Mislio sam da ce ovaj post biti ispunjen slikama vec oblozenih delova trupa u carbon, ali zamalo.
Vec drugi dan sedim u kuci i cekam da mi carbon stigne.
Zar nije lakse izbeci posrednike, agente, preprodvce, zelenase i ostale parazite?
Sledeci put cu carbon i expoxy naruciti iz Nemacke.
Kladim se da ce brze stici.
Ovoga puta samo odgovori:
Mirce hvala na linku, mada ja sam vec net precesljao i nasao dosta slican(mada malo manji) projekat na Nemackom sajtu:
http://www.rc-network.de/forum/showthread.php?t=36246Coko skroz te kapiram za zasicenje: secam se kada su mi trabli dani i dani da samo isecem sva rebra za krila, na primer.
Ali sada se seckanje odradjuje na kopjuteru i u sustini se dobije gotov kit koji se veoma brzo sklopi.
Coko, Lazo,
Secenje nelaminiranog carbonskog platna i laminiranog se radi na laseru.
To sam video uzivo u jednoj "maloj" fabrici surf opreme lika koji se zove Robby Naish na Havajima.
Platno koje je do 100gr/m2 tezine se lako sece makazama zbog finog tkanja i ne raspada se.
Ali ovo sto moze da se kupi u BG model Shopu je 160gr/m2.
Prosle godine sam pravio kite-surf dasku od njega u vakuumu i posteno sam se namucio seckaju ci ga (prvu dasku sam napravio pre vise od 10 godina, tako da imam skusva sto se tice kompozita i laminiranja).
Sada kada smola pocne da polimerizuje, carbon postaje krut, ali dovoljno mekan da moze da se sece skalpelom, ali ja sam to seckanje hteo da izbegnem i bobijem vec gotove delove koji ce se posle laminiranja
doraditi sa smirglom.
To gore je sve moglo i da prodje i bez lasera, ali ako imate delove koji se izradjuju iz zatvorenog kalupa e onda tu je veoma vazno da se precizno isece tkanje.
To je jos vise vazno kod koplikovanih sfericnih oblika(kao naprimer elise) gde je svaki sledeci sloj veci ili manji od predhodnog i drugacijeg oblika.
Ja hocu da izradim stajni trap i nosace krila iz zatvorenog kalupa, a za to svaki sloj tkanja mora biti isti, sto je u ovom slucaju olaksavajuce ali ipak neizvodljivo rucnim seckanjem.
Ali sredi cu ja sve to...