ELEKTRONIKA > RC SERVO

Šta kada servo vuče nenormalno struje?

<< < (6/16) > >>

tibeteagle:

--- Quote ---Da se razumemo odmah odgovori tipa firmiran, pouzdan servo ne piju vodu, pošto Hitec npr. spada baš u tu kategoriju firmiran i pouzdan servo.
--- End quote ---
Nije baš tako.
Svi veliki brendovi servoa imaju nisku, srednju i visoku klasu servoa u istoj veličini. U niskoj klasi su veoma slabi i nepouzdani. Taman da se stavi u neki jeftini trener model i da se čeka kada će da se polome zupci posle prvog jačeg udara. Ovde ima mesta za stalno strahovanje.  oo))
Standardne brendirane servoe u nižoj klasi (Futaba S3003 Hitec HS3xx) već davno šišaju kineski u istoj klasi ili su barem isto toliko (ne)pouzdani.
Zašto se prave takvi servoi? Pa zato, da bi se na taj način naveli modelari na to, da se kupi onaj iz više klase, 3-10 puta skuplje. Sa višljom klasom se dobijaju nepolomljivi metalni zupčanici, bezkontaktni davač položaja (induktivni) i bezkolektorski motori (brushless). U novije vreme su već i veoma pametni (o ovome kasnije). Jedino se za takve konstrukcije servoa može reći da su najsigurniji, bez obzira na brend.

Dakle sigurnost se mora i platiti, ma koji da je brend u pitanju.  :mhm

Inteligentni-servoi, kao moguće rešenje.
Servoi novije generacije, S-BUS su već pametni i imaju svoj mali "kompjuter" u sebi. Moguće je vrlo lako napisati takav program u njih, koji će u slučaju nemogućnosti pomeranja glavnog izlaznog vratila, odreagovato tako, da pošalje tu informaciju prijemniku, koji je takođe danas već pametan i da se automatsi desi nešto. Ono nešto može da bude recimo ulazak autopilotskog programa u neki poseban režim rada. Na primer, skidanje gasa, izbacivanja padobrana ili pokušaj prinudno sletanja vođen programski za ovakve slučajeve. Vreme odluke se meri u milisekundama dok bi nama trebala jedna većnost od ukočenosti da išta uradimo preko stanice. Na ovaj način se može postići i to, da model uzme suprotan smer ako leti prema polju iza pilota. Model može sebe da stavi u kamikaze mod, da se sruši odmah tamo gde se našao, ako nema nikakve teoretske ni praktičke mogućnoasti da se automatski upravlja sa njim palubni računar. Šteta će biti samo materijalna, a glave će ostati neokrznute.
Ko ima svoju idelu vezano za i-servo može odmah da počne sa programiranjem.
http://www.openservo.com/
Dakle sa ulaskom u eru pametnih igračaka, pre ili kasnije će ovo biti u standardnom paketu Fly Safe System-u modela sa još mnogim neverovatnim mogućnostima zaštite od "šta ako slučajeva". Veštačka inteligencija nas neće u buduće spasavati od svoji igračaka već i od saobraćajnih nezgoda i drugih opasnosti u svakodnevnom životu. Od ženskog nasilja nećemo imati spasa sa i-spravicama, pa nam je jedini spas sigurna kuća.  :hehe

misha:
Ajd da rekapituliramo.
Pitanje je bilo SERVO. Ne neki od 3, 5, 15 50 ili 150 eur, vec jednostavno SERVO.
Covek koji je postavio pitanje mislio je na NORMALAN, BRENDIRAN ISPRAVAN SERVO. (i kineski servoi su brendirani cim imaju svoje ime i vrednost),
Nadam se da sam dobbro shvatio Nebojsino pitanje.
U jedno trenutku on ce prestati da radi. I da. Mislim da nije mislio na neke preskupe modele vec bas te gde idu servoi
klase Futaba 3003, a koji su prikladni za vecinu trenenaznih i kao i prvih modela nakon trenaznog.

--- Quote from: dule on October 13, 2013, 06:12:09 PM ---Koliko povuce struje servo koji je blokiran mehanicki (zupcanici mu crkli ili zaglavljena komanda) npr. HXT900 i npr futaba 3003 i neki digitalni graupner 8411( ili slican)?
Da li je to neko od vas merio?

--- End quote ---

Merio nisam ali je Futaba 3003 u roku od 30 sec ispraznio celu bateriju 3s 2200. Deo servoa gde se nalazi elektronika istopljen. Servo kupljen u Americi (Tower HOBBIES)
Hitec jedini izgleda daje i tu vrstu podataka (naravno pitanje je tacnosti, ali neki pokazatelji postoje)
HS-6975HB
Idle Current - 3mA when stopped
Running Current - 200mA at 4.8 volts, 240mA at 6.0 volts (No load applied)
Stall Current - 2400mA at 4.8 volts, 3000ma at 6.0 volts

http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/Servo.html

http://www.teaser.fr/~osegouin/aeromode/servos.phtml

--- Quote from: tibeteagle on October 12, 2013, 11:42:26 PM ---
--- Quote ---Šta kada servo vuče nenormalno struje?
--- End quote ---
Ako se prijemnik stavi na posebno napajanje, pad napona u strujnom kolu napajanje servoa neće poremetiti rad prijemnika.  Ostali servoi će raditi i sa manjim naponom i strujnom kolu njihovog napajanja zbog veće potrošnje jednog servoa. Dakle ovaj probem je rešen.  (fiu)
Pitanje je samo zašto bi jedan servo povukao puno struje? Lepo je već više puta objašnjeno. Zato što je neispravan zbog nekog razloga ili ne radi pod dobrim uslovima i ne treba da se stavi u model. I ovaj problem je rešen i nema više razloga za strahovanje.  (fiu)

--- End quote ---

Kao prvo. Mozete staviti 10 napajanja pomoci nema. Pokvareni servo ce prazniti jednu po jednu bateriju dok ih sve ne isprazni ili dok se kablovi toliko ne zagreju da se istope i naprevve kratak spoj
(mislim da to i jeste najcesce uzok praznjenja baterije).
Posebna prijemnicka baterija NISTA NE RESAVA. Sta je to cime ce prijemnik komandovati kada nema baterije koja treba da napaja servoe??????

Kao drugo, pitanje se odnosilo na to da je servo ispravan ali u nekom trenutku, dok je u letu, otkaze. Na zemlji dok je bez napajanja se sigurno nece pokvariti, tako da je vecim delom svog zivota,
servo pod naponom samo u vazduhu. Ako je otkazao ili pokazivao znake otkazivanja na zemlji, valjda bi ga zamenio?
Dakle problemi nisu reseni i nema (fiu)

--- Quote from: tibeteagle on October 12, 2013, 11:42:26 PM ---
--- Quote ---Šta kada servo vuče nenormalno struje?
--- End quote ---

Ako disciplinovano letiš, ne nadlećeš polje iza pilota i imaš ispravan model, onda ne treba da se plašiš da će se išta desiti. U suprtnom, od straha ćeš da  slabiš svoju koncentraciju, a to će onda biti glavi uzročnik nesreće.

--- End quote ---

Ovo ama bas nikakve veze nema sa discilimon letenja. Model kojim se vise ne moze upravljati moze odleteti 10-15-20 km tamo pasti.
KAKVA DISCIPLINA TU POMAZE?

Sebe svrstavam u grupu ljudi koji se u elektroniku ne razumeju.
Sve sto sam gore napisao je samo (bar po meni) logicno razmisljanje a koje se ne slaze sa misljenjem onih koji se u tu eletroniku razumeju.

NEBOJSA po meni resenja nema. Crci ce svakako, Jedino resenje je ne leteti. Tada nece crci garantujem (a i ako crkne, nema veze) :)

zajko:
 mmmm mmmm A... Ako svaki servo ima svoje nezavisno napajanje i bakteriju, i prijemnik takodje .. Hmmm PROBLEM RESEN..
Jedan ne radi, ostalo fercera, ako si dobar (vrhunski pilot spusta avion  ;namig)...
Napraviste nauku... radi.. radi.. kad ne radi padne avion i THE END...

Meni padali zbog mene me i gresaka mojih.... NE spavam vec 3 dana, koliko se krcka ovo pitanje, pokusavam da se setim da li je i jednom servo otkazao, ne mogu da se setim takvog dogadjaja, u 99% moje greske, a jednom mi je i katana pala odmah nakon poletanja, ali mnogo smesno, opet moja greska , sarke na jednom elevatoru ispale, odlepile se valjda ili tako nesto...

Ili samo letenje na simulatoru, tamo servo ne moze sigurno da otkaze, najbezbednije  (pijemo)

nedbojsa:
Grešiš može i na simulatoru da otkaže servo, npr. na phoenix-u se podešava pod model -> setup failures i tu biraš da li će nasumično, u nekoj fazi leta... onda položaj pod kojim će otkazati, nasumično, pun otklon, centrirano, itd.

zajko:
 :)aplauz Hehehe dobra fora za vezbu, ja retko i traljavo idem na simulator, nisam znao za to, znam da ima vetrova i tih nekih zezalica, ali za ovo ne  ()-()

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version