ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Nadimanje LiPo baterija
miša2002:
--- Quote from: Ilijak on November 07, 2014, 11:03:01 PM ---Pozdrav druze.To je normalno svaka lipo baterija tog tipa ima toleranciju i do 15 procenata nadimanja.Samo vozi i ne boj se.
--- End quote ---
mmmm Jako zanimljiv podatak. Da li bi mogao da daš neki link ili gde se mogu pronaći ti podatci - kompetentan izvor... 4e
--- Quote from: Saka on November 07, 2014, 05:40:21 PM ---Da ozivm malo temu ,da ne otvaram slicnu
Imam Vortexx 5000 mah 4S bateriju 25-50 c
U kad zavrsim let ,cist quad bez fpv,gimbala baterija je minimalno ugrejana cak nekad i hladna
Ali posto sam pravio specijalno nosac za nju primetio sam kao da mi se sad posle 15 letova kao malo naduvala ali jako malo bukvalno 1 mm .
Ovaj punjac imam iMAX B6-AC B6AC Lipo NiMH 3S RC Battery Balance Charger
Punim u balance modu i pustim ga da sam pisne kad zavrsi ,sve celije budu na 4.2 i napon padne do 0,1 v ,da li tu gresim ?
Druga stvar na quad na buzzeru mi pokazuje skroz druge vrednosti lupam 4,16 - 4.23 -4.20 - 4.18
Inace buzer sam stavio na 3.7 i cim zapisti let je za mene zavrsen ,kad ga stavim na punjac malo koja celija je ispod 3.8 ?
--- End quote ---
Ako se već nalaziš u nedoumici, ili već, nemoj proizvoljno davati vrednosti jer će i odgovori biti "proizvoljni" ! :big smile
Da bi proverio stanje ćelija, po punjenju, "otkači" kompletno bateriju sa punjača, sačekaj cca 5 minuta i ponovo je prikači na punjač i očitaj vrednosti ćelija - zapiši na papir ili već. Ponovo "otkači" bateriju i stavi na taj quad buzzer i očitaj vrednosti i zapiši. Da ne idemo u krajnosti, dodaj "gas" do ivice poletanja, jedno desetak sekundi, stani i ponovo očitaj vrednosti na quad-u, zapiši, pa prebaci na punjač i očitaj vrednosti i zaapiši.
Ako se vrednosti na punjaču i buzzeru, baš očigledno razlikuju, onda je očito da jedno "laže"i trebalo bi utvrditi ko greši. Međutim, ako je razlika +/-5mV (druga decimala) može se zanemariti i prihvatiti da su vrednosti na punjaču tačne!..
Balsarite:
Joke,
sasa:
:_D :_D :_D
Saka:
--- Quote from: miša2002 on November 08, 2014, 09:44:54 AM ---Ako se već nalaziš u nedoumici, ili već, nemoj proizvoljno davati vrednosti jer će i odgovori biti "proizvoljni" ! :big smile
Da bi proverio stanje ćelija, po punjenju, "otkači" kompletno bateriju sa punjača, sačekaj cca 5 minuta i ponovo je prikači na punjač i očitaj vrednosti ćelija - zapiši na papir ili već. Ponovo "otkači" bateriju i stavi na taj quad buzzer i očitaj vrednosti i zapiši. Da ne idemo u krajnosti, dodaj "gas" do ivice poletanja, jedno desetak sekundi, stani i ponovo očitaj vrednosti na quad-u, zapiši, pa prebaci na punjač i očitaj vrednosti i zaapiši.
Ako se vrednosti na punjaču i buzzeru, baš očigledno razlikuju, onda je očito da jedno "laže"i trebalo bi utvrditi ko greši. Međutim, ako je razlika +/-5mV (druga decimala) može se zanemariti i prihvatiti da su vrednosti na punjaču tačne!..
--- End quote ---
Izmerio sam :
Punjac (puna baterija )
4.20 4.20 4.20 4.20
Posle 10 min iste vrednosti
Stavim na buzer, a vrednosti :
4.19 4.19 4.22 4.21
Palim quad do poletanja vrednosti posle:
Buzer 4.18 4.17 4.21 4.19
Znaci očigledno buzer laze ali nije strašno :-)
miša2002:
Razlika vrednosti je, takoreći, zanemarljiva. Slažem se da prihvatiš vrednosti na punjaču, kao tačne.
Nastavi da ih puniš istom metodom i verujem da ćeš ih još mnogo puta puniti bez problema...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version