RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Easy glider PRO
dovlapg:
Hvala ti na uputstvu koje ce sigurno biti od velike pomoci kao meni na primer. (:good) Ja sam stigao do iste faze sklapanja kao i ti. Nije mi jasno kako ces vaditi bateriju, ako je zavuces u trup sa cicak trakom?
Goran:
Uzimam pravo da repliciram pošto sam gore pomenut :-)
Šalim se.
Taj problem sa vađenjem baterija koje imaju čičak traku postoji. Rupa je uska :-)
Razrešen je veoma prosto. Prilikom guranja i prilikom vađenja podmesti se između čička elisa (polomljena) pa se tek na taj način baterija može dovoljno duboko gurnuti. A kada se vadi suprotno.
Malo kopanja izlomljenom elisom (a bar njih imamo dovoljno) i eto baterije napolje.
Pozdrav Goran
Lazo:
E, sada treba da lomim elisu da bih vadio bateriju :sljus!?!
Na bateriji se stavi samo par centimetara ženskog čička i to samo na na strani kablova. U trupu se zalepi desetak santimetara muškog čička, tako da sredina tog parčeta bude odprilike na mestu gde dolazi ženski čičak sa baterije kada je baterija na mestu najboljeg trima težišta. Tu je sasvim dovoljno da ne dozvoljava bateriji pomeranje u ležištu.
Baterija se stavlja tako što se u ležište ugurava sa odignutom prednjom stranom baterije, da se ne bi čičak uhvtio pre vremena. Možeš i da staviš preko parče papira, koje samo izvučeš kada pozicioniraš bateriju. Pri vađenju baterije, prvo odigni prednju stranu da se ono malo čička odvoji, pa povuci bateriju za kablove. Ovo funkcioniše bez ikakvih problema.
Pozdrav
fenix:
Lazo je u pravu sto se tice nacina postavljlanja baterija ali ovaj nacin postavljanja vazi za 2S,sa 3S je dosta delikatnija situacija,jer je prostor predvidjen prije svega za 2s,pa ko zeli koristiti 3S i kad se postavljaju do sredine ide nekako a o pomjeranju gore dole ne treba razmisljati jer nema prostora .Zato sam ja ugradio ove kuglice za balast pa samim tim polozaj baterije je na samom ulazu i naravno u ovom slucaju ne trebaju velkro ili cicak trake i nemate problema sa vadjenjem baterije,tipa cupanje za kablove i ostalo.Bice uskoro i koja slicica o ovome.
fenix:
Nakon svega ovoga doslo je na red ljepljenje vertikalca i horizontalca.Prije ljepljenja sam zalijepio control horn u kormilo pravca ali prije toga sam ga malo skratio jer na mjesto gdje dolazi dodiruje se sa sarkom koja ulazi u trup i kormilo pravca pa samim tim nije dobro nalijegao.Za ljepljenje vertikalca i horizontalca nisam koristio aktivator jer sa aktivatorom nemate vremena da korigujete pravac vertikalca.Pored spajanja trupa i ovo je jedan od preciznijih postupaka gdje treba voditi racuna da se vertikalac ulijepi pod pravim uglom.Poslije ovoga na red dolazi spajanje ovako zaljepljenog vertikalca i horizontalca sa trupom.Pozeljno je da postavite krila sa sve karbonskom sipkom kako bi naravno lakse centrirali horizontalac u osi krila.Nakon ovoga sam dodatno ucvrstio spojeve sa CA i aktivatorom i naravno trup je kompletiran,a posao se privodi polako kraju.
Servoe nisam lijepio nego sam ih pricvrstio srafima,a da bi se mogli zasrafiti,ja sam iskoristio plastiku koju nisam postavio u trup koja se koristi za pekrivanje kablova elerona jer ja cu da koristim Y kabal za pokretanje servoa elerona.Konektore sam ulijepio na plasticne nosace u trupu.Nakon ovoga instalirao sam servoe.
Na red je doslo instaliranje nosaca motora i postavljanje motora i spinera.Sto se tice spinera ja sam nabavio spiner od 40mm a precnik koji odgovara za EG pro je 55mm koji cu naravno da nabavim ali kao privremeno rjesenje sam iskoristio spiner koji dodje u kompletu koji se zalijepi ako se koristi jedrilica bez motora.Naravno odgovarajuci konus sam napravio lemilicom a poslije toga improvizovani spiner zalijepio sa CA i aktivatorom.Spiner od 40mm izgleda sasavo na ovoj jedrilice ali sam sa ovim rijesio i taj problem. (fiu)
Nakon ovoga ostalo je jos par sitnica poput provlasenje antene predajnika kroz trup,podesavanje komandi...Na ovim fotografijama se vidi da sam na jedrilicu postavio naljepnice onako kako je u orginalu a poslije ce naravno da bude neka adekvtnija color shema.Po ovome materijalu bez problema moze da se nanosi auto lak u vidu spreja tako da ubuduce farbanje nije problem.Malo po malo i jedrilica je kompletirana u kom vrenenskom periodu nije ni bitno zavisi od toga koliko ko ima slobodnog vremena.Trudio sam se da zabiljezim sve bitne trenutke u sklapanju ove jedrilice naravno ako sam sta i propustio ili nije dovoljno mozete citati i vidjeti kako su to uradili drugi.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=813975
Za kraj ovog posta da kazem da je jedrilica uspjesno lasirana (<--) :)aplauz Fotke kao i video sa prvog starta su u pripremi pa o ovome dogadjaju koji sam s nestrpljenjem ocekivao uskoro.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version