RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Montiranje glow motora i propelera
jan.zloh:
Pozdrav svima,
S obzirom da letna sezona uskoro počinje (za neke i počela), polako počinjem svoj prvi glow avion da pripremam za prvi let.
Imam dva pitanja za vas:
1. Desilo mi se da je prilikom petog pokušaja paljenja glow motora, spala elisa sa motora, na svu sreću ništa se nije desilo, osim polomljene elise.
Sad nisam siguran da li sam dovoljno pritegao maticu ili je nešto drugo problem.
Negde sam pročitao da ljudi dodatno stavljaju plavi thread lock kao dodatno osiguranje, jel to neko od vas stavlja?
Inače u pitanje je Evolution glow motor 7.5cc i sve je namontirano onako kako upustvo zapoveda.
http://www.horizonhobby.co.uk/aeroonline/e9evolution/e9_glow_engines/e9_tps.html
I da napomenem da sam za paljenje koristio starter.
Neki predlog?
2. Pitanje je slično prethodnom ali se odnosi na nosač motora.
http://www.google.com/imgres?biw=1920&bih=956&tbm=isch&tbnid=tHYJpY2Tus6LjM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.amain.com%2Fproduct_info.php%2FcPath%2F3_426_1667%2Fproducts_id%2F38998%2Fn%2FHangar-9-Universal-Motor-Mount-40-Size&docid=ekWdRWIiioUOpM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.amain.com%2Fimages%2Flarge%2Fhan%2Fhan40m.jpg&w=600&h=480&ei=lUwwU-zKC87Zsgbx-YDgAg&zoom=1&ved=0CF4QhBwwBA&iact=rc&dur=1026&page=1&start=0&ndsp=47
Kada sam montirao nosač na firewall, na svaki šraf sam stavio već spomenuti plavi thread lock.
Sad pitanje je, da li taj isti thread lock treba staviti i na šrafove kojima se pričvršćuje motor pomoću malih poluga na nosač motora?
Sad ne znam koliko se dobro vidi na prethodnoj slici, ali matice u sebi imaju neki plastični deo koji onemogućava da se ona odvije.
Biću vam zahvalan na svakoj pomoći.
Jan
zajko:
Nema predlog… ima savet, kako bog zapoveda Elisa mora da se stegne ljudski, da ruke zabole (ali da nesto ne pukne)… Mozda nije na odmet staviti kontra maticu (jos jednu iza postojece) i nju stegnuti, da ruke zabole…. tu ne treba stavljati lock… verovatno ce se skidati radi zamene…
Bilo je mnogo slucajeva gde ljudi kazu stegao sam elisu, ali ne dovoljno.. to vazi za sve motore i sve elise.. na osecaj… i razumevanje ;namig
Nosac motora i sam motor dovoljno je to sto je dala fabrika, te sigurnosne matice sa plastikom, ali opet se lepoooo stgene…
Ja licno, tamo gde koristim, koristim crveni, doduse ako dodje do skidanja treba malo prigrejati...
soprano:
Prvo pitanje:
Sto se tice elise koja se odvrnula,mozemo reci da se desava ali vrlo retko.Moguce varijante zasto se to desilo jeste da nesto nije lepo montirano tj redosled redjanja elemenata nije dobar,da nije dovoljno stegnuto(kad pricamo o stezanju elise onda to mora dobro da se stegne),ili je motor radio u kontra smeru pa je olabio sraf.
Drugo pitanje:
Matice koje idu za stezanje motora na sebi imaju gumu koju si lepo primetio i to je osigurac protiv odvijanja tako da nije potrebno dodatno stavljati bilo sta na njih i opet muski stegnuti.
Napomena:
Posle uspesno izvedene letne sezone pozeljno je iskontrolisati sve srafove jer od stalnih vibracija srafovi koji drze motor i nosac motora znaju malo da se olabe.Ovo pricam iz licnog iskustva.Pozzzzzz
raddde:
ma, cudo su srafovi
ovaj 1/4 x 28 na radilici je u kvalitetu i trebao da se stegne sa 10Nm
ta sila je dovoljna da oblajzne obican kineski sraf M8 ili onaj za kljuc 13
stegni to dobro, pa kad mislis da je dosta, jos malo
poz raddde
tibeteagle:
Od kada su ABC motori, samo kontra matica pomaže. Japanski OS MAX daje najbolju kontra maticu sa konusom, ali se i za druge može kupiti colovna od 1/4". Treba originalna, jer je boljeg kvaliteta i kaljena je u ulju. Kada se steže prva, moraju se držati oba kraka elise da ne pukne već u ruci. Druga se steže sa 2 ključa na maticama i ne džanjem elise.
Ovaj nosač motora je veoma grub i glup. Pametni su oni koji imaju rupe sa navojem na istom mestu kao na uškama motora. Naravno može se i ovaj "opametiti" u boljoj radionici sa bušenjem i rezanjem navoja, čisto da izgleda kulturno i da sugurno ne popusti, naravno i onda uz korišćenje opružne podloške i thread lock lepila.
Opet dobar primer od OS MAX-a.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version