ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
masina za punktovanje
branek:
Mišo, pozdrav opet.
Prvo da opet ponovim, ovo nije bio napad na tebe lično. Ja znam da se u Srbiji sukob mišljenja smatra napadom na ličnost, ali nije tako. Ovo je samo bila konstruktivna diskusija.
Ja sam sa 11 ili 12 godina imao već 40 godina iskustva u elektronici... ;namig :sljus
Dakle, brz odgovor i više se neću javljati. Temperatura materijala koji treba da se zalemi sigurno mora biti iznad maksimalnih 60-70 stepeni koji su dozvoljeni za bateriju. Da li će se raditi sa rastopljenim kalajom na vrhu, dodirnom tehnikom, kružnim pokretima, ili uz pomoć baba Melanijine magije, nebitno je, temperatura će preći tih 60-70 stepeni.
Toliko od mene po ovoj temi. :)
Branek
P.S. inače za sve ostale, rodio sam se sa 50 godina iskustva, sa 11-12 godina sam imao 40, a sad sa 36 (sutra rođendan, spremajte poklone :D ) imam samo 20 godina iskustva...
Vaci:
Imam jedan digitalni punkt aparat sa trajanjem impulsa, jacinom struje, visinom napona, silom pritiskanja lemnog mesta... sve se to podesava. Pravi 2 impulsa, prvi koji bukvalno ispari prljavstinu i skida oksidni sloj sa metala, i drugi koji radi varenje. Koristimo ga povremeno za neke mikro zice. Ima izmenjive glave, memorija raznih podesavanja itd itd... Fantasticna stvar i pouzdana, kosta oko 2000e. Eto to je cena dobre tehnologije i pouzdanog vara, a dali moze u kucnoj radinosti da se radi dobro - to ne znam. Ali znam da moze da vari jako male i cvrste varove, i da je materijal bukvalno hladan posle toga (Branek ili Laslo bese to objasnili...). To je nemoguce postici bilo kakvom lemilicom. Ali svaki alat ima svoje prednosti i mane...
Ako se ovako nastavi, molim vas da mi kazete gde da nadjem onu sliku coveka koji jede kokice, bas mi nekako fali sad... (fiu)
Dopuna:
Evo i par fotografija sa posla kako to izgleda. Ima i pedalu za spustanje glave za varenje, moze da se poveze na racunar (nemam pojma zasto...) i mikriskop za sitne stvari.
Ako hoce neko da ima pouzdan var, onda nema zezanja.
tibeteagle:
Mišo2003, ti uvek promašiš temu. :sljus Topik je otvoren u temi "mašina za punktovanje", baterijskih ćelija. Diskusija teče, da li je isplativo, bezbedno i efikasno to raditi modelarima kod kuće ili treba da potraže usluge stručnjaka koji to rade profesionalno.
Niko od tebe nije tražio da daješ lekcije o tvojim tehnikama lemljenja ovde. Do sada je već više puta ovde rečeno da je lemljenje dobra alternativa za spajanje, jer praviti mašinu nikako nije isplativo za RC modelare.
Vaci, odlično je što si napisao tvoje iskustvo i da to nije jeftina igračka ako se hoće dobiti dobar rezultat.
Ja imam 145 godina iskustva, a pojma nemam koliko imam godina. :big smile
sova:
za sve drugare kome spajanje celija(punktovanje) treba:
naime ,danas mi dosao covek u radnju trebaju mu neki kuleri velicine 3x3 i 4x4 .al ne za procesor(posto je moja radnja prodaja i servis racunara i rc igracaka) i kroz pricu sta ce mu to - treba mu za neke punjace a on se bavi reparaciom baterija za kucne aparate!
usluga punktovanja je 80 din po celiji a radnja se zove hobialati,adresa tosin bunar br1 zemun.
a preko njega se moze naruciti i punktarica za punktovanje baterija ako nekome treba za 350eura.on tvrdi da je totalno pouzdana!
tako da sam ja licno odusta od kucne varijante spajanja celija i odoh kod profesionalca !
disljenko:
--- Quote from: nedbojsa on September 09, 2013, 08:30:48 AM ---Pored LiFe baterija u današnje vreme i nema nekog preteranog smisla praviti NiMh resiver pakove, no ukusi su različiti.
--- End quote ---
+1 :)aplauz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version