ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Lipo baterije za napajanje svetla na lokaciji

<< < (2/4) > >>

petar:
Proveravao sam, i kad su na metar lepo se vidi da kad malo odvrnes bilo koju oslabi prijem, mora biti da je nesto drugo, verovatno neki softveski bag.

Recimo da iz ne znam kog razloga izabere nesto sto mu u predaji-prijemu ne odgovara.... (mislim oslabi signal).

Nasao sam samo jednog na netu koji se zali na to, ali kad sam procitao sta pisu video sam da lupetaju.... inace inzenjer sam elektronike i upucen sam, pre XY godina sam pravio radio komande, mislim cisto da znas s kim pricas...

pozzz

PS pogledacu sta je, ali trenutno sam zauzet (videcu i koja je to modulacija, pa videti sta bi tu moglo biti po sredi, posto ne verujem da je jacina signala - mislim puka RF jacina u pitanju).

dzoni:
Imas voltage regulatore, najpopularniji je 7805 koji pretvara sve od 7 do ~30v na 5V. Ovo je njegov "brat" koji stabilizuje napon na 15V:

http://www.mikroprinc.com/proizvodi/poluprovodnici/integralna-kola/analogna-ic/7815/index.php

Ako bi napravio plocicu na kojoj bi imao paralelno vezano vise ovih, mislim da bi mogao da dobijes tih 7A koji ti trebaju.

P.S. Ako ti treba pomoc, mogu da isprobam da li tako moze, imam par 7805 viska, a ni pravljenje plocice ne bi trebalo da bude problem.

miša2002:

--- Quote from: dzoni on May 01, 2013, 06:00:01 PM ---Imas voltage regulatore, najpopularniji je 7805 koji pretvara sve od 7 do ~30v na 5V. Ovo je njegov "brat" koji stabilizuje napon na 15V:

http://www.mikroprinc.com/proizvodi/poluprovodnici/integralna-kola/analogna-ic/7815/index.php

Ako bi napravio plocicu na kojoj bi imao paralelno vezano vise ovih, mislim da bi mogao da dobijes tih 7A koji ti trebaju.

P.S. Ako ti treba pomoc, mogu da isprobam da li tako moze, imam par 7805 viska, a ni pravljenje plocice ne bi trebalo da bude problem.

--- End quote ---

Zanimljiv predlog :big smile ali pre no što išta probaš, konkretno, spoj 7805 na 6S bateriju, bez ikakvog opterećenja, pa javi šta si "skuvao" na njemu, pre no što si ga spalio! :sljus
Inače. pre tridesetak godina sam probao nešto slično za 3A, ali sa adekvatnim ulaznim naponom i nisam dobio ništa ni sa pet paralelnih... Jednostavno, mnogo brzo proradi strujno ograničenje...
Sa, recimo LM317 u TO-3 kućištu i POWER-MOS tranzistorima bi lako dobio tražene vrednosti, ali je problem ogromna disipacija. Naime, treba oko 70W viška + stotinak radnih vati, adekvatno "ohladiti"...
Zbog težine je malo problematično to izvesti u modelu (bar pola kile hladnjaka sa "usiljenim hlađenjem) !
Najjednostavnije je "prepakovati" LED panele, ali se javlja problem promene intenziteta, tokom potrošnje...
@dandi
Ako si iz Beograda ili tu negde, javi se, pa otom potom!

Pozdrav
Miša

dzoni:
Pa ne bih 7805 na 6S, probao bih ga sa 3S, nisam bacio pogled na datasheed ali sigurno moze da podrzi napon od 6S :)

A nisam skapirao u pocetku ali vidim iz misinog posta, to osvetljenje treba na model da ide?! Sta ce da radi sa time, osvetljava pola grada? :D

Ne stigoh nista danas, al' evo obecavam da cu nocas da isprobam da li se nesto pozitivno dobije sa paralelnim vezivanjem njih, i par dioda za svaki slucaj :)

Za ovakve stvari se koriste LED drajveri, nisu skupi iz Kine kada se narucuju, ali ako ti ne treba dimmovanje niti bilo sta slicno, mozda mozes i da prodjes bez cekanja dostave.

tibeteagle:
Možda ti ne treba ništa, ako bi napajao direktno sa 4 ćelije LiPo. Napunjeni paket je 16.8V, ali sa opterećenjem odmah padne na oko 15.5V na potrošaču. Na razlici pada napona do oko 14V, koja se dešava u mnogo minuta, zbog pražnjenja LiPo, u zavisnosti od kapaciteta akumulatora, neće se drastično promeniti boja svetla.  mmmm Sa LiPo 2,2 Ah 4S ovoliki poreošač može da radi oko 15 minuta.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version