ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Unutrasnji otpor lipo baterije?
nedbojsa:
Koliko znam, u fabrikama mere unutrašnji otpor ćelija i na osnovu njega obeležavaju koliko C može da podnese svaka od ćelija. One sa velkim unutrašnjim otporom idu u škart od ostalih se prave battery pakovi. Koje su vrednosti otpora za klasifikaciju ne znam.
Vaci:
@pnedic
Pa kako ko hoce, hteo sam da kazem da je unutrasnji otpor tehnicka stvar koju neko ozbiljan i zagrizen moze da prati, ali i ne mora. Ja eto znam po nesto o tome, ne zato sto sam time opterecen, vec zato sto sam ceo zivot u elektronici. Ko sto je Nedbojsa rekao, pogledas C klasifikaciju baterije, i uzmes sta ti treba. Kad osetis da baterija nema taj "udarac" kao ranije, zamenis je ako treba, ili je stavis negde gde se manje zahteva od nje. Ako se nadula - bacis je. Ne moras nista da znas o unutrasnjem otporu da bi uzivao i u ovom hobiju i/ili bio dobar modelar. Bar ja tako mislim. Zato i rekoh coveku da se ne zamara time, sem ako nije jedan od nas znatizeljnih strebera... Ali u pravu si i ti, ako ne steti znaci da koristi :)
mihajlo:
Firebird
Koji je to punjac sa tom opcijom merenja unutrasnjeg otpora (planiram skoro kupovinu punjaca pa me zanima)
firebird:
Turnigy Acucell 6. Ovaj mi je stigao pre neki dan i ima tu opciju, a stari koji koristim vec 4 god je nema.
Cim sam video novu funkciju rekoh ajde da je probam i vidim sta pokazuje.
Sad mi se svidja ta opcija ali na zalost punjac sam narucio za drugara i mora da ga dam njemu, a ja ostajem sa starim :'(
Potrazicu na netu jel mogu da promenim softver ovom starom, jer mi se sad svidja da znam i ovu vrednost baterije i da mi pomogne u pracenju stanja baterija. Do sad sam samo vodio evidenciju o broju punjenja, ali sad hocu da ih pratim i ovako.
pnedic:
Dole sam naveo link jednog interesantnog clanka koji je rezultat ozbiljne i eksperimantalne analize LiPo baterija po pitanju unutrasnjeg otpora, max struje i realnog C-rating-a. Ono zasto pisem ovo, je zelja da navedem samo jedan kratak zakljucak koji je meni bar, razbio zabludu koju sam imao. Dakle ko zeli detaljnije da se uputi u ovu analizu (ja preporucujem) neka procita navedeni clanak, jer smatram da je koristan. Takodje mislim da bi ovo moglo da bude odgovor na pitanje : sta ce nam sve to (a uz to i ne radi :)), i kako da se odnosimo prema IR-u (Internal Resistance).
Naime unutrasnji otpor baterije je obrnuto proporcionalan temperaturi baterije ! Znaci na nizim temperaturama ovaj otpor je veci, dok sa porastom temperature baterije, ovaj otpor se smanjuje (i to radikalno). Kako je navedeno, pri promeni temperature baterije sa 10 na 30 stepeni celizijusa, ovaj otpor moze da se smanji za 30 do 90% !
S obzirom da ovaj otpor direktno utice na efikasnost baterije pri upotrebi i storage-u (izvinjavam se na engleskom terminu), jedna od, preporuka je: kada se leti zimi, bateriju pre upotrebe treba zagrejati na (kako je navedeno) 20-ak stepena celzijusa (idealno je 22).
Negde na ovom forumu sam procitao da ljudi cuvaju baterije na hladnijem mestu. Ako cemo verovati ovom clanku - to je pogresno.
Ukoliko sam nesto pogresno interpretirao - IZVINJAVAM se !
Link je: http://www.maac.ca/docs/2013/lipo_batteriesinternal_resistance_max_current_draw_true_crating__rev3_toc.pdf
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version