ELEKTRONIKA > RC SERVO
Šta kada servo vuče nenormalno struje?
nedbojsa:
Unazad par meseci par puta sam bio svedok gde su se modeli olivadili zbog neispravnih servoa tj. na zemlji sve radi normalno i ne ukazuje na moguć problem, nomalan let i u jenom trenutku pod minimalnim opterećenjem servo povuče toliko struje da ostavi prijemnik bukvalno bez struje, ili u jednom drugom slučaju povuče toliko struje da istopi kabal i uz to povuče u smrt prekidač... letelicu...
Da se razumemo odmah odgovori tipa firmiran, pouzdan servo ne piju vodu, pošto Hitec npr. spada baš u tu kategoriju firmiran i pouzdan servo.
Ono što mi jedino pada na pamet da se nekako neispravan servo stavi van funkcije kad krene da vuče više struje nego što je to uobičajeno npr da se stavi neki osigurač između svakog prijemnika i servoa, koji bi prekinuo kolo naprimer kada servo povuče 2A, a u normalnom radu pri najvećem opterećenju ne vuče više od 1A, i time ostavio u funkciji prijemnik i ostale servoe, pa onda lavovska borba da se prizemlji letelica.
Kada nešto hoće da krene kako ne treba male su šanse da se spase model, mala visina, brišući let, sletanje, poletanje... ali opet na nekoj normalnoj visini ipak ima nade da se spase model.
Dakle interesuju me vaša razmišljanja, ideje predlozi sugestije...
Dejan Dobricki:
mislim da tu nije problem do servoa da on vuce puno struje ,jer ako servo povuce preveliku struju to znaci da je motor otisao u krajnji polozaj i jos dalje zeli da se pomera ili nesto slicno, nista na servou nema sto ce povuci preveliku struju nego samo motor ,medjutim mislim da je problem u raskoraku koji je dosao sa li-po baterijama koje imaju veci napon a servoi rade na starom naponu od 6 volti,gde dolazi do probijanja kontrolera i pravljenja kratkog spoja i svega tog sto si opisao.Zato bi trebalo uzimati duplo jace servoe od onih koji se preporucuju jer ako servo radi na 6 volti i konstantno je na maximalnom opterecenju postoji velika verovatnoca od pregrevanja i izgorevanja elektronike.
nadam se da sam barem malo razjasnio problematiku
miša2002:
(yay)
--- Quote from: SloMi on October 09, 2013, 06:49:51 PM ---........
... Ako je sve to dobro onda mozda brlja
ESC koji na momente daje previsok napon, mnogo visi od 5V...
--- End quote ---
Au SloMi al ga ti "slomi" !
ESC nema blage veze s tim ! To što su na istoj pločici ne znači da su u direktnoj funkcionalnoj sprezi. Jedino im je "baterijski" deo zajednički ...
@nedbojša
U 90% slučajeva je mehanika uzročnik kvara servoa. Na zemlji je sve OK, ali u letu se dešavaju raznorazna opterećenja, po svim pravcima, usled čega dolazi do manjih ili većih krivljenja i uvrtanja konstrukcije, što može dovesti do totalnog "zaglavljenja" mehanike, recimo polugica-šipkica ili već, a servo nema dovoljno snage da to "odglavi" i, naravno, motor servoa stane ili u boljem slučaju "ošiša" zupčanik-e... Pošto je motor sa četkicama, čim se "nasilno" zaustavi rotor, kroz motor tj rotor prođe mnogo veća struja od nominalne što uzrokuje raznorazna sr...nja pa i topljenje kablića... Srećom, te struje nisu baš toliko velike i impulsno traju, tako da se retko desi trajno oštećenje motora, ali, to "impulsno" je dovoljno da poremeti rad prijemnika i gubitka svih komandi...
Kad se mehanika "odglavi" sve proradi normalno tj sve fino profunkcioniše i uopšte ti nije jasno šta se to desilo. Naravno, ako livada nije preblizu !
Da malo pojasnim i ono "impulsno", čisto zbog prozivke, a može i mnogo da pomogne ostalima.
Svi regulatori-stabilizatori napona, koji se sad koriste, a zavisno od tipa (BEC, SBEC, UBEC, ili već) imaju kolo za kontrolu max izlazne struje, izvedeno shodno tipu i vrsti regulatora. Uglavnom, svi imaju ulogu da onemoguće prekomernu potrošnju i pri tome dolazi do prekida izlaznog napona... Da sad ne objašnjavam previše, to mu je, recimo, ko da neko stalno pali i gasi svetlo, samo je ovo mnogo brže...
Kod tzv "POWER BOX"-ova, ovo je rešeno (ali ne kod svih) tako što se prijemnik i ostatak uređaja (servoi itd), ne napajaju iz istog stabilizatora, a kod boljih, svaki izvod tj kanal, ima svoj stabilizator, tako da, ako se desi ono, gore pomenuto, sve ostalo funkcioniše normalno !..
Naravno, postoji i 5% mogućnosti da je sam servo neispravan !
Pozdrav
Miša
miša2002:
Dok sam pisao, prethodni post, Dejan je postavio svoj...
Složio bih se sa svim onim, što si napisao, osim ono za LiPo baterije, jer upravo regulatori napona i služe da "ponište" tu razliku. Naravno i to važi, ali samo za one koji direktno "zakače" 2S...
Pozdrav
Miša
PS
@SloMi
:jaki:
Danas sam tek video post :angel
sasa:
--- Quote from: nedbojsa on September 03, 2013, 09:31:21 AM ---
Ono što mi jedino pada na pamet da se nekako neispravan servo stavi van funkcije kad krene da vuče više struje nego što je to uobičajeno npr da se stavi neki osigurač između svakog prijemnika i servoa, koji bi prekinuo kolo naprimer kada servo povuče 2A, a u normalnom radu pri najvećem opterećenju ne vuče više od 1A, i time ostavio u funkciji prijemnik i ostale servoe, pa onda lavovska borba da se prizemlji letelica.
.
--- End quote ---
Kako ovo napraviti.. mmmm . moze neki crtez.. :mhm.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version