RC DRUŽENJE > PRETHODNI SKUPOVI

rc skupovi

<< < (2/3) > >>

Nenad Miklusev:
Dok sam kucao i prevodio ova pisanija, vec ste opalili dva posta iznad, pa mozda ovo moje razmisljanje dobija drugi smisao, ali kad sam vec napisao, nek tu stoji, mozda se nekome dopadne ideja.
Pa nek je uzme i razradi je.

Tekma nas je odrzala, njojzi hvala.

Cinjenica je da smo devedesetih u ona "krizna" grbava i muljava vremena imali po desetak skupova i takmicenja godisnje u klasama jedrilica i motornih modela, iako smo na takmicenja isli sa dve flase benzina u gepeku i delili fotokopirane diplome umesto nagrada.
I bilo nas je na okupu mnogo vise i nekako smo bili zadovoljniji.

Ja cu ovde izneti moje misljenje, bez pretenzija da to mora biti usvojeno. Jednostavno, previse dugo sam u svemu ovome, nagledao sam se takmicenja, naorganizovao istih i ucestvovao na desetinama raznih, sto u zemlji, sto u inostranstvu.

Ja sam svoju takmicarsku karijeru zavrsio  i nije mi namera da se ponovo dokazujem, ali bih rado uzeo ucesce u nekom relaksirajucem skupu takmicarskog karaktera, cisto da razonodim sebe i eventualno nekome prenesem iskustvo ili ga makar potaknem da se sam usavrsava.

Da prvo rascistimo sta su nam ciljevi,

Takmicenje i druzenje,

Razmena iskustava i ideja,

Masovnost i popularizacija,

Ekonomska prihvatljivost,

Primenljivost na domace uslove,

FAI kategorije su prave, ali da se svi do poslednjeg RC modelara zemlje Srbije, od Horgosa do Dragasa okupimo na livadi, ne bi sakupili 5 modela po FAI pravilima, recimo F3A i tri pilota sposobna da odlete komplet program po FAI tablicama.
I nijednog sudiju da kompetentno to odsudi bez zamerke. O logistickim uslovima tipa obelezena staza, podsisana trava, bezbednosna ograda ,razglas, obrada podataka, merenje buke, skeniranje frekvencija tokom takmicenja, nema smisla ni govoriti.

S druge strane, ne moramo ni izmisljati toplu vodu,( o rupi na saksiji da ne govorim) osim FAI, postoje desetine nacionalnih asocijacija sirom sveta i svaka u svojim programima ima nacionalne klase RC modela koje sluze kao baza za razvoj i odrzavanje masovnosti RC modelara a odatle se dalje regrutuju piloti FAI kategorija.

Poslednjih par godina nismo uspeli da se usaglasimo oko Speed 400 klase jedrilica, takmicenja u elektro jedrilicama, takmicenja u scale modelima, sve zarad problema sa unifikacijom flote, potrebe izgradnje specijalozovanog modela za datu kategoriju, i stvar je uglavnom propala. Epilog, nista od tekme, nije bilo dovoljno zainteresovanih.

Da ne tupim i predjem na stvar.

1993/94/95... odrzali smo desetak takmicenja u Zrenjaninu, Novom Sadu , Subotici i na Lisicjem Jarku, u nezvanicnoj FUN FLY kategoriji. Bilo je zanimljivo, umereno masovno i jednostavno za organizovanje. Sve po uzoru na NCFAA (National Competition Fun Fly Association). Tada sam izdao bilten o FunFly letenju sa kratkim opisom pravila.

Na osnovu toga, mogu da predlozim vid takmicenja na kome ce moci da ucestvuju svi, sa motornim modelom koji imaju, dovoljno je da imaju dobru volju, zelju da se takmice i slobodno vreme da se na istom pojave.

Fun Fly takmicenje je takmicenje u vestini pilotiranja, ne u vestini nabavke ili gradnje specijalnog modela, pravila ( ili zadatci) su tako postavljeni da izbalansiraju razlike u modelima, neki modeli su brzi, neki sporiji, neki okretniji, neki su tromi, veliki ili mali razlicito reaguju na udar vetra, i sl.

Na svakom takmicenju se definisu tri ili cetiri zadatka , bodovi se sabiraju, pobedjuje onaj ciji je zbir najbolji.

Lista mogucih zadataka je sledeca ( prevod sa engleskog iz NCFFA pravilnika).

VALJCI U NIZU
Na bazi od 100 metara, odmerenoj na pisti, u pravom preletu treba izvesti sto veci broj brzih valjaka.
Sudija na glas odbrojava broj uradjenih valjaka.Pobedjuje onaj sa najvecim brojem uradjenih valjaka.

VREMENSKA TACNOST
Pilot polece i slece u oznaceni prostor, gasi motor u vremenu od 60 sekundi, bez mogucnosti gledanja u stopericu , osim da broji u sebi.Vreme krece na poletanju, zaustavlja se gasenjem motora. Sudija-Merilac vremena za to vreme meri tacno vreme leta. Pobedjuje onaj koji bude najblizi 60. sekundi.

PENJI I PLANIRAJ
Poletanje i penjanje u vremenu od 30 sekundi,gasenje motora pred sudijom, planiranje bez motora, sto duze to bolje, i sletanje u oznaceni prostor.Pobedjuje onaj sa najboljim vremenom. Sletanje van oznacenog prostora donosi 0 bodova.

DEAD-STICK LANDING
Sletanje na cilj, bez motora. Oznaci se tacka na poletno sletnoj stazi, poleti se model, ugasi se motor na zeljenoj visini i slece se bez motora, sa ciljem da se zaustavi sto blize oznacene tacke. Ko najblize sleti, dobija najvise poena.

DEAD-STICK LOOPS
Poletanje i penjanje od 35 sekundi na sto vecu visinu, gasenje motora i izvodjenje petlji u nizu (luping) uz sletanje u prostor od 50x50 metara. Pobedjuje onaj sa najvise lupinga i sletanjem na cilj. Sletanje van cilja, donosi nula poena.

DIXIE DEATH
Poletanje, penjanje na odredjenu visinu i izvodjenje, tri petlje, tri valjka i tri okreta u kovitu, u redosledu po zelji i sletanje na cilj, dimenzija 50x50 metara. Meri se od trenutka poletanja do trenutka sletanja.Pobedjuje onaj sa najkracim vremenom.

BRZO PA SPORO
Prelece se baza od 100 metara, prvi put sto brze, drugi put sto sporije, (nije dozvoljena promena pravca i visine samo pravolinijski let), u brzom preletu dozvoljeno je uvodjenje u pravac pre baze iz obrusavanja.
Pobedjuje pilot sa najvecom  razlikom u sekundama.

"HANDS OFF" aka "COJONES OF STEEL"
Razumeli ste sta naslov kaze, "Muda od chelika"
Pilot ima vreme od jednog minuta da poleti, natrimuje model po zelji za pravilan let i u 60. sekundi stavlja ukljucen  predajnik na sto .
Potom moze samo da posmatra svoj model i odluci kada ce uzeti predajnik i spasti model od sigurnog pada.
Pobedjuje onaj sa najvecim m... , mislim najduzim vremenom leta bez predajnika.

"MOJ MISKO MOZE VEZANIH OCIJU"
Model se poleti i penje 30 sekundi, potom se pilot , na znak sudije, okrece suprotno od modela i leti ga ne gledajuci u njega dok mu asistent govori kako da leti, sledecih 30 sekundi.Na znak sudije, po isteku tih 30 sekundi "instrumentalnog letenja", treba u sto kracem roku sleteti u prostor  50x50 metara.

LIMBO ( Coka je ovo vec organizovao)
Proletanje ispod trake od papira postavljene na dva stapa razmaka 10 metara i na visini od 3 metra. Cilj, za jedan minut proleteti sto vise puta ispod trake. Proletanje u ledjnom letu se broji dvostruko.Pobedjuje onaj sa najvecim brojem proleta/poena.

LOOPER-PETLJAVINA
Sto veci broj petlji u roku od jednog minuta, meri se od momenta kad pilot najavi pocetak (poletanje, penjanje na odredjenu visinu, najava izvodjenja petlji).
Pobedjuje onaj sa najvise petlji izvedenih za 60 sekundi.

POSLEDNJI ISPADA
Poletanje vrsi nekoliko modela, onoliko koliko omogucavaju slobodne frekvencije. Svi popnu i kruze na istoj visini, da se znak sirenom i svi istovremeno slecu, poslednji koji sleti-ispada. Ponavlja se zadatak dok jedan ne ostane sam. Sletanje mora biti izvrseno u veci prostor , recimo 100x100 metara, kako bi sudije lakse mogle da prate ko poslednji slece.

NAJKRACE POLETANJE
Polece se sa oznacene staze, pobedjuje onaj koji bezbedno odlepi model na najkracoj stazi.

NAJKRACE SLETANJE
Slece se na oznacenu stazu 10x50 metara, pista se mora dotaci u prvom polju od 5 metara duzine, a model zaustaviti u sto kracem rulanju od prvog polja.
Najkrace "protrcavanje" pobedjuje.

SLALOM-nije letenje ali je vestina rulanja
Postaviti pet balona na pistu, u nizu sa razmakom od 10 metara. Taksira se model izmedju balona u jednom pravcu i nazad, pobedjuje onaj sa najkracim vremenom , probusen balon nosi dodatnih 5 sekundi... Model koji odlepi od zemlje i poleti, dobija 0 poena.

KOVIT
Poletanje i penjanje od 60 sekundi, zatim ulazak u kovit do zemlje i sletanje u 50x50 metara. Pobedjuje najveci broj izvedenih okreta u kovitu.

BRZO DOLE
Poletanje i penjanje , daje se signal sirenom i mora se za sto krace vreme sleteti na cilj, najkrace vreme pobedjuje.

DVA MINUTA TOUCH & GO
Vreme krece sa poletanjem, u roku od dva minuta izvesti sto vise poletanja i sletanja na odredjenoj (50x50 metara)povrsini.
Pobedjuje najveci broj uspesnih Touch&Go manevara.

PETLJAK=ROOPS
Vreme startuje sa poletanjem, izvode se tri valjka, tri petlje i slece na oznaceni cilj, 50x50 metara, pobedjuje najkrace vreme od poletanja do sletanja.

"HIT THE SHIT"( u lokalnom zargonu bilo bi"ugazi u @#$%@)
Na pistu se postave plasticne case za pivo od pola litre, u trouglu od po 3 metra. Model poleti i u sto kracem vremenu mora, jednu po jednu da prevrne, tockovima, krilom, elisom, na bilo koji nacin. Meri se vreme od poletanja do sletanja, koje moze biti izvedeno i u manevru izvodjenja treceg rusenja case. Najkrace vreme pobedjuje.

Ovo je samo pregled mogucih disciplina. Izgledaju vasarski ali je za vecinu od njih potrebna izuzetna vestina, poznavanje svog modela i naravno vezba.
Za svako takmicenje, mogu se unapred od strane organizatora izabrati 3-4 discipline. Sudjenje mogu vrsiti i sami takmicari, medjusobno, nije potrebno neko posebno znanje za upotrebu stoperice ili brojanje manevara.

Modeli mogu biti koje god imate, elektro, glow ili gas, mali ili veliki, sa ili bez tockova, oni koji nemaju trap, polecu iz ruke, ne mogu da rade recimo touch& go ali mogu da se definisu kao vrlo nizak prelet (ispod 50cm visine) za tu disciplinu.

Ovo je samo niz ideja, mozete i sami osmisliti neku disciplinu. Za pocetak, otidjite na aerodrom i sami probajte nesto od toga, mozda vam se dopadne.

Ako neko organizuje ovakvo takmicenje, ja dolazim.

Do tada, slika sa jednog od FUN FLY takmicenja, odrzanog na aerodromu ECKA u Zrenjaninu, 1996.

Matić Dragan:
znam sta sam rekao i za proslu godinu sam se drzao toga, ne pisem ovo zato sto mi je dosadno nego zato sto nam takvih manifestacija treba. ne mozemo ocekivati da nam skupove organizuju ljudi koji ne poseduju nikakvo letiliste. dakle za sada su u opticaju subotica, beograd, novi sad i vrsac.

cesto kroz razgovor sa drugarima modelarima dodjemo do teme "kad ce bre neki skup", i naravno kao i uvek problemi koji su se pojavili tokom organizacije predhodnih polako blede i ostaju samo lepa secanja, odatle i zelja da se pravi ponovo.

posto su skoro svi ljudi koji posecuju skupove ujedno i clanovi foruma zelja mi je da cujem sta oni misle o tome jer niko od nas nije pravio skup zbog sebe.

naravno mozda, posto ima masa nekih novih clanova, ovim podstaknemo nekog da organizuje nesto u svom gradu.

coka:
 Dobro de, da stisamo strasti. Prosle godine sam bio kao gost na Cenejskom aerodromu  bar 7-8 puta,… I u Vrscu isto toliko. Ponekad nas je bilo i po 20, samo sto je svako leteo za sebe I mahom su svi peglali nebo. Zar to nije moglo da se osmisli da svi imamo neki zadatak?
Koliko nas kada leti ima neki zadatak u glavi tipa, sada cu da poletim, pa napravim dva lupinga, pa rolnu, pa rolnu u 4 tacke pa da proletim dva puta na ledjima…?
 Kada bi to probali, maker jednom, uzivali bi bar duplo vise u svakom novom letu.
 Znam to jer sam godinama leteo F3A turnaround program I uzastopno sam izvodio 21 figuru, pa kada vidim koja “skripim”, poletim ponovo pa udri jednom, dvaput, pedeset puta. To letenje mi je ostalo u najlepsoj uspomeni.
 Kada kazemo takmicenje, drzimo se FAI-a, ali kako? Postoje tri dobra F3a akrobatska modela u srbiji, jedan jet, dva elektrojet-a, nekoliko iole dobrih skala modela I gomila arf-ova. U koju korpu sve to ubaciti?
 Na brojnim sastancima u savezu, vise puta smo pomenuli da je moguce FAI pravila prilagoditi odredjenim sredinama. Zasto onda ne nesto ovako, pod uslovom da nas moze biti bar 20?
 Ako ozbiljno takmicenje plasi drustvo, a izgleda bas tako, iskoristimo gomilu neformalnih skupova, koji se ionako vec odrzavaju, samo sa razlikom sto ce mo tog dana svi u letenju imati neki zadatak. Pylon racing ideja, iz mog ranijeg posta je upravo to.
 Sto se tice Mircetovog misljenja, hajdemo napolje, potpuno je upravu. Kada odete malo van granice, vidite da je sve drugacije, modeli, letaci, kultura…ali to mi se cinilo I pre desetak godina kada sam putovao Evropom po takmicenjima, isto kao sto bi mi se I sad ucinilo kada bih otisao. Tada nas se svega nekoliko bavilo modelarstvom, a sada nas je 100.
 Tada mi se ta cifra cinila nedostiznom I da mi je neko rekao da cu doziveti da nas se toliko u Srbiji bavi modelarstvom, ne bih mu verovao, ali I taj dan je dosao.
 Kaskamo za njima, ali I njihovi skupovi I takmicenja su poceli onako kako mi sada pricamo o tome. Zato se I kaze ono…Svaki pocetak je tezak.
 Hleba I igara

magic:
Ja sam apsolutno za da polako predjemo na neku vrstu takmicenja! Posle odredjenog vremena coveku cisto peglanje neba malo dosadi, kada se ima neki odredjeni zadatak postaje zanimljivije i napredovanje postaje merljivije! Ja i dalje ne odustajem od elektro klub klase i uskoro cu dati jos par smernica ali bih voleo da cujem i iskustva od ljudi koji su se takmicili sa speed 400 modelima.

Sto se mene licno tice, moje trenutne letacke sposobnosti su pre za neko fun fly takmicenje nego za FAI ali naravno vezbom to se menja. Jako me zanima i pylon racing posto sebe smatram speed freekom  :radioaktivno. A tu je i jedan model koji bi se lepo uklopio u celu prica a koji cu uskoro i predstaviti ovde na forumu, naravno na struju je, trebao bi da ide oko 200km/h u horiznotali a nije jedrilica  (fiu)!

Ja cu doci na svako druzenje i takmicenje koje su bude odrzavalo i vrlo rado cu platiti i pristupnicu! Sto se odlaska preko tice i barem posmatranja vec sam pisao da sam apsolutno za!

Pozdrav

Matić Dragan:
u drugoj polovini aprila odrzace se drugi RC skup "Bozidar Komac"- Vrsac. ne znam jos uvek da li ce biti i neka takmicarska kategorija ili ce biti kao predhodni. za sada je samo vetar siguran.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version