Mislim da je ova Amazon i slicne ideje samo to - zanimljiva ideja. U realnim uslovima daleko od jednostavne, isplative i upotrebljive.
Sve može da bude marketniški trik, a i jeste, sve dok se ne realizuje. U pozadini se sigurno nešto i dešava.
Tenički gledano nije to ništa komplikovano već na današnjem nivou. Ekonomski će biti onda isplativo kada će neko ili neki uložiti u razvoj sistema koordinacije i ostalo i prodavaće se kao ceo sitem za firme koje su i te kako zainteresovane za ovakve mogućnosti. I najmanja picerija je spremna da kupi takav sistem isporuke, samo da bi naprednjačila naspram konkurencije.
Ipak najveće prepreka je sam odnos novih tehnilogija na svest ljidi, a koji imaju uticaja na kreiranje javnog mjenja, pa i na zakone. Zato sam i postavio ovu temu jer će biti puno sukoba interesa vezano za ovu temu.
Sada je istorijski momenat da se mikrokopteri i ostali vidovi letečih dronova dublje uključi u civilni život a ima će ono mesto i toliko značaj koliko če biti stvacrne potrebe za njima od igara, preko AP snimanja pa sve do delivery sistema. Za to će se boriti oni koji će videti dobar biznis u njima, a kako je već to uvek bilo, biti jači i od najglasnijih protivljenja.
U istoriji je bilo veoma mnogo konzervativnih protivljenja protiv progresivnih tehničkih stvari, ipak smo danas pretrpani njima i skoro da ne možemo da živimo bez njih. To su na primer voz, auto, avioni koji su imali i te kako velike negativne kampanje u vreme njihovih pojava. Neki lekari su u vreme pojave parne lokomotive, koja je išla sve brže i brže, govorili da čovek ne može da izdrži veću brzinu od 40km/h. Eto, to je samo jedan interesantna primer kako ćemo jednog dana da se smejemo na protivljenjima leta dronova, od kojih će biti sva više i bi će potpuno autonomni. Preletaće i stotine kilometara, sa pauzama punjenja na baznim mestima, a da nećemo ni primetiti da je iznad naše kuće preletelo na hiljade na dan. Možda deluje previše SF, ali izbrojte koliko putničkih aviona preleće iznad nas na dan. Negde se brojke kreću i do 1000 leta/dan, a da to sada već niko ne primećuje.
Da pametni telefon, kojeg nosimo u džepu, može da leti, već bi smo imali drugačije mišljenje o svemu, a regulative bi bile takve kompromisne, da koza traba da se nahrani a i kupusa da ostane. U suštini tehnički gledano leteći autonomni dronovi će biti leteći pametni telefoni u shvatanju današnjih pojmova, jer će imati ama baš sve komponente kao oni, + motori, ram i koristan teret.
Što se tiče zakona o zaštiti privatnih-, autorskih- i ostalih prava, koje se krše sa snimanjem i sa njih, već davno postoje. Pitanje je samo dali će se neko držati toga. Mislim da paparacima zakoni ne smetaju, jer oni žive baš iz njihovih kršenja. Ameri su ponosni na svoje zakone, a koje sam krši po celom svetu, prisluškivajući i slikajući iz satelita i dronova sve što im je u interesu. Dakle ko krši najviše svoje zakone i ko je nejvaći paparaci na svetu?