RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Albatros - F5J elektro jedrilica 4m
SloMi:
Самоградња Ф5Ј електро једрилице распона крила 4м
Изглед и подаци на сликама XFLR 5
На пролеће уживо на ливади
Позивам заинтересоване да се јаве или овде или на мејл slobodan.midic41@gmail.com
Milos 94:
Na netu sam nalazio nekoliko jedrilica sa istim nazivom ali različitog raspona, tipa, klase ...
Ovaj Albatros prvi put vidim. Odlično izgleda. Postoji neki plan ili je to vaša konstrukcija?
Pozdrav.
SloMi:
Албатрос - ФАИ Ф5Ј једрилица 4м
----------------------------------------------
Oво је мој пројекат једне Ф5Ј једрилице која у свему треба да испуњава ФАИ
услове за такмичење у тој класи РК модела. Укратко мој Албатрос има распон од
готово 4м, колико је и највише допуштено, и способан је да лети 15 минута
са висине 200м без укључивања мотора.
Дакле цела концепција је проста: Модел у вертикално пењању треба да достигне
стартну висину за врло кратко време и да дуго лети "без мотора". Зато мора да
буде лаган али чврст, и зато је сав шупаљ. Крило је са рамењачама од карбон
ровинга импрегнисаног епокси смолом, предњи део је Д бокс, а задњи део од
пуно ребара од балзе обложених одгоре и одоле карбонским трачицама ради
додатног торзионог укрућења крила. Све је пресвучено лепљивом
термоскупљајућом фолијом. На крилу нема ни елерона ни флапсова, него само
симетрична ваздушна кочница са 2 сервоа у крилима, ради прецизног слетања на
тачку. Реп је исто тако сав шупаљ (читај: лак). У вертикалцу су смештена 2 танка
лагана сервоа за правац и висину. Све ово је већ познато из технике слободно
летећих модела, и таквих РК модела има доста на интернету. Најближи овом
решењу је АВА-ПРО-е и слично.
Оно што приказује горња слика је идејно решење једрилице и провера АД
особина, а цртеж стварне једрилице тек ће бити направљен. У овом тренутку
радим на пројектовању и глобалним решењима и набавци појединих материјала.
Електро сетап већ имам. Имам и готов предњи део трупа са лежиштем крила,
једино га морам мало променити да прихвати карбонску конусну цев за носач
репа. Није идеално али ће послужити.
Иначе ја не волим готове моделе. За мене је конструкција и сопствена израда
прави изазов, и то радим са великим задовољством. Сада имам онај прастари
Парагон са доста мојих решења на њему, па онда онај Врабац који је комплетно
моје решење. А пре тога сам имао и РК моделе једрилица за Ф3Ј,
од којих могу да споменем Роду од 3.2м, коју сам успео да сломим на такмичењу
на Ченеју маја 2002. год. иако је рамењача била дизајнирана на оптерећење од 700
N. Али карбонски бајонет ушке није издржао на сајли витла од 3 kW при јаком
ветру... Рамењача те једрилице је остала неоштећена и имам је и дан данас.
Milos 94:
Sjajno!
S obzirom da je sve manje jedriličara na forumu koji se bave makar i kupovnim jedrilicama a kamoli gradnjom a o sopstvenoj konstrukciji da i ne govorim, lepo je čuti da se neko upušta u ovako lepu ''avanturu''. Kažem namerno ''avanturu'' jer je od ideje do prvog leta sve pod znakom pitanja a osećaj zadovoljstva kada se sve to skupa kruniše odličnim letom - neopisivo je! S tim u vezi, bilo bi lepo kada bi ste nas (koji volimo ovu vrstu modelarstva) obaveštavali o tome kako teče projektovanje, odabir materijala, gradnja ...
Puno uspeha!
Pozdrav.
SloMi:
Aлбатрос (3)
-----------------
Драго ми је да ово неког занима, па то схватам као сигнал да наставим са излагањем. Наравно да се подухват ове врсте може сврстати у авантуру, али
ја се уопште тиме не бавим. Много је већа авантура грлити се са лавовима, дражити дивље животиње, играти се са ајкулама или отровним змијама или скакати са великих висина у амбис, што је данас веома популарно. Овде таквих узбуђења нема, поготово што ничији живот није угрожен. А друго, као што сам већ напоменуо, ово ми је N-ти пројекат овакве врсте, и до сада сви су успели из прве...а што се тиче времена то увек пронађем. Па пензионер сам ...
Дакле прва ствар код неког пројекта је да дефинишете циљ. У овом случају циљ је конструкција, израда и летење модела једрилице на такмичењима Ф5Ј по познатим правилима ФАИ и наравно постизање врхунских резултата на њима. Анализом ФАИ правила долази се до главних параметара будуће једрилице:
- да има снажан електро погон, који ће једрилицу изнети на стартну висину од 200м за веома кратко време (рецимо за 10 секунди),
- да лети без погона 15 минута
- да буде довољно чврста
- да слети прецизно на циљну тачку
- да лети уз ветар и по јачем ветру
Што се тиче електро погона то ћу навести на крају, али ћу сада рећи да ту спада склопива карбон елиса већег пречника са шпинером, аутранер или инранер мотор без четкица, електронски регулатор брзине и литијумска батерија.
Од сервоа потребна су 4 танка сервоа 9-грамска (пожељно са металним редуктором). РК опрема: широкопојасни 2.4 ГХц предајник и пријемник са системом скакања фреквенција, са минимално 4 канала.
Да би модел са 200m висине летео 15 минута у слободном лету без погона, мора да има брзину пропадања мању од 200m/(15x60s)=0.22 m/s. Анализом сличних модела у програму XFLR5 или AVLXFLR5 или AVL, који су слободно доступни на интернету, долази се да се то може постићи при специфичном оптерећењу крила од око 20 g/dm2 и мање. Пошто ће распон крила бити oko 4m, a предрачунска маса модела у лету око 1600g произилази да ће површина крила бити око 1600g/20g/dm2=80 dm2. Виткост таквог крила ће износити око 20.
Да би модел прецизно спустили на циљну тачку брзину лета на крају треба јако
смањити, и тада близу земље нагло спуштање неће оштетити модел. Зато је потребно на крилима израдити ваздушне кочнице или спојлере који неће ослабити конструкцију крила, нити битно повећати његову тежину.
По ФАИ правилима такмичење се прекида ако је ветар јачи од 12 m/s у непрекидном трајању од најмање једног минута. Брзина ветра од 12 m/s није нешто тако страшно, рекли би. Али у непрекидном трајању од минута то практично значи да имате повремене краткотрајне ударе ветра и до 16 m/s, па и до 20 m/s али након тога пад испод 12 m/s, све унутар тог минута. Треба рачунати да се такмичење неће прекидати ако постоје краткотрајни удари ветра до 16 m/s. При таквом ветровитом времену треба предвидети додавање баласта у виду погодних оловних шипки укупне масе до 400 g. За њих треба предвидети простор у трупу или у крилима, најбоље под спојлерима. Тада ће укупна маса модела у лету бити 2000 g, а специфично оптерећење крила ће порасти са 20 g/dm2 на 25 g/dm2. Ипак брзина пропадања се неће повећати али ће брзина лета бити већа ... То све ће се проверити у поменутoм програму XFLR5 (или AVL), што је врло лако, само треба да знате наколико речи енглеског и основне појмове из аеродинамике.... Узгред, ја нисам аеродинамичар...
(наставиће се)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version