RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
NAZA zamalo odletela
vpilic:
Ako je sve dobro povezano i slozeno kako treba nece odleteti...
Ja licno 99% letim u GPS-u.
Nije reklama ali prodato je preko 40 phantoma i jos bar 20 platformi quad-hexa (uglavnom sam ih ja sklopio) nemam informaciju da je multi nekom odleteo...
Ako je nekom odleteo nek se javi..
Sa druge strane dolazili su mi kupci sa sklopljenim multijem za koje mi ni dan danas nije jasno kako su leteli...
Te improvizovane skalamerije sastavljene od strane ljudi koji misle da je dovoljno samo rukom bez lemljena umotati zice i staviti izolir traku a zice vire na sve strane su tempirane bombe koje ce pre ili kasnije pasti...
Kad se najgore desi kriva je Naza :)
Posalji koju sliku da vidimo kako je sve slozeno.
matic:
Nismo se dobro razumeli ja nisam rekao da je moja naza odletela nego ne bih voleo da se to i meni desi
vpilic:
"matic" ako ti je sve dobro podeseno i sve uredno spojeno-osigurano nece ti Naza odleteti.
Ja znam za vise slucaja gde je multi odleteo ali zbog greske pilota, evo par...
1. Hexa sa nazom bez GPS-a, stanica stara ali rizicna. Leteo na dva metra iznad sebe i odjednom krenula da se dize....
Nadjena posle mesec dana.
Problem gubitak signala a fail safe bio podesen na 70% gasa.
Ako nemate GPS fail safe obavezno na 30-40% (treba testirati u zavisnosti od tezine letelice)
bolje da se spusti nego da odleti.
2. Napucani Phantom odleteo nije nadjen.
Kupac snimao daleko od sebe, zbog boljih snimaka leteo u atti modu. Kad vise nije video letelicu prebacio u home lock i desnu palicu ka sebi. Nakon par min. kad se Phantom nije pojavio pozvao me na mob..
Kupac:
"phantom mi je odleto"
Prodavac:
"jesi li ugasio stanicu"
Kupac:
"NE"
Od pocetka leta proslo je vise od 5min + 2min dok je bio u home lock i u ocekivanju Phantoma na mesto odakle je poleteo...
Zakljucak:
home lock radi samo dok je ukljucen GPS, kupac bio u atti modu a prebacio u home lock.
3. Odleteo Phantom, nadjen nakon par dana kod komsije ali malo ostecen.
Kupac zove i kaze:
"Odleteo mi Phantom"
Prodavac:
"Kako sta bla bla bla..."
Zakljucak:
Kupac spojio bat. na Phantomu u kuci. Spakovao opremu stavio u auto i otisao na mesto odakle polece. Probao fail safe i naravno Phantom krenuo ka mestu gde je uhvatio dovoljno satelita i zapamtio to mesto kao tacku odakle je poleteo...
Nakon par dana komsija mu je vratio "igracku"
Ponavljam, ako je nekom Naza odletela sama od sebe a da uzrok nije greska loseg sastavlanja ili podesavanja nek se javi.
drjack:
Vlado čitajuci ovo , mislim da bi bilo jako korisno, ako si u mogucnosti da napises ili okačiš link sa cakama vezanim za letenje Naze.
Dakle meni bi bilo interesantno pročitati šta se dešava kada Naza hvata prvi signal sa satelita i da li ukoliko postoji medju sletanje pamti staru poziciju ili novu sa koje se polece. Onda kako se npr. ponasa kada se ukljuci Fail safe npr da se vrati i sleti, koju putanju koristi itd....Citao sam neke korisne stvari koje je @dbojan lepo opisao ali svaka caka dobro dodje.
Ako sam prevideo neku pisaniju ovde na forumu ili na Nazinom sajtu unapred se izvinjavam.
nebeski:
Ja sam pre nekog vremena na drugom topicu na istu temu napisao jedan rezime:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,11949.msg82030.html#msg82030
Ako neko ima savete i primere koji bi ga dopunili, moze to ovde da uradi.
--- Quote from: drjack on October 13, 2013, 10:48:08 PM ---Vlado čitajuci ovo , mislim da bi bilo jako korisno, ako si u mogucnosti da napises ili okačiš link sa cakama vezanim za letenje Naze.
Dakle meni bi bilo interesantno pročitati šta se dešava kada Naza hvata prvi signal sa satelita i da li ukoliko postoji medju sletanje pamti staru poziciju ili novu sa koje se polece. Onda kako se npr. ponasa kada se ukljuci Fail safe npr da se vrati i sleti, koju putanju koristi itd....Citao sam neke korisne stvari koje je @dbojan lepo opisao ali svaka caka dobro dodje.
Ako sam prevideo neku pisaniju ovde na forumu ili na Nazinom sajtu unapred se izvinjavam.
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version