RC MULTIKOPTERI > PITANJA POČETNIKA O MULTIKOPTERIMA

Quad projekat za školu

(1/4) > >>

nikolander:
Dobar dan želim svima :)
Ja sam Nikola iz Niša i potrebna mi je pomoć iskusnih (i manje iskusnih ;) ) entuzijasta i modelara.
Tim studenata, uključujući i mene, na Visokoj tehničkoj školi je krenuo da pravi quad. Na mene je pao odabir komponenata, a kako vidim, na internetu i po forumima toliko toga ima da se čovek prosto izgubi od toliko informacija!

Ja odprilike već znam kakav bi smo quad pravili:
-Koristićemo Gens ace 3300mAh, troćelijska baterija (3s1p 11.1V 25C). Takve 3 već imamo.
-Kao kontroler, isprogramiraćemo ili Arduino Mega ili Raspberry Pi. U ovome i jeste poenta-projekat je ustvari aplikacija koja će da se bavi matematičkim proračunima itd itd. Naravno, ugradićemo i dodatne senzore neophodne za letenje (žiroskop...).
-Kamera će biti korišćena samo i isključivo u spoju sa Raspberry Pi-om, njegova fabrička, tako da je najteža komponenta koptera ustvari baterija i motori.
-Ram bi smo pravili sami od aluminiuma, ne ide da se kupi sve na gotovo a radi tim od 4 studenata, ako me razumete  ;namig
-Kopter bi bio kontrolisan preko Android aplikacije koju ćemo sami da napravimo.

-Pomoć mi treba, od vas kao od iskusnih letača, koje motore da kupimo, sa kojim elisama i kojim kontrolerima?

I da napomenem, nakon završetka projekta, sve će biti otvorenog tipa, šeme, kodovi i td. tako da, ako se nekom to bude dopalo, moći će da napravi isti ili unapredi naš kopter. Pozdrav svima i hvala unapred  (pijanoo)

zbabic:
Recimo ovako nesto:
HP2814-810KV Brushless Motor (http://www.rctimer.com/product_858.html )
12 incni propeleri
Turnigy Plush/Hobbywing Pentium 30A sa Silabs ili Mystery hobbyking Blue Series 30A sa Simonk,
APM 2.6 (http://www.banggood.com/APM-Flight-Controlt-Set-APM-2_6-And-GPS-And-OSD-And-Radio-Telemetry-Etc-p-920659.html )

Nije naj, naj, ali trebalo bi da radi.

tibeteagle:

--- Quote ----Pomoć mi treba, od vas kao od iskusnih letača, koje motore da kupimo, sa kojim elisama i kojim kontrolerima?
--- End quote ---
Za pravilan izbor pogonskih delova je neophodno da znate ukupnu težinu i željeno vreme letenja (lebdenja), da bi se izabrao najoptimalnijji i najefikasniji setap. Za izbor veličine delova je dobro koristiti neki kalkulator, recimo kao ovaj onlajn:
http://www.ecalc.ch/xcoptercalc.php?ecalc&lang=en
Izbor brenda dolazi samo posle toga. Poželjno je birati motor, ESC i elisu a koji su konstruisani za mikrokoptere, jer to podiže efikasnost. Sa visokom efikasnošću dobijate sigurnost, uštedu energije i u mnogome podiže nivo vašeg projekta.

;namig

Vaci:
Vidim zemljace da ste se u to upustili kao u igru. Prakticno, jedina inzenjerija ce kod vas biti kuckanje softvera (ne kazem nista lose o tome, ali...) a sumnjam da cete i to od nule. Ne znam koja je poenta toga, ali ako je poenta edukacija, onda bi trebalo mnooogo citanja i informisanja tipa, zasto bas taj propeler, sta ce se desiti ako stavim ovaj, zasto bas taj motor, kako se doslo do toga, neki grafik efikasnosti kombinacije odredjenih propelera i motora, kakve karakteristike ESCa su kljucne, programiranje ESCa... itd itd itd itd... Bolje kupite ram, i vreme koje bi ulozili u njegovo srafljenje naucite nesto o ovome. Jedino tako cete pokazati neku inzenjeriju u svom radu i, mozda, doprineti nesto na tom nenormalno vrtoglavo brzo razvijajucem polju. Ostalo je samo igra, kao lego kockice, samo sklopis komponente... jos ako ti neko kaze koje komponente....

Nista lose, ne shvati pogresno. Moj drug Kole, i mi smo Nislije, covek doktor, pa onako iz hobija napravio to sto vi hocete, samo jos softver za telefon nije mogao da napise. Ima njegovih snimaka na forumu. To sto pitas je vec raspravljano i na ovom i na 1000 drugih foruma, i samo je na 2 klika od tebe. Uzivaj u znanju za dzabe, u neverovatnom vremenu zivimo  ()-() Praticu ovo, bas me zanima u kom pravcu cete otici mmmm

Dopuna: Po meni bi mnogo veca inzenjerija bila da napravite robotica koji moze da se balansira na samo 1 nozi bez stopala, u vidu stapica. Ko u cirkusu. Napravite to i odoste u nasu :)

danko:
Vaci, softver je u celoj priči daleko najkomplikovanija stvar... Cenim da bi im najpametnije bilo da uzmu neko opensource rešenje, da vide kako izgleda core softvera, pa na osnovu toga odluče da li da se upuštaju u celu priču ili ne.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version