RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Zamena Glow motora sa odgovarajućim elektro, ili obrnuto. Pomoć
mkrle:
Nisam početnik, da tako kažem nekakva sredina. Meni je lično praktičniji elektro...
Dobar je onaj sajt koji proračunava koji je motor pogodan... samo da izmerim težinu... Slikaću ga i onda da vidimo šta i kako OK
mkrle:
Evo ovako, u pitanju je Cessna 177 (tako drugar kaže ali ako neko misli iii zna drugačije neka kaže taman da otkrijem tačno koji je ovo model. Lik od koga sam kupio kaže da je Graupner...) Trainer 1600mm raspon krila, težina 1800g, 3 kanala, standard servoi... Po onome što sam ja našao odgovara mu min 6.5 pa naviše glow motor... i elektro (link) http://www.modelmotors.cz/index.php?page=61&product=2814&serie=12&line=GOLD
magic:
Jeste to je to ako samo pogledas tu karakteristiku. Ono sto jos treba uzetu i obzir su i tezina glow motora u poredjenju sa tezinom elektro motora sa baterijama. Zasto je ovo bitno, pa zbog tezista. Bolje je uzeti za broj veci motor koji je samim tim i manje opterecen nego dodavati olovo u nos, ili uzimati neke velike baterije koje nece posle biti prikladne za neki drugi model.
Razmisli i koji bi eventualno neki drugi model uzimao i sta je to sta bi njemu odgovarlo pa da mozes koristiti iste baterije!
Jedna od najvecih gresaka koju na pocetku prelaska na elekro modele svi naprave je da pocnu da kupuju posebne baterije za svaki model koji imaju, i to onda postane sve jako skupo. Baterije propadaju cak i ako se ne trose i ispravno koriste, imaju neki svoj rok trajanja i posle 3-4 godine sigurno nisu vise sveze kao na pocetku, maltene bez obzira na broj ciklusa. Ja u svom arsenalu imam samo jedan tip pogonske baterije, i to je 5S 5000mAh i sa njom teram modele od 150cm do 2m raspona i 2,5kg to 8,5kg tezine.
poz
mkrle:
pa da, ja već imam nekoliko baterija ali u odabrati neku kao što kažeš da je mogu koristiti na više modela... A brushless motori zapravo i nisu toliko skupi, gledao sam malo po netu... i ESC od 30-40A takože ne košta Bog zna koliko... Tako da ću najverovatnije da se odlučim za elektro varijantu...
magic:
Poenta sa AXI sajtom je da vidis specifikaciju motora a onda nadjes neki drugi sto slicniji njemu po svim karakteristikama (kV, precnik, duzina i tezina) idealno bi bilo da je to SK3 serija sa HK. Kada su kontroleri u pitanju moja preporuka ide za YEP seriju opet sa HK. Porediti cene SK3/YEP kombinacije sa nekim AXI/Jeti ili Hacker kombom je danas vise nego smesno a kvalitet je skoro identican barem do motora precnika 50mm. Nazalost to nije bilo tako pre 4-5 godina pa ja sada uglavnom imam Hackere do prenika 50mm i AXI za vece.
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version