ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Nadimanje LiPo baterija

<< < (8/11) > >>

zajko:
Mislim da je to normalno, kada napon malo padne nakon odredjenog vremena letenja, pa kad se nekako priblizi donjoj granici iako nije jos uvek, a ti tvom avionu zveknes gas muski, on povuce struju u tom momentu, damjanov zelenko zapisti, zaboli ga,  i nastavi dalje normlanim putemmmm dok ne dodje na zadatih 3.7 u ovom slucaju…  mmmm
a ko ne cuje taj pistavi alarm kad pocne da zavija, mora da menja one druge baterije…(u slusnom aparatu)  ;namig (:sok:)

Gatti.Gatozza:

--- Quote from: miša2002 on April 21, 2014, 08:21:44 PM ---@Gatti.Gatozza
Šta si to merio: napon na bateriji ili na bateriji na punjaču ?
Ako je na samoj bateriji, taj "kršteni" instrument je pogrešan pop krstio...  :pop:

--- End quote ---

Smatraš da je nemoguće prepuniti bateriju? Nisam imao nijednu "punu" bateriju, pa da vidim da li je napon ćelije preko 4,2V.
Merio sam napon na svim baterijama, neke su bile skoro pune, neke polupune, a onda gledao koji napon mi daje punjač za svaku od tih baterija, pri kalibraži.
Na primer, ćeliju od 4,1V, punjač je prikazivao kao 4,04V. Tako da kada punjač prikaže da je ćelija 4,2V, znači da je stvarna voltaža veća. Barem sam ja tako to shvatio.

miša2002:

--- Quote from: Gatti.Gatozza on April 21, 2014, 09:42:47 PM ---..............
Smatraš da je nemoguće prepuniti bateriju? Nisam imao nijednu "punu" bateriju, pa da vidim da li je napon ćelije preko 4,2V.
Merio sam napon na svim baterijama, neke su bile skoro pune, neke polupune, a onda gledao koji napon mi daje punjač za svaku od tih baterija, pri kalibraži.
Na primer, ćeliju od 4,1V, punjač je prikazivao kao 4,04V. Tako da kada punjač prikaže da je ćelija 4,2V, znači da je stvarna voltaža veća. Barem sam ja tako to shvatio.

--- End quote ---

Da ga sad ne dužim, LiPo baterija je BESKONAČNO punjiva, tj posle 4,2V taj proces je jako spor i priraštaj od 0,01V jeeeee toliki da bi osedeo do 4,27V !?...
ZNAČI, 4,2V JE UZETO ZA NAPON "PUNE" ĆELIJE, I NA OSNOVU TOGA JE PROGRAMIRAN I RAD PUNJAČA!

Osim toga, ko kaže da taj instrument, koji si krstio, pokazuje taćnu vrednost - JEDNOSTAVNO, POSTOJI GREŠKA INSTRUMENTA U OPSEGU U KOM SI MERIO !
Ne verujem da si koristio laboratorijski instrument, već neki, da kažem, relativno pristojan digitalni, a oni imaju grešku od +/- 4&5 digita, ili u prevodu, napon od 4,20V može da pokazuje kao 4,15V do 4,25V...
 4e

Saka:
Da ozivm malo temu ,da ne otvaram slicnu
Imam Vortexx 5000 mah 4S bateriju 25-50 c
U kad zavrsim let ,cist quad bez fpv,gimbala baterija je minimalno ugrejana cak nekad i hladna
Ali posto sam pravio specijalno nosac za nju primetio sam kao da mi se sad posle 15 letova kao malo naduvala ali jako malo bukvalno 1 mm .
Ovaj punjac imam  iMAX B6-AC B6AC Lipo NiMH 3S RC Battery Balance Charger

Punim u balance modu i pustim ga da sam pisne kad zavrsi ,sve celije budu na 4.2 i napon padne do 0,1 v ,da li tu gresim ?
Druga stvar na quad na buzzeru mi pokazuje skroz druge vrednosti lupam 4,16 - 4.23 -4.20 - 4.18
Inace buzer sam stavio na 3.7 i cim zapisti let je za mene zavrsen ,kad ga stavim na punjac malo koja celija je ispod 3.8 ?

Ilijak:
Pozdrav druze.To je normalno svaka lipo baterija tog tipa ima toleranciju i do 15 procenata nadimanja.Samo vozi i ne boj se.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version