ELEKTRONIKA > RC SERVO

Šta kada servo vuče nenormalno struje?

<< < (12/16) > >>

dule:
Ja bi samo da dodam neka zapazanja iz proslosti.
Kada sam ja poceo da letim , koristio sam iskljucivo nicd ili nimh ali cetiri kom. a svi drugi pet. Kad sam ih pitao zasto oni su odgovorili zbog brzine servoa i malo je jaci a i sigurnije je. Ja bio zbunjen a to je totalno pogresno. Tada su postojali samo servoi na kojima je pisalo 4,8V . Onda su se pojavili servoi koji mogu da rade i do 6V .E sad malo merenja. Servo 557 graup je radio kolko oces sa 4 celije ali sa pet se desavalo da se usijava ali niko to nije ni primecivao a razlog je bio veliki napon napajanja i normalno disipacija a onda i mnogo vece sanse za neki od gore pomenutih problema. Kada smo merili struje , nijedan od servoa bio on blokiran ili opterecen nije uticao na rad ostale elektrike ali samo zato sto su struje bile u okvirima 500mA (za te servoe slabe) . Ako je baterija ispravna prijemnik ima konstatno napajanje i sve ok.
Za neke digitalne servoe sam sve probao i nikada nije povukao vise od 2A ali sa deklarisanim naponom napajanja.
 Primer: Pet digi servoa DES nesecam se u praznom hodu , samo samaras palice, vuku 10A efektivno . Opteretis ih a ono isto . Ali opet sa deklarisanim napajanjem. Podigli smo napajanje 7,2V a struja je exponencijalno porasla kao  neverovatno grejanje .
 Primer: Kineski servoi Blue Bird( zaboravio sam oznaku) masovno crkavali i to tako sto divljaju. Uzrok je bio preveliko napajanje i toliko grejanje nikada nisam video ranije.

Moje naravoucenije: Servoe ako stavljate raznorodne na aeroplan , gledajte da svi imaju isti deklarisani napon odnosno i postujte to . Ako su 4,8v onda gledajte da napon ne predje 5,1V . Oni sledeci su HV i kod njih morate da obratite paznju da su predvidjeni za 2S lipo 8,4V  a bile su i prelazne faze 7,2V predvidjeni za 2s LiPofe. E sad kako ko odabere il ima. Morate da budete pedantni sto se tice kablica konektora , dal je pokisao model il nije i tako dalje ,znaci od vas zavisi. Jedna firma Power Box ,nemci, su te teme izanalizirali vise od ostalih. Recimo primer. Ako koristite pet digitalnih servoa na modelu 2m , poterbno vam je napajanje od 20A !!! Bato malo li je?

Za male modele, cetiri baterije je sasvim dovoljno. Imacete pet analognih servoa 4,8v . Po letu cca 10min potrosicete 300mAh i to je to. Ako si lepo iskabliro , osiguro bateriju da ne bezi i obezbedio konektore da se ne otkace , veoma su male sanse da se nesto dogodi lose. U avijaciji, da znate, sve je kompromis i nepostoji nista sto je 100% sigurno. Resenja sami birajte, gledajte da ispostujete specifikacije (radne napone i dovoljno jak izvor napajanja) a sve ostalo je sticaj okolnosti.

Sta da vam kazem , nego , puno srece i da se nikom ne desi neki lom zbog tehnike.
 Aj u zdravlje

dule:
Ono gore je bilo elektricno a sad mehanicko.
Jedna od najbitnijih stvari je pravilna ugradnja servoa . Kod motornih modela sus , veliki problem su vibracije. Prosto razbiju servo . Najgori s cetvorotaktni . Mora se lepo odraditi montaza preko onih gumica koje su date uz servo i da se ispostuje montaza kakvu je proizvodjac predvideo.
Ja licno sam imao najmanje tri peha jer sam montirao nepravilno , narocito one mesingane distancere . 90% modelara to ne stavlja pravilno.
 Otvor kroz koji se ubacuje servo , mora da bude bar 2 mm siri sa svih strana da nebi servo marisao o ivice vec da mrda u gumenim nosacima.

Ovo gore navedeno , ako ispostujete , jos dodatno cete smanjiti sanse za potencijalni izvor problema kod motornih modela.

Morate voditi racuna i o izboru servoa zbog materijala zupcanika. neki su dobri za motorne a neki nisu . Plasticni elasticni , metalni tvrdi al nakupe lufta , feritni nema lufta al pucaju itd...

Opet je stvar kompromisa i vaseg odabira , ali bar da se ispostuju pravilna ugradnja i adekvatni tip servoa.

Aj srecno

branek:
Odlični postovi Dule.  (res)

Ja bih dodao da na Angel-u imam stabilizator napona, sa 2S na 5V, dupli, (nešto slično PowerBox) i hladnjak posle leta postane prilično topao. Servoi su DES, 4kom. Struje su verovatno preko 5A u momentima u toku leta.

Iz istih razloga sam na BRAVO stavio HV servoe. 8.4V predviđeni, direkt na bateriju i to je to. Graupner su HBS serija, i graupner za svaki napiše koliko struje vuku... svi su preko 1A na 7.4V... Kada je baterija tek napunjenja, verovatno je i to više od 1.5A.

Naravno, i dalje ostaje pitanje šta ako se desi da se neki servo ipak pokvari... Pa jbg.. vodio sam računa, sve sam lepo ugradio, i to je taj kompromis. Ako se desi, bar znam da sam sve što je RAZUMNO uradio.
Kada budem mlazni RC sklapao, još ću o ovome razmišljati.

Pozdrav

nedbojsa:
Branek jedno pitanje za tebe ili nekog ko je u materiji

Misa2002 je u nekom od postova pomenuo DC-DC konvertor, predpostavljam da je mislio na neki step down, e sad ima ih raznih, kakva bi bila situacija da se naprimer na 3s stavi na svaki vod ka servou po jedan ovakav!
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-HRD-Converter-12V-24V-36V-to-5V-3A-Voltage-Switch-Step-Down-Power-Module-/300992987487

tj. kako bi se ponašao čitav sistem da jedan servo povuče više od deklarisanih 3A.

ili neki ovakav na 2s, 3s...
http://www.ebay.com/itm/Hot-LM2596-DC-Buck-Step-Down-Voltage-Adjustable-Converter-Power-Module-Regulator-/121173178248?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c367bf788.

Da li bi on pregoreo na struji preko 3A i time spasao ostatak sistema.

I još jedno pitanje da li montiranje BEC-a od naprimer 3A na svaki vod ka servou odradilo istu stvar.

Naravno pitanje je u sitauaciji kada su servoi deklarisani na 2A max pod opterećenjem, laički smatram da je 1A dovoljna rezerva da ne crkne elektronika na nekom trenutnom peak-u... da li bi se u ovom slučaju BEC ponašao kao osigurač?

miša2002:
@dule
To je ono bitno početno  (res)
Samo da dodam da je ispravno tj pravilno montiranje servoa, na gumice, i amortizacija početnog momenta "udara" na osovinu servoa... >>> Manja "potezna" struja.

Pozdrav
Miša

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version