RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
DJI Phantom
atomski:
Pozdrav drugari,
Nov sam na forumu kao i u svetu multi-coptera, ali se bavim elektronikom, radio komunikacijama profesionalno i privatno (radio amaterizam) vec 25 godina. Od nedavno sam ponosni vlasnik Phantom-a i do sada sam imao samo oko sat-dva vremena leta na ovoj odlicnoj quadcopter platformi. To svakako znaci da nisam strucnjak, ali bih zeleo da prenesem svoja iskustva do sada.
Odnos cene i performansi je odlican (po mom misljenju) za ono sta radi i za sta je namenjen, a to je u sustini igranje i pravljenje amaterskih snimaka iz vazduha. Znam mnogi ce reci, ali postoji toliko "profi" snimaka koji su uradjeni sa Phantom-om da ovaj lik nema pojma o cemu prica :D Jednostavno, sve to jako dobro izgleda, ali ako pitate bilo koga ko se bavi profesionalnim snimanjem za visoko budzetne spotove i filmove, niko ne koristi ovu platformu, nego mnogo vece, skuplje i ozbiljnije multi-rotore.
Znaci, da skratim retoriku.... ;) Po meni je Phantom jedna vrlo, vrlo, OZBILJNA igracka sa kojom vlasnik moze da uradi mnogo toga ako je vican, modifikacijama, zna elektroniku i dobar je pilot. Odlican je za FPV vezbanje, jer ima ogranicen domet i dolet (VF link i trajanje baterije) da bi se mogao nazvati pravom FPV platformom...
Preporucujem ga svakom ko zeli da udje u svet multi-rotora jer se neverovatno lako vozi tj leti :) i time omogucava da pilot pocetnik stekne rutinu letenja i koncentrise se na manevrisanje a ne na odrzavanje letelice u vazduhu. Odlican je i kao platforma za snimanje nize budzetnih video produkcija (mada sve zavisi koliko vam je dobar setup i koliko ste dobar trgovac) i video materijala za "porodicni album"... To vazi i za Phantom 2 Vision, sa tom razlikom da je njemu kamera vec amortizovana protiv vibracija, ali ne i kompenzovana ziroskopskim nosacem (gimbal). Znaci malo ozbiljnija igracka, za mnogo vise para od prve verzije koja je po meni napravljena za ljude koji ne zele ili ne znaju da se petljaju sa elektronikom i uradi sam majstorijama. U sustini, Vision moze da uradi vise od originalnog Phantom-a kada se izvadi iz kutije, ali je Phantom mngo fleksibilnija platforma i daje vece mogucnosti nadogradnje nego Vision.
Kompletno opremljen Phantom sa vecom baterijom i svime ostalim sto na njega moze da se stavi a da i dalje leti ;) moze da bude tezak i do 1400g (moj je trenutno 1250g a nedostaje mu OSD i FPV predajnik), a moze da vas kosta i do 1500 Evra (sa svim troskovima postarine i carine ako kupujete u Evropi ili oko $1800 ako kupujete u USA).
Ukoliko neko ima nekakvih pitanja, komentara i sl mozete ih postaviti ovde na forumu ili na PM, a ja cu vrlo rado podeliti svoja (ogranicena) iskustva kako budem napredovao u ovom novom i uzbudjivom hobiju.
Za sam kraj, evo slicica moje ptice u letu:
--
Atomski
dandi:
Atomski je izneo neke vrlo korisne informacije ali bih se osvrnuo samo na neke koje mogu da budu a ne mora da znaci ;)
Ja sam u poslu koji se bavi profesionalnim snimanjem za visokobudzetne spotove (nevezano za snimke iz vazduha) i na mnogima je phantom odradio posao vise nego dovoljno...
Nekome ne bi pomogao ni potpuno opremljeni cinestar (koji takodje imam) a neko moze da napravi neverovatne snimke samo uz pomoc phantoma i gopro kamere.
Uostalom kod phantoma krajnji rezultat daje kvalitet same kamerice i osecaj kamermana za dobar kadar, jer se kontroli leta i gimbalu nema sta reci, a gorpo je odavno postao deo mnogih visokobudzetnih dokumentarnih/televizijskih uradaka pa se kao takvom nema sta prigovoriti.
Igracka mozda po izgledu i lakoci koriscenja a ozbiljna sprava po vestini pilota/kamermana u cijim je rukama kontrola, pa onda kako kome.
Inace phantom + gopro + zenmuse + 2 baterije + fpv = dobijem preko 10 minuta leta
mrburns:
Bravo :)aplauz za Atomskog i Dandia..Sve je lepo receno. Phantom je jedna ozbiljna igracka, sa kojom moze dosta toga da se odradi ozbiljno. Nije samo staviti dslr na neki multicopter od par hiljada eura i reci ja znam da letim, treba znati napraviti dobar kadar, tako isto i sa phantomom kad znas da vozis i kadriras moze mnogo toga da ti zavrsi ta ,,IGRACKA`` :))) I ja sam ponosni vlasnik phantoma imao sam i dobre i lose strane sa njim, ali i dalje imam pozitivno misljenje o njemu. Za posao sa kojim se ja bavim je i vise nego dovoljan (<--)
branek:
Molim sve članive da se u svojim komentarima drže teme i pravila.
Hvala
Grunf:
pozdrav svima!
potpuni sam pocetnik u sferi aero/aero-snimanja(nadam se ne jos dugo) ali me citava prica jako zanima.
Zagrejan sam da u sto skorije vreme dodjem do svoje prve letelice a posto je lova (uvek) problem mislim da bi mi Phantom 1.1 uz GoPro i jos po koji dodatak bio savrsen.
Ponovio bi pitanje @turshije vezano za FPV, koji Vi koristite(monitor ,transmiter i risiver) i imate li neki koristan savet sa obrazlozenjem za nas pocetnike.
Ja jos uvek istrazujem po netu i pokusavam da sastavim spisak sta mi sve treba od "dodataka" za Phantom uz naravno trazenje sto povoljnije cene pa ako imate neki koristan savet ili smernicu za best-buy letelice i dodataka dobro bi mi dosao. Jeste li uzimali letelicu i ostale delove kod nas ili porucivali iz inostranstva? Napolju su manje cene ali me najvise brine nasa carina, nemam dobro iskustvo sa njima... Ako je problem ostaviti link zbog krsenja pravila foruma moze i na PP
toliko za sada, unapred hvala na odgovorima!
pozz ()-()
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version