RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

Montiranje glow motora i propelera

<< < (2/3) > >>

jan.zloh:
Sad mi je jasnije.
Prilično sam siguran da sam pritegao tu maticu malo jače ali očigledno ne i dovoljno verovatno u strahu da ne zeznem nešto.
Predlog sa kontra maticom jeste dobar, probaću i sa tom varijantom.
Hvala još jednom  (pijemo).

Jan

Anakin:
Nikola i ja smo, po Savinom predlogu, OS Max-a na Mustanga montirali pomocu srafova za lim, plek srafova ili kako ih sve vec ne zovu. To se pokazalo kao sjajno resenje. Izbusis rupe u nosacu malo uze od precnika srafa, ali pazljivo da budu u 90 stepeni, uvrnes srafove koji se pritom bukvalno useku u nosac i to je to. Motor ne mrda.

Sava:
Ako je nosač motora kao na priloženoj slici od plastike, ništa lakše, provereno rešenje je čelični lim šrafovi ili oni koji bravari koriste kod izrade građevinske bravarije. U nosaču se izbuši rupa manja za debljinu navoja šrafa tako da on može sebi da nareže navoj. Netreba nikakva hemija, šraf će se teško odvrnuti i šrafcigerom, a kamoli sam da se odvrne. Meni se dešavalo da mi je šraf pucao ako sam izbušio manju rupu nego što je potrebno.U tom slučaju nosač je praktično neupotrebliv jer nema sile koja će šraf izvaditi iz plastike. Kod metalnih nosača najbolje je rešenje sa dve matice na svakom šrafu osigurane plavim kapima. Najčešće je pozicija tih šrafova teško pristupačna pa svako otpuštanje traži vremena za skidanje auspuha i ko zna sve čega.
Što se tiče šrafa koji drži elisu za svaki postoji sila zatezanja. Znam slučajeve gde su ocvikali navoj na radilici, a bilo je i onih koji su hvatali zaklon i zalegali od nevaljale elise koju su "baš dobro stegli". Iskustvo me je naučilo koliko da stegnem taj šraf, toliko da se ne odvrne, a da ne otkine navoj. Koliko je to, pa otprilike kao kada bi me neko pitao koliko da okrene volan kada skreće ulevo.  mmmm

Dejan Dobricki:
ako je motor odvrnut na bogatiju smesu pa hoce da upali u suprotno ili zakucava veruj mi da je bolje da se elisa odvrne ,ako je to u tvom slucaju da se desava pri paljenju onda ti je to problem, medjutim ako ti se to desava u letu onda ne znam
ja moje alise ne stezem jako sve je to iz rucnog zgloba primereno m5 navoju ili vec koja je debljina osovine,treba da proveris i kakve su ti ricne na tj brazde na prtenu na koji naleze elisa ,ako su tupi i to moze biti problem

banbo:
Pa nisam nesto iskusan u ovom polju ali jesam malo sa mehanikom  :big smile Imas da kupis takozvane feder podloske pa probaj nju da stavis do motora, to ce pomoci ako je nazubljeni deo na motoru pojeden, ili do elise ispod safa u drugom slucaju, i uzmi sigurnosnu maticu.

Ako sam lupio neka mi neko iskusniji javi da brisem ovo da se ne blamiram  ;namig

A sto se nosaca i navoja tice kupi ovo, za hobi varijantu ce ti zavrsiti posao. Ja na masi stvari busim i urezujem iz ruke sa aku busilicom, tako da ti nije potrebna bas neka radionica za to  ;namig

http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_detaljno.aspx?item=0270001

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version