ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

masina za punktovanje

<< < (2/7) > >>

Vaci:
Ajd sad da vas pitam ko tog lemljenja. Laslo spomenu da je sam pravio svoj lipo. Ja kada sam hteo da zalemim zice na neki mali lipo, na jednom kontaktu-limu se odmah uhvati lem, ali na drugom nema sanse. Da spomenem da lemim na dnevnoj bazi jer mi je to deo posla. U cemu je fora, sta sam to propustio?

aco:
Izvodi koji izlaze iz lipo baterija su aluminijumski, negde na 2-4mm od izlaska iz folije se na te trakice fabricki punktuju bakarne trake, verovatno je na toj bateriji koja nece da se lemi traka zasecene do aluminijumskog dela

tibeteagle:

--- Quote ---Ajd sad da vas pitam ko tog lemljenja. Laslo spomenu da je sam pravio svoj lipo. Ja kada sam hteo da zalemim zice na neki mali lipo, na jednom kontaktu-limu se odmah uhvati lem, ali na drugom nema sanse. Da spomenem da lemim na dnevnoj bazi jer mi je to deo posla. U cemu je fora, sta sam to propustio?
--- End quote ---
Ja sam bio prinuđen da lemim moj prvi LiPo (2005.), jer su u prodavnici, gde sam navratio za prvi BL setup,  imali samo ćelije u toj veličini, a bilo je i znatno jeftinije nego paketi. Ćelije su imale ne aluminijumske kontakte i nije bilo teško lemiti.

Da, verovatno ima i sa aluminijskim kontaktima da se prodaje i to nije toliko dobro. Moj predlog je da se ne kupuju ćelije LiPo posebno, osim ako se baš mora, niti da se one kombinuju od starih paketa, na kućni način, ako za to neko nema dobre alate i iskustvo. Ako se baš mora nešto popraviti, treba odneti kod masjtora, koji imaju profesinalnu tehniku za spajanje kontakata.

Nisam protiv tačkastog varenja, ali znam iz iskustva, da je teško proveriti ispravnost i veličinu tačkastog vara bez da postoji mogućnost probnog komada.

Kako znamo, kod protoka velike struje kod pogonskih akumulatora na svakom delu je potreban vod u velikom preseku od ćelije do namotaja motora. Jedna od mana tačkastog varenja je da spaja samo na veoma malim površinama, tačkama, pa je potrebno na više mesta variti. Gde je presek manji tamo se greje i gubici su veći. Kod (dobrog) lema nema takav problem.
 4e

nedbojsa:
Dakle da rezimiramo fabrički pravljeni pakovi nisu pouzdani zbog tehnologije spajanja ćelija ili možda grešim?

Pa tako otpada i ovaj ručno pravljeni:

tibeteagle:

--- Quote ---Dakle da rezimiramo fabrički pravljeni pakovi nisu pouzdani zbog tehnologije spajanja ćelija ili možda grešim?
--- End quote ---
Da grešiš. Ne znam ko je to rekao da nisu pouzani u industriji već u hobby sferi kada to još niko nije radio. Na početku sam rekao da je to dobra tehnologija u industriji, citiram sebe:
"Punktovanje, odnosno tačkasto zavarivanje je ekonomičan industrijski postupak koji je sasvim dobro rešenje ako se dobro radi."

--- Quote ---Pa tako otpada i ovaj ručno pravljeni:
--- End quote ---
Taj aparat nije u kategoriji home made. Ako je pravljen ili prepravljen neki sličan aparat za varenje, pravio ga je stručnjak za tu oblast a ne početnik modelar.

U ostalom ako u industriji varenje nije na dovoljno velikom nivou automatizovano, već to zavisi od volje i pospanosti jednog kineskog radnika onda vrlo lako može da var bude nepouzdan. Na drugom klipu dore se vidi da se vrši nekoliko proba i podešavanje aparata i probu na kidanje da li je var uspešan. Dakle ako i podešavanje mašine zavisi od toga šta je radnik doručkovao, subjektivni faktor će preovladati i nad najboljom tehnikom.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version