ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
masina za punktovanje
miša2002:
Branek, samo mi odgovori kolika je temperatura spoja pri punktovanju?
Zamoluo bih te da još jednom pažljivo pročitaš ono što sam napisao, a pogotovo ovaj deo tj deo pre toga, citiram:
--- Quote from: miša2002 on September 08, 2013, 05:07:17 PM ---..........
Na ovaj način se zagrevanje baterije svodi na minimum...
Pri ovome, može se desiti da se i sam vrh lemilice zalemi, što je znak da je kalaj dobro "uhvatio" za podlogu, u tom slučaju, sačeka se par sekundi i odvoji lemilica bez ikakve potrebe za daljim "ulepšavanjem" spoja...
........
--- End quote ---
Kolika je to temperatura kad je kalaj "tvrd" tj kad se vrh lemilice ne odvaja od spoja?
--- Quote from: branek on September 08, 2013, 09:14:53 PM ---......
Da se vratim na Mišino lemljenje. To je 99% nepouzdan kontakt, i 100% način da upropastite dobru bateriju. Razloga je nekoliko, neka kućišta ne mogu da se leme, neka kućišta imaju ventile za odušak gasova, neke baterije imaju interne PTC osigurače i sl.
Recimo, PTC osigurač je odmah ispod + elektrode, i odmah je aktivan ako se + zagreje do temperature da lem bude dobar (bar 250 stepeni celzijusa). Ako se ventil zatvori, ili ošteti, pri punjenju može doći do pucanja baterije. Ovo sam lično iskusio na svojim baterijama. Imao sam 11, 12 godina i pravio paket baterija sa lemilicom. Razletele su se u punjaču (koji još i nije bio brzi, već standardan za 14 satno punjenje).
.............
--- End quote ---
I još nešto; Mišino lemljenje je 100% pouzdano! Imam mnogo više od 11 godina, a lemim svakodnevno preko 40 god i za to vreme sam bar par stotina baterija zalemio!..
--- Quote from: branek on September 08, 2013, 09:14:53 PM ---......
Recimo, PTC osigurač je odmah ispod + elektrode, i odmah je aktivan ako se + zagreje do temperature da lem bude dobar (bar 250 stepeni celzijusa). Ako se ventil zatvori, ili ošteti, pri punjenju može doći do pucanja baterije.
.............
--- End quote ---
Izvini, ali o kojim baterijama, konkretno, je reč?
...
Pozdrav
Miša
misha:
Do sada sam nekoliko paketa kupio u Battery Shopu u Novom Sadu. Zadnji koji sam kupio mi je zadavao probleme, i
kada sam ga rasturio, video sam da jedan punkt ne drzi. Prelemio samga ali tamo vise ne uzimam baterije.
nedbojsa:
Pored LiFe baterija u današnje vreme i nema nekog preteranog smisla praviti NiMh resiver pakove, no ukusi su različiti.
tibeteagle:
--- Quote ---Kolika je to temperatura kad je kalaj "tvrd" tj kad se vrh lemilice ne odvaja od spoja?
--- End quote ---
Gleda se najveća temperatu pri lemljenju i dužina tajanja, a ne prilikom hlađenja kalaja. Najveća temperetura svake lemilice mora da je oko ili preko 220 stepeni da bi se moglo lemiti redovono sa njima bez hladnog spoja. Tolika temperatura trajno za baterije nije dobro pa čak i kobno.
To što radiš dugo jedan posao ne znači da ga i dobro radiš. Na osnovu tvog opisa i ja mislim da ne.
Verovao ili ne najhladniji postupak je tačkasto varenje, pogotovo naspram tvoje tehnike dugog držanja lemilice na lemnom mestu. Kod vara se na vaoma malom mastu oslobađa velika energija i u veoma kratkom vremenskom intervalu, koja otapa metale samo u toj tački sa preko 1500 stepeni. Ta uneta energija se brzo širi na spoljne pločice i predaje okolini, jer se toplotna energija širi putem manjeg otpora.
Koliko se vodi briga o tome da se na mestu vara temperatura ne pređe ne željenje vrednosti ni za tih par desetina milisekundi, u zadnje vreme se i u ovaj postupak uvelo mikrokontrolersko upravljanje veličinom, vremenom i drugim parametrima pa i karakterima struje, koja se dovodi do mesta vara. Evo jednog proizvoda za kvalitetno tačkasto varenje gde se vidi sa koliko se mnogo parametara računa.
http://www.tjsnow.com/supplies/miyachi/MIB-200A.htm
U tabelama i krivama na sajtu se vide veličine i oblici struje sa temperaturama, frekvencijama... Ova mašina se naravno isplati samo u industriji ili u radionicama gde se svaki dan koristi. Neki se kunu na impulsne tehnike varenja sa jednosmernom strujom, pa ko šta voli i misli da daje bolje-, brže- i jeftinije rezultate od lemljenja u industriji.
Inspekcija tačkastog vara se mora uvek napraviti na prvim komadima pa i u procesu serijske prouzvodnje više puta.
miša2002:
@tibeteagle
Hvala na objašnjenju s interneta!
Zamolio bih te dve stvari:
Prvo - Pažljivo pročitaj, još jednom, ono što sam napisao. Ako ne shvataš šta piše, pomoći ću ti - sva zagrevanja se vrše van baterije ---- and then heave Solder wire top and down to the surface and can quickly move to the top of the circle and adding ---- tinol.
Kada ovo prevedem google prevodiocem dobijem ovo:
"majd emelkedés Forrasztóhuzal tetején, és le a felületet, és gyorsan mozog, hogy a tetején a kör és a hozzá Tino."
a kad to, ponovo, prevede google na spski, ispada ovo:
"Тинол на врху, а затим повећава и површине и брзо се креће ка врху круга и Тино."
--- Quote from: miša2002 on September 08, 2013, 05:07:17 PM --- ..........
Dobro pripremite površine za lemljenje, kalajišite ih svaku posebno. Ako neka "ne prima" kalaj, mehanički je ostružite dok ne počne da se sija. Vrh lemilice mora da bude dobro kalajisan i ravan i na njega nanesete "gomilicu" kalaja i sačekate malo, da se sve dobro zagreje, pa tek onda prinesete tinol žicu vrhu i spustite na površinu uz brzo pomeranje vrha u krug i dodavanje tinola. Ako ste ovo dobro uradili, mehaničkim putem proverite kvalitet kalajisanja (recimo nekom odvrtkom ili ti šrafcigerom). Lem mora da ostane...
Isto to ponovite i sa drugim delom spoja. Samo spajanje radite slično kalajisanju s tim što na vrh opet ide neka količina kalaja i kad se dobro zagreje, sa gornje strane vrha nasloni se kontaktna šina ili žica i kad na njoj "proključa" kalaj, brzo se spušta, sve komplet, na bateriju i vrh izvlači iz međuspoja i stavlja na traku ili žicu, kratko dok se lem ne "razlije"...
Za ovo nije potrebna lemilica veća od 40W do 60W.
Na ovaj način se zagrevanje baterije svodi na minimum...
Pri ovome, može se desiti da se i sam vrh lemilice zalemi, što je znak da je kalaj dobro "uhvatio" za podlogu, u tom slučaju, sačeka se par sekundi i odvoji lemilica bez ikakve potrebe za daljim "ulepšavanjem" spoja...
Pozdrav
Miša
--- End quote ---
Drugo -
--- Quote from: tibeteagle on September 09, 2013, 12:40:32 PM ---]
........
To što radiš dugo jedan posao ne znači da ga i dobro radiš. Na osnovu tvog opisa i ja mislim da ne.
.......
--- End quote ---
Zamolio bih te da više ne komentarišeš nešto što ne znaš...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version