraga, spavao sam kao mrmot i ja i ostali u kući. Ujutru je smrad stigao do prizemlja kroz zatvorena vrata.
Epilog je na slikama:
Sreća je što se požar nije proširio, možda je spasila i nezapaljiva ploča na kojoj su batreje stajale. A sama prostorija je puna neke crne lepljive čađi. Da li su punjači preživeli videću kada iz očistim i proverim.
Naravno da sve ovo pišem (možda spada i u Livadu) kao moje loše iskustvo, a kao upozorenje svima nama koji olako punimo baterije. Da sam malo pazio, ovo se nebi desilo, pogotovo ne u gluvo doba noći.
zbabic:
Zao mi je zbog ovoga! Sva sreca da se ovako zavrsilo. Svima nama je za opomenu da opreza nikad dosta!
Sava:
Zapalila se baterija 2200mAh 3s 20c, nije pokazivala nikakve znake piromanije. Punjač sam par puta proverio i bio je ispravan, taj puni preko balans kabla. Druga baterija od 4000mAh se nalazila pored ove i ona je dobila po izolaciji od temperature ove koja je gorela, ostala je kao ispravna, ali na punjenje ide ubuduće u šerpu ili duboki lonac.
Još uvek zahvaljujem Svevišniem, nesmem ni da mislim šta je moglo sve da se desi. mmmm
petar:
Savo,
Umesto sto zahvaljujes svevisnjem sto te spasio pozara, a ti se malo potrudi za ubuduce (znas onu:"Ko se cuva i Bog ga cuva").
Kao recimo sto si se bar potrudio da stavis ispod baterija nesto sto ne gori, sto te je i spasilo.
Mora biti da se ta baterija sto je izgorela razbalansirala toliko da je taj punjac nije mogao do kraja punjenja dovesti u normalu.
Pitam se ono sto pise "misterija" na tom punjacu, jel' to zbog toga sto nema nikakav pokazivac... da ko covek ocitas bar napone baterija.
Moralo bi biti da si praznio tu bateriju gomilu puta do kraja i da je jedna celija popustila.
Posto mi se cini da je onaj drugi punjac sto "i dalje puni" onu bateriju od 4Ah iskljucen, nije mi jasno kako nisi skinuo bateriju pre ili neposredno po iskljucenju, jer kad se punjac iskljuci ne treba nista podrazumevati on mozda nije dizajniran da kao iskljucen bude prikacen na bateriju.
Ja bih prvo skinuo tu bateriju sa "punjenja" pa tek onda slikao, cini mi se da ti je slikanje bilo vaznije....
pozzz
petar:
Cak i da si non stop gledao u bateriju dok se puni ona bi izgorela.
Nema sanse da bi ista primetio pre nego sto bude kasno, a kasno je kad baterija pocne da se greje pa se posle toga naduva.
Da bi ista mogao da primetis moras da imas pokazivac napona svih baterija.
Na kraju, najbolja preventiva pozara za vreme punjenja je da baterije stoje na nezapaljivoj podlozi (dosta vecoj od baterija) sto je najvaznije.
Drugo po redu vazno je da "mazis" svoje baterije (da ih ne forsiras i da sletis bar sa 20% napunjenosti.
pozzz
PS. Taj koji je napisao misterija i jos dodao te plamenove iznad natpisa me bas zabrinjava....
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version