ELEKTRONIKA > RC SERVO
Šta kada servo vuče nenormalno struje?
saxpg:
Koliko je ovo ozbiljna tema shvataju svi oni kojima je pao model zbog servoa. Narocito ako je na tom modelu utroseno dosta vremena i paznje. Na Pittsu na kome sam radio godinu dana i koji je pao na svom 2 letu, napravio sam vise gresaka. Neki od razloga bili su to sto je to bio moj prvi benzinski model, i nisam toliko obracao paznju na vibracije o kojima govori Dule, a sa neke strane bilo je to i nestrpljenje da se sve provjeri jos nekoliko puta. Model je pao zbog greske u Tx-Rx sistemu, koja nikad nije dokazana, a imao sam par problema sa servoima koji su izgoreli u modelu prije zadnjeg leta.
Radi se o servou za gas:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,3494.msg51390.html#msg51390
Kao sto se vidi prvi servo je bio kvalitetan, InoLab, i iako mi je Zajo skrenuo paznju da pozicija servoa nije dobra, ja sam ga ostavio tu.
Zasto je crkao? Zato sto mu nisam ogranicio hod na onoliko koliko ide poluga gasa. Dok sam palio motor, gas je bio "do daske" i servo se istopio. Pretpostavljam da je svo vreme dok sam ja vrteo elisu, on vukao previse struje i na kraju izgoreo. Ovo je moglo da se desi i u vazduhu, da sam vozio pod punim gasom.
Drugi servo je bio Hitec, i mogu samo da kazem da je on jedan od mogucih uzroka pada modela. Posle pada on jedini od servoa nije radio, tako da postoji mogucnost da je izazvao kratak spoj u prijemniku (ili da li je uopste to mogao?).
branek:
Nedbojsa...
Generalno može ovo što si predložio, da se u svaki vod stavi po regulator napona. Ovi regulatori obično imaju zaštitu od prevelike struje (različite su izvedbe), ali može se reću generalno da bi se ponašali i kao osigurači, i zaštitili ulaznu bateriju.
Poenta je da to treba dosta isprobati. Sva prekidačka napajanja unose neki šum, pa se može desiti da ti taj šum od 5 ili više takvih napajanja, donese mnogo problema sa dometom, uticajem na prijemik i slično. Sa linearnim imaš veliku disipaciju, ali manje šuma.
Ali svakako je moguće, to je jedna vrsta elektronskog osigurača koja se može iskoristiti u te svrhe.
Branko
magic:
Moram da priznam da mi je malo jezivo citati neke postove po pitanju "uradi sam" elektronike. Nemojmo izmisljati toplu vodu, voze se narocito u Nemackoj jako veliki i teski i preko 20.000 Eura vredni modeli i postoji puno gotovih resenja. Ako neko kaze da je to skupo onda jednostavno takav model nije za njega!
Dve firme prednjace po tom pitanju, vec pomenuti Powerbox i Emcotec. Upravo je Emcotec izbacio jednu novu spravu na trziste:
http://shop.rc-electronic.com/e-vendo.php?shop=k_emcotec_e&SessionId=&a=article&ProdNr=A15055&t=6&c=2751&p=2751
Uredjaj je DC/DC regulator sa back up sistemom a trpi do 50A. Mislim da je jako tesko da u slucaju da neki servo i totalno zabaguje prijemnik ostane bez napajanja sa ovom spravicom.
Znaci po pitanju prijema-predaje za modele preko 10kg zbog njihove potencijalne opasnosti za okolinu mislim da je prikladno imati nesto ovako sa idealno 2 nezavisna prijemnika koji su podeljeni da prate levu i desnu stranu modela nezavisno. Mislim da su dva predajnika previse jer je stvarno mala verovatnoca da bas zakaze predajni modul a stanica nastavi da radi. Telemetrija koja prati struju i napon na prijemniku (ili prijemnicima) svakako dobro dodje.
Kada su pomenuti servoi Dule je lepo objasnio neke stvari. Vibracije su jedan od NAJVECIH neprijatelja inzenjera i adekvatno instalirati opremu je pravi izazov. Jos jedna prednost za modele koji lete na struju!
Meni su Nemci nahvalili DES seriju prijemnika od Graupnera i kazu da su im se jako dobro pokazali cak i kada bi ih poredili sa mnogo skupljim prijemnicima tipa BLS Futaba.
poz
zajko:
Ali ako je pitanje bilo samo za mali model... praviti zastitu/zastite od zastite, je skuplje nego mali model, ne moze on taj teret da ponese ") a drugo kostace sve ove zastite skuplje nego model... a mali model ne moze nikoga da utepa.. cemu onda !?
Samo zastita od pilota i The End ;namig
nedbojsa:
@magic Deluje mi zanimljivo ona nemačka emcotek elektronika cena je sasvim prihvatljiva. Moracu malo da se informišem na netu o njoj.
Pozdrav!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version