RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Regulative za multikoptere (SAD)
tibeteagle:
--- Quote ---U "SRB" je sve to već regulisano. ;)
--- End quote ---
Navedi jedan srpski zakon koji u sebi sadrži pojam leteći dron ili multikopter, a još i da je autonomni. mmmm
Napisao sam u zadnjem pasusu gore da su neke stvari već regulisane vezano za zaštiu privatnosti a koje se odnosi na slikanje i snimanje , samo ih se treba pridržavati. Ali ne mislim da igde još ima regulisano nešto vezano za pojam letećih dronova, njihovo ograničenja vezano za bezbednost, kao težinske kategorije, brzine krstarenja, dozvoljene zone letenja i slično. Na takvim stvarima radi sada FAA u SAD po nalogu Baraka Obame , a kako toga već ima u oblasti civilne avijacije.
Nadalje, pošto niko neće upravljati autonomnim dronovima, treba će se definisati zakonom ko odgovara za štetu koju naprave. Vlasnici, proizvođači, osiguranja ili možda programeri. Dakle ima još jako puno stvari koje će se tak morati uzeti u obzir, jer oni do sada nisu postojali, pa ni zakona nema za njih. Sve dok se ne regusišu te svati, delivery sistemi sa dronovima neće dobiti letnu dozvolu.
Da pojmove autonomnih automobila, humanoidnih robota i da ne spomenem, za koje će trebati sasvim nova svest društva, pa možda i nova generacija pravnika. Sve je to normalno, jer je to deo evolucije tehno društava. Davore, ima ćeš pune ruke posla možda kao advokat da ćeš braniti nekog sintetičkog čoveka, kojem su prekršena "ljudska prava". ") Sada se možemo smejati na tome, ali će doći i to vreme. :mhm
Ali da ostanemo mi ovde samo na malim letelicama sa još relativno niskom veštačkom inteligencijom.
;namig
Daki:
Hahaha, uskoro zakon o zabrani nadletanja Zemljinih polova svemirskim brodovima... (pijemo)
Apstaktni zakon ne sadrži konkretne pojmove knp. dron, automobil, glok 9mm...napiše se sredstvo izvršenja i gotovo...odgovornost će se utvrditi po opštim pravilima o krivici itd...ne sme se preterivati sa regulativom, niti se ona sme donositi za daleku budućnost i nešto što ne postoji...Ameri su poseban slućaj, počeli su i da čipuju ljude...BTW nemojte misliti da se neko može izvući ako napravi neki problem sa modelom, vrlo lako će se utvrditi i građanska i nedaj bože krivična odgovornost...ako vas interesuju još nešto o pravu pričaćemo uživo, nema smisla opterećivati forum ovim. :)
tibeteagle:
Tema nije o apstraktnim zakonima već o veoma konkretnima. Recimo, saobraćajni zakoni svugde postoje i veoma su konkretne stvari i većina je izražena u metrima, km/h, Kg, tonama, časovima i sa još mnogo tehničkih prametara. Dakle i te kako su potrebni tačno definiosani zakoni vezani za leteće dronove, ma ko da upravlja njima.
Već danas čovek može da poleti sa postojećim velikim multikopterom i da sedi na njemu, a za njega ne mogu da važe saobraćejni zakoni o drumskom saobraćaju, pa ni oni za klasični avio saobraćaj, pa je opravdano i potrebno da se sa promeno tehnike menjaju i tačni propisi po kojima sve to funkioniše.
Primere koje sam gore naveo su bile možda zbunjujuće i previše napredne, ali sam sa njima hteo da kažem koliko se brzo menja tehnika oko čoveka i koliko zakonodavstvo kasni i ima puno da se prilagođava novim situacijama. Ne rešava se sve sa opštim pravom.
(pijemo)
tibeteagle:
--- Quote from: SABURO on October 23, 2014, 09:43:08 AM ---http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1730107/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82e%D1%9A%D0%B5+%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0.html
(pijemo)
--- End quote ---
Mislim da je u reportaži naveden samo trenutni zakon o vazduhoplovstvu, koji se odnosi na avione, koji ne smeju da lete ispod 300m iznad priredbi. Kako znamo, dronovi lete daleko ispod 300m, i ne smatraju se avionom, ako nisu teži od 10kg. Ja sam znao za 5kg, dok su dronovi oko 1.5kg prosečno.
Pitanje odgovornosti je tvrdi orah za vlast, jer ona uvek hoće da prebaci na drugoga. U slučaju davanja dozvole za let i ona snosi odgovornost i ne može biti manja ili veća za počinioca. Ovo je pravna zavrzlama, koja na žalost kači u velikoj meri i pitanje dronova.
Dok nema posebnog zakona o dronovima i dok se dronovi ne uvrste u opasne sprave po okolinu ili u neku drugu kategoriju, carinik nema pravo da ih sankcioniše.
Gluposti kojih se novinar načitao na internetu i izneo, ne bih komentarisao, osim kako ga koriste za gašenje požara :sljus Ili sam ja zaostao? Možda je viđena ova montirana slika.
Pošto skoro niko od nadležnih do sada nije poznavao materiju, a na žalost dronovi su ušli na najgora vrata u širu svest, ne može se računati na dobro. Ne postoji ni iskutvo ni jedne od tehničkih institucija, koja bi mogla da posavetuje vlast, jer je toliko sve novo. Čak su i Ameri dočekali nespremno ovo doba i uveliko rade na tome uključivši svoje nadležne institucije, naravno. (linkovi gore)
Skoro nikada se ne uvlače civili u formiranje zakona, pa neće ni za dronove ni kod nas. Tako da se niko ne nada da će biti pozvan kao ekspert. Ali ko zna? Vremena se brzo menjaju.
;namig
djordjevicaca:
Koliko vidim, Kanada je to već vrlo lepo rešila... Ako bi smo prepisali od njih...
http://www.tc.gc.ca/eng/civilaviation/standards/general-recavi-uav-2265.htm?utm_campaign=ADV_1415-0236&utm_source=1605032%5EFacebook%5EFacebook.com%5Enov_28_-_ros_-_targeting_3_-en&utm_content=1200x627%5EUAVs_for_photogaphy&utm_medium=banner
:)aplauz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version