ELEKTRONIKA > RC SERVO
Šta kada servo vuče nenormalno struje?
zajko:
a. Mozda i moze, ako je "mnogooo velik i jak" ali ce i on verovatno odmah da vrsine... posto pored regularnog posla mora da vuce i ovog "pokojnika", a ako je "pokojnik" zaglavio nogice (mehanicki zablokirao) a ovaj mnogooo jak , onda ce pre nego sto vrisne da polomi ceo avion (ako je "drveni")... a da se pretpostaviti, jer valjda ne bi sve to stavljao u avion od "izolacione mase" ... mmmm
b. Sve bi to moglo super da radi, kad bi u avionu bio neki "R2D2" koji ce odmah u milisec. da otkaci link tog "pokojnika"... A dok sve lepo radi i dok se ne vidi koje "pokojnik" a ko "Rescue Squad".... Obojica moraju da rade savrseno uskladjeno "Servo Mach", sto nije bas tako prosto i lako podesiti (to me ceka sutra, kao sledeci zadatak)... Ali opet kad malo bolje razmislim mmmm, ako bih pravio duplu elektroniku i servoe. bolje da dokupim jos jedan ARF (to danas najmanje kosta) i napravim 2 aviona, duze ce da traju nego 1 nabudjeni... Jel tako... Tako ;namig
Lepo je citati i pisati neka svoja iskustva u vezi, otkaza, kvarova, padova itd... Cak sta vise nije lose imati takav neki topic, moze mnogo toga da se nauci, da se dobije ideja za buduca razmisljanja itd...
Ali ljudi, avaj... Avioni, Heliji a vidimo i Quadovi a bogami i ovi multipraktik... malo-malo pa sljus... tako je vazda bilo i bice...
U najvecem broju slucaja mi pravimo greske (neko manje/neko vise), ili smo nemarni, ili ponekad hocemo nesto na silu, pa i kad vidimo da nesto ne valja... ali vazda, da ne kazem uvek, je uglavnom kako se kaze "ljudski faktor"...
Pa niko ovde nije profi RC pilot, da od toga zivi... svima nama je to neka vrsta oduska, zabave, hobby.. zezanje... neka tako i ostane... Hiljade nekih ljudi negde smisljaju i prave nasu zabavu i zive od toga... (sem u Kini, tamo u vecini los Copy/Paste :hehe)...
Kupis letelicu, koliko mozes da se otvoris i koliko ti zena dozvoli + koliko sakrijes... i letis i uzivas, malo letis, malo padas, malo krpis i tako u krug.... Kako rece Tibeteagle ( :)aplauz ) mozda i moze, ali sumljam, da se napravi savrsen sistem i da ne pada i da se ne kvari i da sam leti, ali onda ce sve ovo da izumre i da se zatvori, cela RC industrija, sto nominovno vodi nas u gubitak jer onda ostajemo i bez svega ovoga sto sad imamo i volimo, ukljucujuci i padove i lomove...
Ja na ovom mom koga sklapam vec 2+ meseca, sporadicno.. nekad nemam vremena a nekad nemam volje, sta sve nisam pokupovao i kupovao sam kvalitetne delove i opremu i opet nema neke garancije kad ce da se prebaci u "pokojnike", dobro drasticno su manje sanse nego da sam ga oblacio kod HK, ali se postavlja i pitanje, da li cu ja uspeti da kvalitetno i kako valja sve to da spojim, zakacim, montiram... ako napravim neku gresku "Dzaba smo krecili", dobro probace se, testirace se... ali.. (<--),
Ne pijem, (ne previse), ne drogiram se, ne kockam (ovo ce biti nesto kao "BINGO") ne jurim zene koje naplacuju svoje sexualne usluge... onda je u redu da se okusam u sklapanju nekog ne bas toliko uobicajenog aviona... pa da vidimo "cija majka crnu vunu prede" .... imam pokrice za devojku (iako me i ne pita) "mator sam... ne vidim vise dobro ove male avione", ali su zato "mikro" Super Fun....
A stoji i cinjenica: Diler sam ozbiljne firme koja se bavi proizvodnjom i organizacijom naseg zezanja, moram da budem upucen u materiju... da znam kako leti, kako fercera, kako pada.... to malo sto zaradim na Rc, negde je u redu i da potrosim na RC, kaze narod kako doslo/tako otislo (pijemo)
Odo da nastavim sa zabavom (work) valjda ga poleteti u skorije vreme.... (:beer:)
magic:
--- Quote from: nedbojsa on October 17, 2013, 10:15:10 PM ---Osim jeti-a tu je i Taranis sa duplim predajnikom i prijemnikom. Na interni predajnik se binduje jedan prijemnik i ako je u sbus modu dodele mu se naprimer kanali od 1-16 i na eksterni predajnik se binduje drugi prijemnik i dodele mu se kanali od 17-32 mada ne vidim kome treba 32 kanala, tako da mogu da se binduju 2 klasična prijemnika jednom dodele kanali 1-8 drugom 9-16 ili kombinacija na oba prijemnika se dodele kanali od 1-8 i dupliraju se servoi, ili u sbus modu 16 dupliranih kanala.
Pošto imam taranis imam mogućnost da dupliram prijemnike i servoe u kojoj god kombinaciji želim. Pošto od proleća planiram da podignem u vazduh dva ozbiljnija modela čitava priča mi je poprilično aktuelna. Ono što mene interesuje je sledeća kombinacija, kako bi se ponašao servo u sledećoj situaciji. Dva servoa na jednom eleronu na dva prijemnika, jedan otkaže i ode u krajnji položaj, pošto su oba servoa istih karakteristika, da li bi ispravan servo mogao da kompezuje silu crknutog serva i odradi željenu komandu na toj kontrolnoj površini.
--- End quote ---
Da na Taranis sam zaboravio, moram da priznam da mene plase kineske stanice ne toliko po specifikacijama koliko zbog kvaliteta izrade i same kontrole kvaliteta proizvoda, dzaba sva tehnologija ako je lose odradjena unutra. No to je samo moj strah, preferiram Japanske brendove zbog njihove kontrole kvaliteta.
Mada moram da priznam da Taranis sa 2 totalno nezavisna predajnika zvuci zanimljivo!
Kada se dupliraju komande poenta je razdvojiti levu od desne strane aviona, jer ako je dupli horizontalac i naravno odvojeni eleroni cak i da totalno crkne jedna strana, ako je model dovoljno visoko, ima sanse da se spusti dole u jednom komadu. Ono sto se Coki konkretno desilo na maloj visini tu tesko da bi bilo spasa jer bi model jako brzo krenuo da se okrece i ne bi bilo mesta za korekciju.
E sad ovo sto pitas, kao prvo tesko da bi mogao isti takav servo da mu parira jer bi verovatno doslo do preopterecenja citavog sistema i dzaba smo krecili. Ono sto bi moglo da se uradi je da se npr. svaki eleron fizicki podeli na 2 dela i da svaki servo komaduje svojom povrsinom, ali to zahteva jako dobre servoe i vrlo preciznu ugradnju radi postizanja jednakih otklona. Samo u tom slucaju bi imalo smisla uparivati sa 2 razlicita prijemnika jednu stranu krila.
Nisam se ranije ukljucivao u topik jer su ovo igre bez granica. Ako covek krene da se obezbedjuje tome nikad kraja. Kvalitet opreme treba da bude direktno proporcionalan vrednosti modela, u suprotnom nema smisla. Sto rece Coka, nije mu se desilo 37 godina, sto ne znaci da vec sutra ne moze da se desi ponovo, pu, pu, pu daleko bilo!
Moj neki rezon je da se na skup model ide sa 2 prijemnika na 2 odvojena napajanja i neki powerbox i sa sto kvalitetnijim servoima. Idealno bi bilo da tu ima i neka telemetrija koji bi mogla makar koji sekund ranije da najavi moguci problem i to je to, preko toga mislim da postaje preterivanje.
poz
tibeteagle:
Zajko wrote:
--- Quote ---U najvecem broju slucaja mi pravimo greske (neko manje/neko vise), ili smo nemarni, ili ponekad hocemo nesto na silu, pa i kad vidimo da nesto ne valja... ali vazda, da ne kazem uvek, je uglavnom kako se kaze "ljudski faktor"...
--- End quote ---
Neko je izračunao nekako da je taj odnos 80% ljudski faktor, a samo 20% tehnički. Na mestima gde se puno lete modeli, može da se napravi takva statistika u više godina unazad. Uslov je da se priznaje greška pilota, a ne da se odmah govori o tehničkoj grešci. Kada padne model, svašta se može reći, jer su delovi i tako razbijeni.
nedbojsa:
--- Quote from: magic on October 17, 2013, 11:20:27 PM ---
E sad ovo sto pitas, kao prvo tesko da bi mogao isti takav servo da mu parira jer bi verovatno doslo do preopterecenja citavog sistema i dzaba smo krecili. Ono sto bi moglo da se uradi je da se npr. svaki eleron fizicki podeli na 2 dela i da svaki servo komaduje svojom povrsinom, ali to zahteva jako dobre servoe i vrlo preciznu ugradnju radi postizanja jednakih otklona. Samo u tom slucaju bi imalo smisla uparivati sa 2 razlicita prijemnika jednu stranu krila.
--- End quote ---
Odprilike sam takav odgovor i očekivao, i logično je jedan vuče 4 kila na jednu stranu drugi 4 na drugu, no ajde da pitam, pošto mi nije pala na pamet ideja od komadnim površinama podeljenim na dva dela, što se tiče postizanja jednakih otklona, ova stanica to može bez ikakvih problema da odradi softverski. Naravno potrbno je predhodno staviti dobre servoe i što preciznije montirati, a zatim sitnija odstupanja softverski doterati.
Telemertija je po meni dovoljna ona out of box za neko upozorenje o eventualnom mogućem problemu, SWR za kontrolu antene na predajniku, RSSI za signal na prijemniku i interni voltmetar za prijemnik, a što se tiče kvaliteta nije high end, ali ni cena nije high end.
Dakle deljenje komandnih površina na levu i desnu stranu sa dva predajnika i dva prijemnika na dva nezavisna napajanja bi bila, moguća solucija bezbednijeg letenja?
branek:
Ovako, da ne brišem više, može molba. Tema je: Šta raditi, kakvu zaštitu naći.
Znači, TE, odabrali smo sve kao što si ti rekao, i još dva puta bolje tako da ne moraš više da ponavljaš. E sad kako zaštiti to što si rekao od greške koja je opisana u prvom postu. Ne ulazimo u to da li je ta greška se stvarno dogodila ili nije i slično. Već šta da radimo ako je servo od 150€ - 300€ crkao i sad isto se dešava kao Coki.
Evo i Magic ima sličan problem za Futuru.. da se razmišlja...
Razumeš sada temu.. dakle, daj da završimo sa tim stvarima koje nisu tema.
Ajd sad opet smo na pravom putu.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version