ELEKTRONIKA > RC SERVO

Šta kada servo vuče nenormalno struje?

<< < (8/16) > >>

coka:
  Pozdrav Branek

Drago mi je da cujem i misljenje jednog elektronicara.
 Naravno, organizovacemo se da pregledas servo i prekidac, jer i to sto si rekao ima mnogo smisla i jedan je od mogucih scenaria.
 Mene poprilicno kopka i zasto se desava onaj skok svih servoa.
On se desi uvek u sledecem scenariju, prvo ukljucim neispravan servo, tog trenutka pocne da se greje kabl tog servoa, o mirisu ne moram da ti govorim, lampice na prijemniku i satelitu se momentalno ugase, naravno nista ne radi, zatim ja iskljucim servo i u tom trenutku servoi skoce.
 Prijemnik se ne razbinduje a napon sam mogao pratiti na data logeru, koji sam imao u ovom avionu, ali to, greskom nisam ucinio, pa sada ne mogu da tvrdim do kog nivoa opadne.

Po meni, najlogicnije je da je ipak servo prvi pregoreo.
Kada je povukao veliku struju, prekidac (sbec) je poceo da pregoreva i u jednom trenutku je otkazao. U jednom kratkom trenutku, kada je pregopreo, verovatno je prijemnik ostao bez napajanja i cim je posle nekog kratkog vremena poceo ponovo da radi, ali sada predajuci kompletan napon iz baterija, desio se skok servoa.

Ovo sam simulirao na stolu i skok svih servoa se uvek desi kada iskljucim servo, u trenutku kada se ponovo popale lampice na prijemniku, t.j proradi prijemnik.

Naravno, veoma sam zainteresovan da i ti pogledas celu stvar.

Vec decenijama, u pravoj avijaciji, komponente se konstruisu po sistemu Fail safe, (siguran otkaz), dok su se ranije konstruisalče po sistemu safe life (siguran zivot).
 primer

ako imate neku polugu, npr polugu komandne povrsine, mozete postaviti predimenzionisanu sipku, deset puta jacu nego sto je potrebno i taj deo nikada nece otkazati. Novi metod podrazumeva npr. ugradnju dve lake cevi, tako da ako jedna otkaze, bezbednost nije ugrozena jer druga preuzima funkciju.
 Zato recimo postoje dupli, trostruki ili cak i cetvorostruki sistemi kod pravih aviona.

Mi u modelarstvu o tome nikada nismo vodili racuna, jedna baterija, jedan prekidac,  jedan kabl, sve bez osiguraca...
 Moja ideja sa baterijama bi otprilike pomogla u slucaju koji se desio jer bi prijemnik imao svoje napajanjer koje ne bi bilo ugrozeno servoom koji je povukao suvise struje.
 Posto je taj servo bio na levom ruderu, verovatno bi veoma brzo potrosio bateriju te grane servoa, pa bi avion "ostao" bez levog elerona, levog flapsa, levog elevatora, ali mislim da bi sa operativnom desnom stranom aviona mogao bezbedno da ga prizemljim.
 Naravno postoji scenario i da bi se nesto u avionu zapalilo, ali to je vec nagadjanje.
 U ovoj varijanti sa tri baterije, sistem je ranjiv samo u slucaju otkaza prijemnicke baterije, ali posto bi ona u ovom slucaju napajala samo prijemnik, veoma malom strujom, mislim da bi zbog toga ona i bila poprilicnop postedjena.

Po mojim merenjima, servoi pri maksimalnom opterecenju (zaustavljeni) vuku izmedju 1 i 2 a struje.
 Voleo bih da znam, da li bi funkcionisalo da na svaki servo, t.j na kablicu blizu prijemnika, recimo na crvenoj + zici, ugradim brzi osigurac od 3a?
 Nisam izmerio, ali mislim da struja kratkog spoja daleko premasuje ovu vrednost.

miša2002:
Jedan od prvih mojih POWERBOX-ova iz davne 1984god.
Rešenje još uvek nije zastarelo, ali to je početak daljeg razvoja...

Ovo je više za rasterećenje prijemničkog razvoda - 4 kanala. PPM-SELECT je za extender...

Pozdrav
Miša

branek:

--- Quote from: coka on October 17, 2013, 03:14:26 AM ---  Pozdrav Branek

Drago mi je da cujem i misljenje jednog elektronicara.
 Naravno, organizovacemo se da pregledas servo i prekidac, jer i to sto si rekao ima mnogo smisla i jedan je od mogucih scenaria.
 Mene poprilicno kopka i zasto se desava onaj skok svih servoa.
On se desi uvek u sledecem scenariju, prvo ukljucim neispravan servo, tog trenutka pocne da se greje kabl tog servoa, o mirisu ne moram da ti govorim, lampice na prijemniku i satelitu se momentalno ugase, naravno nista ne radi, zatim ja iskljucim servo i u tom trenutku servoi skoce.
 Prijemnik se ne razbinduje a napon sam mogao pratiti na data logeru, koji sam imao u ovom avionu, ali to, greskom nisam ucinio, pa sada ne mogu da tvrdim do kog nivoa opadne.

--- End quote ---

To što servoi skoče meni je očekivano. Napon baterije je verovatno pao nisko ali ne na nulu. Mikrokontroler i RF deo u prijemniku bi trebalo da se resetuju tada, međutim, pitanje je da li se taj reset desio u istom trenutku, i verovatno je par "frejmova" signala prošlo "pogrešno" i usled toga se desio taj mali skok. To nije nemoguće.

--- Quote from: coka on October 17, 2013, 03:14:26 AM --- Po meni, najlogicnije je da je ipak servo prvi pregoreo.
Kada je povukao veliku struju, prekidac (sbec) je poceo da pregoreva i u jednom trenutku je otkazao. U jednom kratkom trenutku, kada je pregopreo, verovatno je prijemnik ostao bez napajanja i cim je posle nekog kratkog vremena poceo ponovo da radi, ali sada predajuci kompletan napon iz baterija, desio se skok servoa.

Ovo sam simulirao na stolu i skok svih servoa se uvek desi kada iskljucim servo, u trenutku kada se ponovo popale lampice na prijemniku, t.j proradi prijemnik.

Naravno, veoma sam zainteresovan da i ti pogledas celu stvar.

--- End quote ---

Slažem se da može da bude i to.

--- Quote from: coka on October 17, 2013, 03:14:26 AM --- U ovoj varijanti sa tri baterije, sistem je ranjiv samo u slucaju otkaza prijemnicke baterije, ali posto bi ona u ovom slucaju napajala samo prijemnik, veoma malom strujom, mislim da bi zbog toga ona i bila poprilicnop postedjena.

Po mojim merenjima, servoi pri maksimalnom opterecenju (zaustavljeni) vuku izmedju 1 i 2 a struje.
 Voleo bih da znam, da li bi funkcionisalo da na svaki servo, t.j na kablicu blizu prijemnika, recimo na crvenoj + zici, ugradim brzi osigurac od 3a?
 Nisam izmerio, ali mislim da struja kratkog spoja daleko premasuje ovu vrednost.

--- End quote ---

Svakako je struja kratkog spoja veća od 3A. Mene brinu kratki impulsi struje ispravnog servoa u trenucima kada se komanduje drugačiji otklon od trenutnog. Plašim se da svi ti merači imaju brzinu uzorkovanja od par puta u sekundi do par desetina puta u sekundi. Možda čak i usrednjavaju rezultat pa je nemoguće registrovati kratke, a jake impulse struje. Pravo merenje bi bilo da se struja servoa pogleda na osciloskopu.

Nisam siguran za te osigurače, tu mora da se dobro porazmisli. Isto kao kod elektronskog osigurača, trebalo bi videti dinamiku sistema, maksimalne i minimalne struje u toku leta i onda izabrati vrednost na kojoj bi osigurač trebalo da reaguje.

Kao zanimljivost, recimo, skoro smo imali diskusiju sa jednom firmom koja se bavi RC helikopterima. Takođe traže rešenje za otkaz servoa. Oni traže da im projektujemo SBEC za velike helikoptere koji neće imati nikakvu strujnu zaštitu već će gurati struju sve dok se ne zapale ili heli ne sleti i pilot ne isključi napajanje.
Oni smatraju da će pilot (helikopteri su size 800 i veći) koji je iskusan, osetiti da nešto nije u redu i pre sleteti helikopter (u tih par sekundi do par desetina sekundi koliko ima vremena pre potpunog otkaza) da bi utvrdio kvar nego da SBEC prekine napajanje, makar i na trenutak pa da ostanu bez potpune kontrole.

Ne znam, nije lako rešenje šta god da se uradi. Za sada se odvojeno napajanje čini kao najrealnije rešenje.

nedbojsa:
Drago mi je što je tema nakon mesec dana krenula u pravom smeru. Zahvalio bi se Mishi, Coki i Braneku što su se uključili u priču i temu koja je bila gotova za brisanje, izveli na paravi put. Sam problem i ako izgleda prilično jednostavno, je ustvari vrlo kompleksna priča kada se uzmu u obzir svi parametri.

Ova tema verovatno neće rešiti problem ili ga iskoreniti no nije loše da prodiskutujemo argumentovano jer nikada se ne zna možda i zajedničkim snagama dođemo do nekog funkcionalnog rešenja.

Pozdrav!
Nebojša

coka:

Jedan od razloga zasto je ovaj 4um ponekada vise smoran nego edukativan je zelja pojedinih da pisanije skrenu ka samom sebi.

Pisali smo o tehnickim resenjima, osvrtali se na dogadjaje, razmisljali sta bi sve moglo da se uradi...
 mora li uvek da se provuce sta je ko pre 100 godina radio, izmislio, vera u neku svevidecu i sveopstu zaveru potrosacke ideje?

Svi su sve znali i pre nego sto nesto i o necemu napisete.

Branek, mozda je vreme za makaze.

Na kraju jos je samo i spot falio.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version