ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Kako napraviti adapter za punjenje dve baterije odjednom?

(1/7) > >>

Ivan Milenkovic:
Pozdrav dobri ljudi,

Imam dve identične baterije 4000mah 3S 30C. Baterije imaju dean connectore za punjenje, i JST-HX za balansiranje. Kako da ih povežem zajedno da se pune paralelno? i

Trenutno ih koristim jednu po jednu. Uskoro ću početi da ih koristim zajedno na modelu, pa bih voleo i da ih punim zajedno.

Imam punjač-balanser Xtra Speed od 50W. E sad, voleo bi da mogu sam da napravim kabl-adapter za balansiranje i punjenje sam, a ne da kupujem tj čekam dok stigne.

Hvala unapred na pomoći! :)

dzoni:
U sustini, uzmes 2 konektora koja ce da se kace na baterije, zalemis zice u njih, dalje te zice idu na banana konektore koji idu na punjac, pluseve sa oba konektora stavljas u plus bananu, minuse na minus bananu. Potom podesis struju punjenja na 2x jacu nego sto je bila.

Znaci kljucna stvar, plusevi na plus, minusi na minus. TO VAZI SAMO ZA LITIJUMSKE BATERIJE!!!! NIKAKO NIMH, PB I SLICNO!!!!

Samo balansiranje mislim da moras da radis posebno za svaku bateriju.

tibeteagle:
Ako ih puniš zajedno, neće se brže napuniti nego da ih puniš posebno, zbog toga što je snaga punjača mala u odnosu na veličine akumulatora. Posebno i zajedno ih možeš puniti samo sa 6A, posebno sa1.5C ili zajedno sa 0.75C i ne više. Ukupno vreme punjenja je  isto. Imalo bi smisla samo onda, da imaš punjać snage preko 300W.
Ovo važi samo za gore spomenute veličine!

magic:

--- Quote from: tibeteagle on October 15, 2013, 10:52:25 PM ---Ako ih puniš zajedno, neće se brže napuniti nego da ih puniš posebno, zbog toga što je snaga punjača mala u odnosu na veličine akumulatora. Posebno i zajedno ih možeš puniti samo sa 6A, posebno sa1.5C ili zajedno sa 0.75C i ne više. Ukupno vreme punjenja je  isto. Imalo bi smisla samo onda, da imaš punjać snage preko 300W.
Ovo važi samo za gore spomenute veličine!
[/quote
Apsolutno je tacno ono sto TE kaze, a na sve to ako nemas punjac koji ima tu mogucnost da puni 2 baterije odjednom paralelno onda mozes da balansiras samo celuje od jedne baterije.

poz
--- End quote ---

dzoni:
Svaki punjac moze da puni baterije paralelno. Kada je na isti izlaz zakaceno vise baterija, ne treba koristiti balansiranje.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version