RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

Misljenje o setup-u za quadcopter

<< < (5/7) > >>

dzoni:
Pogledao sve opet, i opet, i opet... :)

Najvise razmisljam da uzmem bas to sto ste mi savetovali, pa cak i u APM ste me ubedili jos malo :) Ivane, tvoj quad mi je "referent" :)

Ne bih preterano da stedim ni na cemu, ali ni previse para da dam, znaci za motore 15$ +/- 4$, ESC oko 10$ (vise za ovo i nije potrebno), Arduino mogu da iskoristim kao programator, ali se plasim da moje paralelno 2x2200mAh koje sam koristio nece puno posluziti :(

Polako se skupilo nesto novca, verovatno u narednih dan-dva i uzmem sve sem FC-a. Naravno, pre toga konsultacije :) Kako stvari stoje, bice ovi 750kv motori i plavi ESC-ovi s tim ramom, balanser za propelere imam vec, a i iskustva na njemu. Jedino kako stvari stoje morace i baterija da se uzima.

Nego, da pitam nesto jos, pre nego sto napravim ovakav definitivan izbor, cisto da vidim da nisam krenuo u pogresnom pravcu. S obzirom da mi je AUW na ovaj nacin sigurno 1.1-1.2kg, sta bih dobio losije sa 330 ramom i takvim setapom? Znam da sad vec preterujem, ali me interesuje jer mozda pravim gresku sa ovoliko teskim quadom. Recimo nesto kao Phantom, 12-15A ESC-ovi, motori sa oko 1kkv obrtaja i 8045 propeleri, gde bi mogla da se koristi i jedna 2.2A baterija? Tu bi AUW bio mnogo manji, baterija 200g, ESC + motori ispod 200, ram 150, sve zajedno da kazemo 650g? Neko mi je lepo postavio pitanje na pocetku da li cu da dizem 200g ili 600g... :/

cakra:
 ;)...ja ne bi isao ispod f450 rama...fantom je bas malecki...a veruj mi  svi koji ga imaju se trude da stave vece batt na njega :)..a to bas  i nje lako na njemu-trebaju ti posebni drzaci itd...

Definitivno batt 2200mA nije za tu letilicu, dve  paralelno su ok...ali kad -tad ces morati da kupis par komada vecih...4000-6000mA.
Neko na forumu je nudio stock motore za fantoma...ali mislim da neces mnogo ustedeti ako krenes da pravis nesto manje.

Ako bas forsiras taj F450 ram i 3s baterije...gledaj da ipak  ides na motore od 800-900kV i elise 10-11 incha...to je ZAISTA proverana kombinacija za taj raspon, kako za zezanje tako i za snimanje sa gopro+gimbal.

Prevelike elise na malom rasponu jos vise pojacavaju tkz. prop wash kod poniranja malih i laganih letilica...sto rezultuje nekontrolisanom ljuljanju same letilice ko poniranja i letanja po vetru (povetarcu  ;) )

(<--)

Ivan Milenkovic:
Čini mi se da je težina GoPro + gimbal do 200gr. Trebalo bi računati 200gr za sve to, da se ostavi headroom. Ako ćeš da stavljaš gimbal, može ti poslužiti i landing skid, ali i on nosi neku težinu. Ako baš nećeš landing skid, možeš i da uzmeš neki ovakav ram, deluje mi interesantno. Vrlo sličan ovakav gimbal sam i ja uzeo:

Za sve komponente bi trebalo da proveriti težine po netu. Treba posle dodati još nekih 50-100gr grama za nadogradnje tipa GPS, telemetrija, ili nešto treće. Nije da je toliko bitno, ali valjalo bi to sve isplanirati posle će biti lakše..

Evo ti spisak šta sam ja uzeo, ceo ovaj setup je 1436gr bez kamere, znači negde oko 1500gr sa sve gopro kamerom i baterijom. I leti 7 minuta, sa 4000s baterijom. Rešio sam da pređem na F550 uskoro, imam jednu 6000mah 3S bateriju, i 2x4000mah 3S, to mi je dosta struje za veći quad.

F450 frame - 29.99$
4 x Mistery 930KV+ MisteryFiredragon 30AESC 99.6$
batt. alarm - 1.88$
10 pairs bullet connectors - 4.5$
10 Servo leads - 5.38$
4 pairs 1045 CF props - 7.99$
ATG landing skid - 31.56$
ATG gymbal - 25.88$
Crius AIOP V1 - 59.68$
Futaba S3003 servo - 4.01$
Mistery 9G servo - 5.09$
hobbywing swithing UBEC 5V/6V - 4.25$

Sad svi ovi gore delovi mogu i malo jeftinije da se nađu

Ako bi već dao 15$ + 4$ za NTM motore, moje skromno mišljenje je da ih preskočiš i naručiš Sunnysky 980KV. Cena je stvarno povoljna - 17$ (trebao sam ovo da kupim kad sam kupovao, ali sam se prešao)
http://www.banggood.com/Wholesale-SunnySky-X2212-KV980-Brushless-Motor-For-RC-Airplane-Quadcopter-p-60600.html

Njih ljudi voze i sa 3S, i sa 4S, mogu da vrte 9, 10, 11 propelere, tako da su dosta fleksibilni, i možeš posle da dokupiš još dva kad budeš pravio hexu. To ti je moja preporuka. Ubaci ih u kalkulator, vidi kakve su opcije, pa nam pusti screenshot da vidimo kakva je situacija "na papiru". Ako te ne mrzi, postavi pisak delova, pa da možemo da malo komentarišemo, nije na odmet.  ()-()

Ivan Milenkovic:
Evo sad nađoh na aliju još jeftinije, ceo set za samo 66$.. ccc, sad se i ja premišljam da ih uzmem :)))
http://www.aliexpress.com/item/4pcs-SUNNYSKY-X2212-980KV-180W-Brushless-Motor-Quad-Hexa-copter/891251996.html

rolex:
Po specifikacijama taj motor je za 2S i 3S baterije, verovatno može da radi i sa 4S ali je pitanje zagrevanja.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version