ELEKTRONIKA > RC SERVO

Šta kada servo vuče nenormalno struje?

<< < (3/16) > >>

tibeteagle:

--- Quote --- i u jenom trenutku pod minimalnim opterećenjem servo povuče toliko struje da ostavi prijemnik bukvalno bez struje
--- End quote ---
Kako si to izmerio u modelu dok je leteo?  mmmm Ili samo predpostavljaš?

--- Quote ---Ono što mi jedino pada na pamet da se nekako neispravan servo stavi van funkcije kad krene da vuče više struje nego što je to uobičajeno npr da se stavi neki osigurač između svakog prijemnika i servoa,  koji bi prekinuo kolo naprimer kada servo povuče 2A, a u normalnom radu pri najvećem opterećenju ne vuče više od 1A, i time ostavio u funkciji prijemnik i ostale servoe, pa onda lavovska borba da se prizemlji letelica..
--- End quote ---
Izvini ,ali ko ovo pročita od iskusnijih modelara valja se od smeha.  lol Ovo je potpuno pogrešna logika.
Probaj da sletiš model bez jedne vitalne komande, a svaka je vitalna, a da ti je ostao u nekom krajnjem položaju ili manje. Avio model nije oktokopter da može sleteti i bez 3 motora.

--- Quote ---Po prvi put čujem nekog ko propagira takvu logiku,
--- End quote ---
Ja ne propagiram ništa, samo pokušavam na što razumniji način objasniti da ti nikakav električni osigurač niće spasiti model, pogotovo onaj koji eliminiše komande. Ovo si i sam konstatovao u prvom postu, evo

--- Quote ---Kada nešto hoće da krene kako ne treba male su šanse da se spase model
--- End quote ---
male = 0

Modelu se neće desiti ništa ako se sve dobro uradi, stave se komponente odgovarajuće veličine i pedantno se ugrade. Svaka objektivna greška je posledice subjednivne greške, samo je ne vidimo odmah ili nećemo.  :-[

Još nešto. Nema mali i veliki avio model. Svaki funcioniše, leti i pada na istom principu.  :mhm
 (pijemo)

zajko:
MIslim da su ovu zastitu da se gase motori kad bar jedan udari u nesto, napravili vise zarad loseg sletanja pa ako opali elisom da ne lomi dalje... u vazduhu ako opali u nesto gotovo je pa je gotovo..., a i usta bi zveknuo u vazduhu ! :):)

Htedoh reci, dodatna elektronika, dodatna mogucnost da nesto crkne.. a i to kosta neke parice, pametnije i jeftinije je po mom skromnom misljenju umesto servoa od 2 $ sa HK kupiti neki malo skuplji i "Problem Resen", slazem se moze i on da crkne, ali sanse manje...
Za sve ove godine, ja ne mogu da se setim da mi je neki servo otkazao u toku leta... mislim da NE, jeste kod naglog sletanja, citaj pada aviona, u najvecem broju slucaja mojom greskom 99%... gde lomi sve zivo pa i servoe...
Kad bi smo uvek pred let, sto bi trebalo, malo iskontrolisali avion, na brzinu... i kad posumnjamo da nesto zeza, resili problem, modeli bi nam duze opstajali...

miša2002:
E moj Zajko, baci tu tvoju mnogoglavu ptičurinu samo sa dva metra, pa vidi šta će ostati čitavo  :big smile
To je zaštita da ne napraviš mleveno meso po publici koja je mnogo radoznala ili...

A ono drugo (yay) kad zaglavi mehanika, a to se dešava, pogotovu kod "sklepadžija" modela, ne pomaže ni najfirmiraniji servo, pa čak ni da je žestoko predimenzionisan - polomi, pokida i iskrivi sve živo, jedino što ne cimne nenormalnu struju, a i to se dešava.

Servo od 2$ iz HK  mmmm to može samo za one pinkaste i njemu slične, jer kad "roknu" i nije neka šteta, veća je šteta montirati servo od 10 i više $/€...

Inače, ako se ne varam, Nebojša priča o, citiram ili ti quote-iram:

--- Quote ---.....
Da se razumemo odmah odgovori tipa firmiran, pouzdan servo ne piju vodu, pošto Hitec npr. spada baš u tu kategoriju firmiran i pouzdan servo.
.....
--- End quote ---

...........

Pozdrav
Miša

zajko:
OK Dobro.. Mislio sam na manje slabije elektro modele...

Ako mislis na Sukhoi-a koji je u zavrsnoj fazi pred poletanje.. sa 2 m nista, posto ne moze da se baci sa 2m, trup je dugacak 3.1m a toliki je i rapson krila  (photograf) ali sa neke visine ozbiljnije kad bi se strmeknuo, pomogla bi jedino crna kesa i usisivac... a ne smem ni da pomislim sta bi bilo kad bi pao u publiku sa svojih 25 kg (recimo) i sa karbon propom od 32" ... pokolj....
ali da ne bedacimo previse, treba biti ozbiljan/oprezan i uzivati...

tibeteagle:

--- Quote ---Da se razumemo odmah odgovori tipa firmiran, pouzdan servo ne piju vodu, pošto Hitec npr. spada baš u tu kategoriju firmiran i pouzdan servo.
--- End quote ---
Da, kako i miša2002 kaže, ne vredi ni najbolji pedigre servoa ako je on ne pravilno ugrađen, kablovan, napajan, nije odabrana odgovarajuća veličina i jačina za veličinu komande ili se postave neogdovarajuće poluge sa ne tačnim uglovima i odnosima krakova, pa se napreže u nekim položajima i sl.

Zajko wrote:

--- Quote --- ako krenu da se prave zastite, nikad kraja, najpametnija bi bila elektronska zastita od nas samih
--- End quote ---
:)aplauz Ima već nešto. Prave se sada već razni sigurnosni robot fly dodac,i kako bi pomogli početnicima da ne ne naprave manevre, iz kojih ne znaju da izađu. Ako se to ipak desi, vraćaju model u horizontalni let sa pritiskom na dugme. Flybarless softveri su sve bolji, ali na pojave greške u elektronici i mehanici modela nemaju uticaja.

Za veće modele bi se moglo primeniti brzootvarajući sigurnosni padobran. Sa aktiviranjem na vreme se može spasiti model a i glave. Dobro je aktivirajuću kontrolu padpbrana staviti na neki poseban prijemnik, napajanje pa možda i predajnik.

Ja izlazim sa dosta rezervnih modela i ne razmišljam o ovakvim stvarima. Sa low budget modelima sam se rešio svih strahova i složenih i skupih sistema. A zabave ima na pretek.
 ;namig

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version